Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 officieel: de belangrijkste verbeteringen

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 officieel: de belangrijkste verbeteringen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Qualcomm heeft de nieuwe generatie van zijn krachtige chipset voor smartphones aangekondigd. De Snapdragon 8 Gen 2 is 35% sneller dan zijn voorganger en de grafische prestaties zijn met 25% verbeterd. We bespreken de belangrijkste nieuwigheden.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2

Qualcomm heeft iets te melden, want het stelt zijn nieuwe Snapdragon 8 Gen 2 voor, ofwel de chipset die gebruikt zal worden in de meeste high-end telefoons van 2023. Niet alleen zijn de prestaties van de processor en de gpu verbeterd, maar beide elementen zijn energie-efficiënter geworden, respectievelijk een verbetering met 40% en 45%.

De kloksnelheid van de processor is niet veranderd, maar Qualcomm gebruikt een andere opstelling van CPU-kernen. De chipset is net als zijn voorganger met een 4 nm-bakproces gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Werkgeheugen en internetsnelheid

Nieuw is ook de ondersteuning voor een sneller werkgeheugen: LPDDR5X tot 4200 MHz in plaats van LPDDR5 tot 3200 MHz. Daarnaast wordt nu ook een snellere standaard voor interne opslag ondersteund, namelijk UFS 4.0.

Qualcomm gaat met zijn Snapdragon X70 snellere wifi-verbindingen ondersteunen via de wifi 7-standaard. De theoretische snelheid wordt verhoogd van 3,6 Gbps bij de vorige generatie, tot 5,8 Gbps. Op het vlak van mobiele datasnelheid verandert er niet zo veel. De nieuwe modem maakt het wel mogelijk om op dual-sim-telefoons 5G te laten werken op twee simkaarten tegelijk.

Camera en AI

Op het vlak van de camera is er ook iets nieuws te melden. Qualcomm heeft zijn chipset geoptimaliseerd voor de 200 megapixel-camera's van Samsung. Fabrikanten kunnen ook tot drie 36 megapixel-camera's tegelijk laten fotograferen. Filmen kan nog altijd in 8K aan maximaal 30 fps, maar telefoons kunnen nu tegelijk tijdens het filmen in 8K foto's nemen met maximaal 64 megapixel. Het is ook nieuw dat Qualcomm 8K-video's kan decoderen met de AV1-codec.

De Snapdragon 8 Gen 2 kan daarnaast sneller berekeningen maken die met kunstmatige intelligentie (AI) te maken hebben. De snelheid van de Hexagon-processor is daarvoor 4,35 keer verhoogd. Normaal gesproken deelt Qualcomm nog later de technische details van zijn chipset, maar de specificaties zijn alvast gelekt.

Heel wat fabrikanten van telefoons maakten al bekend dat ze binnenkort telefoons uitbrengen die met de nieuwe chipset werken. We mogen toestellen verwachten van onder meer: Xiaomi, OPPO, OnePlus, Motorola, ASUS, Sony en Honor. Voor de Galaxy S23 wordt toch een Exynos-processor verwacht, ondanks deze eerdere geruchten.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk