TCL zet met RayNeo in op smart glasses

TCL zet met RayNeo in op smart glasses

Dim Vleugel

door Dim Vleugel

Laatst geüpdatet

Mobile World Congress is van start In Barcelona. Waar veel bedrijven stands hebben op de beursvloer, ontvangt TCL de internationale pers buiten het grote evenement om. Dan is er voldoende tijd om de nieuwe producten te bekijken. Ook is er plaats voor innovatie, met name op het gebied van Smart Glasses of ,in goed Nederlands, slimme brillen.

RayNeo

De ontwikkeling van deze slimme brillen ligt bij het bedrijf RayNeo. Het is onderdeel van het grote TCL, maar opereert apart. In Barcelona liet RayNeo de aanwezige pers een aantal producten zien dat momenteel in ontwikkeling is. Daarvan is de RayNeo X2 een van de meest interessante AR-producten (Augmented Reality).

TCL zet met RayNeo in op smart glasses

Deze slimme bril werkt zonder bedrade verbinding met je smartphone of bijvoorbeeld een accu. In de glazen van de bril zitten transparante ‘beeldschermen’ verwerkt die je informatie geven. Deze informatie lees je aan de onderkant van de glazen, zodat je wel gewoon om je heen kan kijken. De bediening gaat via de poten van de bril. Daar zitten aanraaksensoren om met je vingers te beroeren. De bril is voorzien van een Qualcomm Snapdragon XR2-processor om alle slimmigheden te verwerken.

De RayNeo X2 heeft meerder mogelijkheden. Je kunt er muziek mee luisteren via de ‘poten’ van de bril. Je kunt foto’s mee nemen en video's mee opnemen dankzij de camera die tussen de twee glazen is gemonteerd. Wanneer je naar een afspraak loopt of fietst, dan krijg je aanwijzingen via de bril over de afslag die je moet nemen. Natuurlijk kun je ook telefoongesprekken aannemen met de bril.

Net als de bril van Google die we enige tijd geleden hebben gezien, kan de RayNeo X2 live gesprekken vertalen. Tijdens een demo sprak een van de TCL-medewerkers met één van de journalisten die de bril op had. Deze kon direct de vertaling meelezen in het glas. Een uitkomst voor gesprekken met personen die je taal niet spreken (of andersom) en voor doven en slechthorenden.

Gerelateerde artikelen

Doel

Met de ontwikkeling van de nieuwe modellen hoopt RayNeo dat een gebruiker binnen korte tijd zijn smartphone niet meer hoeft te gebruiken om de standaard taken uit te voeren. Bellen, navigeren, foto’s nemen en vertalen: dat gaat dan allemaal via de bril.

Natuurlijk komt daar nog de privacy bij kijken. Met een dergelijke bril maak je in principe een nog grotere breuk op iemand zijn privacy dan met een smartphone, zoals tien jaar geleden ook het probleem was met de Google Glass. De X2 heeft een notificatielampje dat oplicht wanneer de gebruiker een foto of video opneemt. Toch zullen we met zijn allen, en vooral RayNeo, moeten nadenken hoe we dergelijke situaties acceptabel en veilig maken voor iedereen.

RayNeo maakt de X2 in Q1 beschikbaar voor developers, zodat er applicaties voor ontwikkeld kunnen worden en de bril hopelijk nog meer functionaliteiten krijgt. Het bedrijf hoopt dat het medio 2023 de eerste commerciële modellen op de markt brengt.

Over de markt gesproken, ben jij voor zo'n bril in de markt, of laat jij dit soort innovaties liever aan je neus voorbij gaan? Laat het achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk