Muziekstreamingdienst Spotify plaats informatielabels bij podcasts over Covid-19. Deze labels verwijzen luisteraars van deze podcasts naar feitelijke informatie over corona.
Informatielabels bij corona-podcasts
Daniel Ek, de oprichter van Spotify, legt uit dat de muziekstreamingdienst afgelopen dagen veel vragen heeft gekregen over hun platformbeleid ten aanzien van de verspreiding van desinformatie via podcasts op het platform. De informatielabels worden ingezet om 'desinformatie te bestrijden'. Ze verwijzen onder andere naar betrouwbare bronnen en door data gedreven feiten van wetenschappers, artsen, academici en gezondheidsautoriteiten over de hele wereld. "Deze nieuwe poging om verkeerde informatie te bestrijden, zal de komende dagen naar landen over de hele wereld worden uitgerold", aldus Elk.
Verspreiden van nepnieuws via Spotify
De podcast van comedian Joe Rogan was de aanleiding voor deze labels. The Joe Rogan Experience, zoals de podcast heet, is exclusief via Spotify te beluisteren en trekt per aflevering zo'n elf miljoen luisteraars. Veel muzikanten waaronder Neil Young en Joni Mitchell hebben hun muziek uit protest van Spotify gehaald, omdat ze vinden dat Rogan nepnieuws verspreidt.
Deze protestactie heeft geleid tot een aanzienlijke waardedaling van de marktwaarde van Spotify. Desondanks zegt Spotify dat het sinds het begin van de pandemie meer dan twintigduizend podcastafleveringen met betrekking tot COVID-19 verwijderd.
De streamingdienst heeft daarnaast platformregels gepubliceerd die samen met experts up-to-date-worden gehouden op het gebied van gevaarlijke, onbetrouwbare, gevoelig en illegale content. Daarbij wordt onder andere gesproken over content die gevaarlijke, incorrecte of misleidende medische informatie promoot die schade kan veroorzaken of een directe bedreiging vormt voor de volksgezondheid.
Wat vind jij van deze informatielabels bij podcasts over Covid-19? Zie je ze al? Gaan ze volgens jou helpen om desinformatie tegen te houden? Laat het ons weten in de reacties hieronder.