Universele oplader voor smartwatches stap dichterbij

Universele oplader voor smartwatches stap dichterbij

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Vanaf 24 december 2024 is de usb-c-poort verplicht op telefoons. Daardoor kan universele oplader geïntroduceerd worden, en de hoeveelheid elektronisch afval drastisch verminderd worden. Het lijkt erop dat ook smartwatches een universele oplader gaan krijgen. Althans in India. Volgt de Europese Unie snel?

Universele opladers

In oktober nam het Europees Parlement een wet aan die ervoor zorgde dat fabrikanten vanaf 2024 verplicht de usb-c-poort als enige oplaadmogelijkheid moeten bieden. Deze nieuwe regels zorgen er dus voor dat consumenten in de EU onder andere hun smartphones, tablets, camera's, koptelefoons en laptops kunnen opladen met één enkele lader. De Lightning-aansluiting en micro-usb-poorten mogen vanaf dan niet meer gebruikt worden. Het gemak voor de consument én de enorme hoeveelheid e-waste zijn de twee belangrijkste argumenten voor het invoeren van een universele oplaadstandaard.

Gerelateerde artikelen

Niet alleen de hierboven genoemde apparaten moeten worden opgeladen, ook smartwatches en andere wearables hebben de nodige stroom nodig. En laat bij deze wearables nou juist nog heel veel verschillende oplaadmogelijkheden op de markt zijn. Veel merken hebben namelijk hun eigen techniek waarbij enkele fabrikanten gebruik maken van bijvoorbeeld draadloze technieken, andere gebruiken pogo-pinnen. Volgens de regering in India moet dit nu echter gaan veranderen.

Smartwatches krijgen ook usb-c

Een overheidsinstantie in India is namelijk al een aantal maanden bezig om ervoor te zorgen dat ook wearables een universele oplader krijgen, zo meldt PTI. Bijna alle oplaadmogelijkheden, die gebruikt worden bij wearables, maken namelijk al gebruik van magneten. Hier zou dus makkelijk één enkele oplader voor gemaakt kunnen worden, zo vinden ze bij het BIS. Er is nog geen voorgestelde oplaadmogelijkheid genoemd. Als het plan uiteindelijk doorgezet zal worden, zal dit betekenen dat fabrikanten moeten afstappen van hun eigen techniek en degene moet aanbieden die door India als standaard gezien gaat worden.

In Europa gaat straks het volgende gelden: kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten moeten worden uitgerust met een usb-c-poort. Hieronder vallen: smartphones, tablets, e-readers, camera's, oordopjes, koptelefoons en headsets, draagbare luidsprekers en gameconsoles, muizen en toetsenborden én navigatiesystemen.

Wearables worden hier dus nog niet specifiek benoemd. Wel geldt de 'usb-c-regel' alleen voor apparaten die je bedraad kunt opladen. Elektronische apparaten die alleen draadloos kunnen worden opgeladen vallen niet onder de nieuwe regelgeving. Of wearables die ook bedraad kunnen worden opgeladen straks in het lijstje terecht gaan komen is nog niet officieel bekend. De kans bestaat echter dat de beslissing uit India gevolgd gaat worden.

Wat vind jij van de nieuwe Europese regels over de verplichting van de usb-c-poort voor apparaten? Moeten smartwatches ook usb-c krijgen? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Onderkant van de Samsung Galaxy Watch 5

Onderkant van de Samsung Galaxy Watch 5

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk