Samsung enige smartphonefabrikant die aandeel fors ziet groeien

Samsung enige smartphonefabrikant die aandeel fors ziet groeien

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Het aantal verscheepte smartphones in Europa is dit kwartaal met elf procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Hiermee zijn in het tweede kwartaal van dit jaar ongeveer veertig miljoen smartphones verscheept, het laagste aantal sinds 2020. Bijna elke smartphonefabrikant ziet hierin zijn marktaandeel zakken, dit gaat echter ten koste van Apple en Samsung. Zij zien hun aandeel namelijk flink stijgen.

Smartphonemarkt daalt flink

Volgens Counterpoint, een wereldwijd onderzoeksbureau, zijn er in de Europese smartphonemarkt dit jaar maar liefst elf procent minder smartphones verzonden. Dit in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Met de eerdere daling in het eerste kwartaal van dit jaar, daalt de markt in totaal dertien procent ten opzichte van vorig jaar. In het tweede kwartaal van 2022 zijn er nu zo'n veertig miljoen verscheepte smartphones, hiermee is het het slechtste kwartaal sinds het zelfde kwartaal in 2020. Dit heeft volgens Counterpointsearch meerdere redenen. Geopolitieke onzekerheid is volgens hun een van de grootste redenen. Hieronder vallen onder andere militaire conflicten, klimaatverandering en handelsconflicten. Denk hierbij dus onder andere aan het conflict in Oekraïne en de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Ook het wereldwijde chiptekort en corona spelen nog een rol, vooral Chinese fabrikanten worden door dit laatste getroffen. Door de vele lockdowns aldaar, hebben merken als Xiaomi en OPPO moeite met het verschepen van smartphones. Dit zien we dus ook in de aandeelcijfers terug.

In deze aandeelcijfers zien we namelijk dat bijna alle Chinese smartphonefabrikanten hun aandeel in verkochte smartphones zien dalen. Vooral Samsung lijkt hier van de profiteren, zij zien hun aandeel namelijk met ruim vijf procent toenemen. De percentages zie je in de grafiek hieronder.

Samsung enige smartphonefabrikant die aandeel fors ziet groeien

Grafiek: aandeel Europese smartphoneverzendingen per merk, Q2 2022. Beeld Counterpoint

Samsung stijgt, er is echter een maar

We zien dus dat Samsung in Europa nog altijd de nummer één leverancier van smartphones is. Het bedrijf zag zijn marktaandeel hierin fors stijgen ten opzichte van 2021. Hierbij moet wel vermeld worden dat Q1 van 2021 voor Samsung een heel slecht kwartaal was, dit als gevolg van de sluiting van meerdere fabrieken van de fabrikant. Ook heeft Samsung qua totale aantallen minder smartphones verscheept in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. Dit komt door de terugtrekking uit Rusland.

Volgens Counterpoint zal de smartphonemarkt overigens wel weer gaan groeien, maar het herstel zal volgens hun wel 'lang en langzaam zijn'. Ze denken echter dat de bodem voor nu wel bereikt is. Al zouden de spanningen rondom Taiwan natuurlijk nog wel een rol kunnen gaan spelen. We houden het in de gaten.

Nieuws

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk