​Samsung-telefoons niet alleen Snapdragon: nieuwe AMD-deal getekend

​Samsung-telefoons niet alleen Snapdragon: nieuwe AMD-deal getekend

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Samsung heeft een nieuwe overeenkomst getekend met AMD voor het leveren van grafische mogelijkheden op de Exynos-processoren. Hoewel Samsung in zijn S23-lijn tijdelijk afscheid nam van Exynos en alle toestellen uitbracht met een Snapdragon-chip van Qualcomm, is dat in de toekomst niet gezegd. Dat hadden we ook al verwacht gezien de geruchten over de aankomende Samsung Galaxy S23 Fan Edition, maar nu is er dus een nieuwe deal beklonken met AMD.

AMD en Samsung

Sinds 2019 werken de twee bedrijven samen om te zorgen voor AMD Radeon-kracht op de Exynos-processoren. Nu is besloten om die samenwerking voort te zetten en AMD’s Radeon-grafische silicone naar de chipsets te blijven brengen. Hierbij verwijzen de bedrijven naar plannen om meerdere generaties van goed presterende, ultra lage energie-AMD Radion graphics op een uitgebreid portfolio van Exynos-chips van Samsung te leveren.

Kortom, het lijkt erop dat dat niet om één chip gaat en de hoop is dan ook dat Radion ook naar de wat minder luxe Exynos-processoren komt. Dat heeft immers invloed op de grafische prestaties van toestellen en zou betekenen dat budgettoestellen qua visuele kracht dan ook wat beter beslagen ten ijs komen.

Exynos-chips

Het moet wel naar de budget- of midrangetoestellen komen, want in een nieuwe overeenkomst die Samsung met Qualcomm heeft is te lezen dat de Koreaanse telefoonfabrikant alleen Snapdragon-chips mag gebruiken in de high end Galaxy-telefoons (sowieso de S-serie dus). Snapdragon-chips komen vaak beter uit de test, maar Exynos-chips hebben weer meer voordelen op het gebied van duurzaamheid.

Plus, de Exynos 2200 is beter in ray-tracing technologie dan Snapdragon 8 Gen 2, de beste en nieuwste Qualcomm-chip. Het is dus erg verstandig dat Samsung met AMD blijft werken aan die grafische prestaties, want ray-tracing is momenteel een heel populaire techniek om bijvoorbeeld objecten in games qua belichting nog realistischer te doen overkomen.

Wat is jouw mening over de Exynos-chips, prefereer je die boven de Snapdragons? Laat het weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk