Samsung is niet meer de leider in de halfgeleidermarkt

Samsung is niet meer de leider in de halfgeleidermarkt

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Slecht nieuws voor Samsung: het is zijn toppositie op de wereldwijde halfgeleidermarkt kwijt. Intel is nu de grootste fabrikant. Halfgeleiders zijn belangrijk: het zijn de schakelingen die je op een chip plaatst, speciaal voor een bepaalde functie. Samsung had de koppositie, maar die is mede door de krimp in de halfgeleidermarkt nu voor Intel.

Samsung

Marktonderzoeksbureau Omdia (via BusinessKorea) bestudeerde de prestaties van de wereldwijde halfgeleidermarkt. Het laat weten dat de markt in het derde kwartaal van 2022 147 miljard dollar was, wat een flinke daling is. In het tweede kwartaal van dit jaar was dat nog 7 procent hoger (158 miljard dollar).

Waarschijnlijk is het grootste nieuws niet zozeer dat Samsung de leiding kwijt is: het is dat de halfgeleidermarkt toch weer wat lijkt in te kakken. Sinds 2020 was er 8 kwartalen lang alleen maar groei te zien in deze markt, waardoor je bijna zou denken dat het coronavirus vooral invloed had op andere zaken en niet op halfgeleiders. Dat is echter niet zo: de vraag naar elektronische producten nam door het coronavirus zodanig toe dat de halfgeleidermarkt het nu toch nog moet bezuren.

Samsung is niet meer de leider in de halfgeleidermarkt

Halfgeleiders

Volgens het onderzoeksbureau komt dit vooral door het geheugen. "De geheugenmarkt zag de winst met 27 procent dalen ten opzichte van het vorige kwartaal als gevolg van voorraadaanpassingen door klanten en een afname van de vraag naar chips van datacenters, pc's en mobiele apparaten,” aldus onderzoeker Cliff Rimbach. Zit je dus in de business van geheugenhalfgeleiders (en dat zit Samsung), dan ben je het haasje. Bedrijven zagen een omzetdaling van meer dan 10 miljard dollar in het derde kwartaal. Intel boekte een omzet van 14,9 miljard dollar, terwijl Samsung het moest doen met ‘slechts’ 14,6 miljard dollar. Een daling van maar liefst 28,1 procent.

Gerelateerde artikelen

De derde plek is voor Qualcomm: dat boekte een stijging van 5,6 procent vergeleken bij het tweede kwartaal van 2022. Normaliter is die plek voor SK Hynix, dat ook een daling van de omzet zag, net als Samsung, maar dan 26 procent.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk