Sideloaden wordt in Android 14 haast onmogelijk gemaakt

Sideloaden wordt in Android 14 haast onmogelijk gemaakt

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Google heeft vorig jaar besloten om apps die twee jaar geen updates kregen te verbergen in de Play Store. Het lijkt er op dat Google met Android 14 de teugels op dit gebied nog strakker in handen gaat nemen.

Googles beveiligings- en kwaliteitsstandaard voor Android-apps

Google hanteert een bepaalde beveiligings- en kwaliteitsstandaard voor Android-apps. Zo moeten apps aan minimale vereisten voldoen. Eén daarvan is het API level. Apps moeten sinds kort voldoen aan de voorwaarden van API level 31 (Android 12). Google beschermt je telefoon sinds vorig jaar ook voor ongebruikte apps. Die verliezen automatisch alle toestemmingen. Google ging vorig jaar nog een stapje verder. Apps die twee jaar geen updates hebben gekregen verdwijnen uit de Play Store. En in Android 13 waarschuwt Google voor oude apps die strenge regels omzeilen. Je krijgt in Android 13 een waarschuwing voor verouderde apps die te veel toestemmingen krijgen.

Nu blijkt uit de code van Android 14 dat Google weer een stapje verder gaat. De API-voorwaarden worden met die Androidversie nog een stukje strenger. Hierdoor wordt de installatie van bepaalde verouderde apps volledig geblokkeerd. Je zou dus geen apk-bestanden meer kunnen sideloaden via bijvoorbeeld APK Mirror. Appwinkels die apps en games ook als apk-bestand aanbieden krijgen hierdoor ook een probleem.

Niet alleen Android 14

Google gaat deze strenge maatregel invoeren met Android 14, maar oudere Androidversies komen ook aan de beurt. Het plan is om in de loop van de tijd de drempel naar Android 6.0 Marshmallow te verhogen. Hierbij wordt de maatregel dus geleidelijk ingevoerd. Tenslotte zal de fabrikant van de telefoon nog moeten bepalen om deze drempel voor verouderde apps in te schakelen.

Gerelateerde artikelen

Door de installatie van deze verouderde apps te blokkeren, wil Google de verspreiding van malware-apps op Android tegengaan. Sommige malware-apps zijn opzettelijk gericht op oudere versies van Android. Hier kan de malware namelijk bepaalde beveiligingen te omzeilen die alleen op nieuwere apps worden toegepast. Er zijn wel mogelijkheden (via command shell) om de maatregel te omzeilen, maar de meeste Androidgebruikers zijn daar niet van op de hoogte.

Wat vind jij van deze strenge maatregel in Android 14? Is het een stap in de goede richting? Heb je wel eens malware op je telefoon gehad? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk