Qualcomm kondigt nieuwe processor Snapdragon 782G aan

Qualcomm kondigt nieuwe processor Snapdragon 782G aan

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Het is de opvolger van de 778G+: Snapdragon kondigt de nieuwe processor Snapdragon 782G aan. Deze kan een camera van 200 megapixel ondersteunen en komt met meer verbeteringen.

Snapdragon 782G

Qualcomm kondigde recent al zijn nieuwe paradepaardje aan, namelijk de Snapdragon 8 Gen 2. Echter heeft het ook een lijn voor wat minder high end telefoons en binnen die lijn is nu de 782G onthuld. Het is de opvolger van de processor die bijvoorbeeld in de Nothing Phone (1) te vinden is.

De 782G heeft een CPU met 8 kernen, waaronder een ARM Cortex-A78-kern op 2,7GHz, drie Cortex-A78-kernen op 2,2 GHz en vier Cortex-A55-kernen van maximaal 1,9GHz. De chip zou dankzij het 6nm-productieproces van TSMC en door de Adreno 642L-GPU een verbetering zijn van 5 procent als het gaat om de CPU (vergeleken bij de 778G+). De GPU doet daar nog een schepje bovenop: die zou wel 10 procent beter zijn qua prestaties.

Eén van de hoogtepunten is dat er ondersteuning is voor camerasensoren van 200 megapixel en dat er 10-bit kleurendiepte en 4K HDR-video-opnames op 30 FPS en maximaal 240FPS (slowmotion) mogelijk is op 720 pixels. Door de ondersteuning van Qualcomm Quick Charge 4+ is het ook nog makkelijk om de tech van kracht te voorzien.

Qualcomm kondigt nieuwe processor Snapdragon 782G aan

Qualcomm

De nieuwe chip ondersteunt maximaal 16GB RAM (LPDDR5) en is gemaakt voor onder andere Wifi 6E, mmWave en sub6 5G. Qua audio mag je verwachten dat de chip met Qualcomm aptX werkt en Bluetooth v5,2 ondersteunt. Video’s afspelen kan hij op HDR10+-kwaliteit plus HDR-gamen met 10-bit kleuren.

Misschien zeggen al deze specificaties je niet alles en dat geeft niet. De conclusie die je eruit kunt trekken, die is belangrijk: het betekent namelijk dat deze wat goedkopere chip beschikbaar wordt gemaakt voor telefoonmakers die ze vervolgens in minder high-end telefoons zullen stoppen. Met andere woorden: deze chip zorgt ervoor dat goedkopere telefoons toch topspecificaties kunnen hebben, die we voorheen voornamelijk in duurdere toestellen zagen.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk