Stadia-topman: ‘Stadia faalde door vicieuze cirkel van te weinig games en studio’s’

Stadia-topman: ‘Stadia faalde door vicieuze cirkel van te weinig games en studio’s’

Laura Jenny

door Laura Jenny

Dat Google Stadia het niet heeft gered, dat is te wijten aan een soort kip-ei-verhaal, stelt een voormalig Stadia-topman Dov Zimring. Uit een statement dat naar voren is gekomen in de rechtszaak tussen de FTC en Microsoft, blijkt dat hij heeft onthuld wat nu precies de aanleiding was voor het vroegtijdig stoppen van de gamestreamingdienst van Google.

Google Stadia

Het was in februari 2021 dat Google de zakelijke plannen voor Stadia herzag. De doelen qua hoeveelheden abonnees werden naar beneden gezet en er werd wat meer focus aangebracht op Immersive Stream for Games, wat een dienst was waardoor ontwikkelaars demo’s konden opzetten met de technologie van Stadia. Capcom is een van de bedrijven die hier bijvoorbeeld gebruik van heeft gemaakt.

Zimring zegt: “Zelfs met deze drastische verlaging van de verwachtingen en de reikwijdte van de dienst, was Stadia niet in staat om genoeg abonnees aan te trekken om een levensvatbaar bedrijf in stand te houden. Zonder een duidelijk pad om een kritische massa van abonnees te bereiken, kondigde Google op 29 september 2022 aan dat Stadia in januari 2023 zou worden gesloten.”

Uiteindelijk blijkt Stadia maar goed te zijn geweest voor 10 procent van de cloudgamemarkt, Waar het een nog pittige 750.000 abonnees wist te vergaren, was dat dik onder het niveau dat het eigenlijk van plan was te bereiken: 1.750.000 abonnees. Eén miljoen minder, dat is een groot verschil op zo’n totaal dat al onder het miljoen zit.

Stadia-topman: ‘Stadia faalde door vicieuze cirkel van te weinig games en studio’s’

Kip-ei-verhaal

Maar het had natuurlijk niet zozeer met verwachtingen te maken dat het niet slaagde, het had te maken met dat er geen games waren, en omdat er geen games waren, er geen studio’s waren. Omdat er geen studio’s waren, waren er geen games, enzovoort. Kip-ei dus. Zimring zegt (via 9to5Google): “Ontwikkelaars die de meest waardevolle videogamecontent bezaten, legden uit dat hun beslissing om een game te porten naar een nieuw platform zoals Stadia werd gedreven door het groeipotentieel van hun games op de opkomende dienst. Het gebrek aan belangrijke AAA-content van Stadia creëerde een zichzelf in stand houdende cyclus waarbij spelers zich niet zouden abonneren op Stadia vanwege het gebrek aan AAA-spellen, en veel ontwikkelaars van AAA-spellen op hun beurt geen spellen zouden ontwikkelen voor Stadia vanwege de kleine gebruikersbasis.”

Waarom zoiets in een rechtszaak van Microsoft voorbij komt? Wel, dat heeft alles te maken met Activision, één van de grootste gamebedrijven op aarde. Dat zou in gesprek zijn geweest met Google over Stadia, maar toen Google niet echt goede updates kon geven over de abonnee-aantallen, haakte het af. Het was te weinig. Zimring zegt dat als Microsoft Activision koopt, dat niet goed is voor de concurrentie in de gamewereld: het wordt dan nog moeilijker om nieuwe gebruikers aan te trekken, meent Zimring. En dat zou voor zowel bestaande als nieuwe platforms gelden.

Had jij Stadia en mis je het wel eens? Of heb je allang iets beters gevonden? Laat het nu achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk