'Space Zoom op Samsung Ultra-telefoons maakt nep maanfoto's'

'Space Zoom op Samsung Ultra-telefoons maakt nep maanfoto's'

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Een Redditor beweert dat de maanfoto's die met de Space Zoom op de Galaxy Ultra-telefoons worden gefotografeerd, nep zijn. Hij laat in detail zien hoe hij tot dit standpunt is gekomen.

Wat is Space Zoom op de Galaxy S23 Ultra?

Samsung heeft de Galaxy S23 Ultra uitgerust met twee verschillende telelenzen van 10 megapixel. De eerste telelens beschikt over 3x optische zoom en de tweede heeft 10x optische zoom. Dit betekent dat je zonder kwaliteitsverlies heel erg ver kunt inzoomen. Die laatste heeft 100x Space Zoom. Volgens Samsung kan deze lens zo ver inzoomen, dat hij geschikt is voor Astrography. In deze modus maak je mooie foto's van de de maan en ons sterrenstelsel, de Galaxy. Dit alles zonder scherpte te verliezen. Space Zoom is ook te vinden op de Galaxy 20 Ultra, S21 Ultra, S22 Ultra en S23 Ultra.

Redacteur Laura heeft deze Astrography-modus gebruikt voor een aantal kiekjes van onze maan en de resultaten zijn indrukwekkend.

Gerelateerde artikelen

Space Zoom faket maanfoto's

Nu heeft een Redditor deze Space Zoom-functie eens onder de loep genomen, en hij beweert dat Samsung details op de maanfoto plaatst die er in eerste instantie niet waren. Hij heeft daarvoor een flinke hoeveelheid bewijs op Reddit gepost.

De Redditor heeft allereerst deze hogeresolutiefoto van de maan van het internet gedownload. Vervolgens heeft hij die foto verkleind tot 170x170 pixels en een Gaussiaanse vervaging toegepast. Daardoor verdwenen alle details van de maan. Die details kunnen niet worden hersteld, want de informatie is er gewoonweg niet, het is digitaal vervaagd. Hieronder zie je het resultaat.

Daarna verduisterde hij de ruimte waar de vage maanfoto op zijn monitor te zien was en ging hij naar de andere eind van de ruimte. Hij zoomde met de S23 Ultra in op zijn monitor en maakte onderstaande foto van de vervaagde maanfoto.

'Space Zoom op Samsung Ultra-telefoons maakt nep maanfoto's'

Volgens Samsung wordt er bij dit soort foto's gebruik gemaakt van algoritmes om de maan scherper op de foto te kunnen krijgen. In dit geval is dat niet zo. Space Zoom voegt details toe die er niet zijn. Huawei werd eerder ook al eens beschuldigd van het faken van maanfoto's.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk