'Straks hoef je niet meer "Hey Google" te zeggen voor je vraag'

'Straks hoef je niet meer "Hey Google" te zeggen voor je vraag'

De Google Assistent zal straks naar je vragen en opdrachten luisteren, ook als je niet eerst "Hey Google" zegt. Het zal werken voor de meest standaard opdrachten. Verder komt Google met slimme snelkoppelingen voor apps in de Assistent.

Google Assistent

Google Assistent is een staaltje kunstmatige intelligentie (AI), en de software wordt steeds slimmer. Google kon al na een eerste "Hey Google"-vraag antwoorden op gerelateerde bijvragen die volgen. Al zal je in de toekomst zelfs die "Hey Google" kunnen weglaten, dat ontdekte XDA Developers in de code van de Google Assistent.

Je zal dus rechtstreekse vragen kunnen stellen aan je slimme speaker, je smart display of je telefoon. Het werkt alleen voor de meest eenvoudige opdrachten, denk bijvoorbeeld aan het pauzeren van een timer of het stopzetten van een alarm. Bij zo'n opdracht luistert Google naar hotwords zoals het woord 'timer' om dan vervolgens in actie te schieten. De functie is in ontwikkeling sinds april en heeft als codenaam 'guacamole', maar het wordt ook wel 'voice shortcuts' genoemd. Nu zijn dus ook de eerste voorbereidingen hiervoor te vinden in de code van Assistent.

'Straks hoef je niet meer
De voice shortcuts doken ook al een keer in de instellingen

Slimme app-shortcuts

Google gaat verder ook zogenaamde 'dynamic shortcuts' introduceren. Wanneer je in interactie gaat met een app via de Assistent, kan Google je toegang geven tot handige snelkoppelingen onderaan de interface van zijn Assistent. Dat is op dezelfde plaats waar de Assistent ook reguliere suggesties doet voor acties, en met dynamic shortcuts kom je dus meteen tot de functie of pagina in een app die je nodig hebt. Om te bepalen welke snelkoppelingen relevant zijn, houdt de AI rekening met je interactie en de juiste context.

De Assistent gaat daarnaast ook werken met een andere manier waarmee je hem op je telefoon tevoorschijn haalt, namelijk door de powerknop lang in te drukken. Googles hulpje zal ook telefoons met Android 12 kunnen uitschakelen op basis van een spraakcommando. Tot slot weten we ook dat Google menselijkere conversaties wil mogelijk maken met zijn Assistent, maar die feature is nog volop in ontwikkeling.

Zou jij het handig vinden als straks geen vast commando meer nodig hebt voor bepaalde taken met de Assistent? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Google Assistent
Google Assistant is onderdeel van de Google-app en kan geactiveerd worden door 'Ok, Google' te zeggen of de home-knop lang ingedrukt te houden. Deze app fu ..

Meer info

Lees meer over:
Google Assistent

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Duitsland onderzoekt of Apple macht misbruik met App Store

De Duitse kartelwaakhond gaat onderzoeken, of Apple een te grote machtspositie heeft in de markten waarin het actief is. Het...

Samsung kondigt virtueel evenement aan op Mobile World Congress

Samsung organiseert op 28 juni tijdens het Mobile World Congress (MWC) van dit jaar een virtuele Samsung Galaxy-sessie. Tijde...

Google Chat heeft nu een verbeterde zoekfunctie, zo werkt het

Google heeft zijn chat-app weer een stukje verbeterd en dit keer is de zoekfunctie aan de beurt. Google meldt dat het zoeken...

Carl Pei: "OnePlus One heeft nog steeds meer dan 300 actieve gebruikers"

In april van 2014 lanceerde het nieuwe OnePlus zijn eerste smartphone, de OnePlus One. Nu zeven jaar later, wordt deze telefo...

Google laat je nu berichten naar bedrijven sturen in plaats van te bellen

Geen zin om te bellen met een bedrijf en dan minutenlang te luisteren naar vervelende wachtmuziek? Google komt met een altern...

Lees meer