Smartphonegebruik maakt je geheugen beter

Smartphonegebruik maakt je geheugen beter

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

We denken vaak dat we dingen door ons overmatige telefoongebruik minder goed kunnen onthouden. Gelukkig blijkt dat niet te kloppen. Smartphonegebruik zorgt juist dat we meer onthouden. Dat blijkt uit een studie van University College London.

Neuropsychologie

Neuropsycholoog Sam Gilbert deed met zijn studenten onderzoek naar ons enthousiaste smartphonegebruik. Is dat echt zo slecht voor het geheugendeel van het brein, of valt dat wel mee? Gelukkig blijkt het juist goed te zijn. Het gaat hier niet om bijvoorbeeld herinneringen ophalen, maar het gaat om taken die in de toekomst moeten gebeuren. Denk aan het innemen van medicatie voor je gaat slapen, of het zetten van je wekker.

Het prospectieve geheugen heet het en het is een geheugen dat niet per se altijd goed werkt. Dat is waarom mensen vaak foutjes maken: ‘oeps, vergeten.’ 50 tot 70 procent de dingen die in dat prospectieve geheugen moeten blijven hangen, doen dat niet. Logisch dus dat we onze smartphones gebruiken om die dingen wel te onthouden. Of je ze nu op een Trello-bord zet, je de wekker-app van je telefoon gebruikt of het in je agenda plaatst.

Dat is echter niet waarom je geheugen beter wordt van smartphonegebruik: door je smartphone het voor je te laten doen. Om wel te begrijpen hoe het werkt, moeten we uitleggen hoe het onderzoek in zijn werk is gegaan. 158 vrijwilligers tussen de 18 en 71 jaar kregen cirkels te zien. Ze hadden nummers 1 tot en met 12 en ze moesten die ook opvolgend wegswipen. De cirkels waren niet hetzelfde: er waren kortblijvende cirkels in andere kleuren en cirkels die een grotere waarde vertegenwoordigden (waar de mensen dan meer geld mee verdienden). Die laatste moesten naar links worden geswipet en de goedkopere paarse varianten naar rechts.

Beter onthouden door je smartphone

Ze moesten de opdracht zestien keer doen met steeds weer andere kleuren cirkels. In de helft van de keren was het de bedoeling dat ze een beroep deden op hun eigen geheugen om te herinneren welke cirkel waarheen moest. Maar ze mochten bij de andere helft reminders instellen. Natuurlijk zetten mensen vooral reminders op die waardevolle cirkels. Echter bleken ook de goedkopere cirkels bij die mensen vaker op de juiste plek te eindigen.

In het tweede experiment konden ook reminders worden ingesteld, maar alleen voor de cirkels die veel waard waren. Hierbij bleken deelnemers nog beter te onthouden waar de goedkope cirkels heen moesten. Een interessant bijverschijnsel. Wat het precies betekent? Dat reminders je eigenlijk vooral helpen om de minder belangrijke dingen te onthouden. Door het alarm in te stellen op die ene taak, onthoud je die sowieso al, maar daarbij blijkt je geheugen ook ruimte te hebben om minder belangrijke herinneringen te onthouden. Het heet cognitive spillover, dus als je er meer over wil lezen, dan moet je daar naar op zoek.

Smartphonegebruik maakt je geheugen beter

Let wel, het gaat hier alleen om geheugen, dus alsnog is smartphonegebruik waarschijnlijk niet al te goed voor bijvoorbeeld je slaap, je stressniveau en je ogen.

Wat denk jij, helpt het echt, of waren deze mensen in zo'n andere situatie geplaatst door het onderzoek dat het niet te vergelijken is?

Nieuws

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk