Telenet start met 5G-internet op 6 december: krijg jij het al?

Telenet start met 5G-internet op 6 december: krijg jij het al?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Telenet maakt bekend dat het vanaf volgende week 5G-uitrolt op verschillende zones in ons land. Dat zal als eerste gebeuren rond Leuven, Antwerpen en de kust. 5G is eerst actief bij een selectie van abonnementen, maar Telenet wil het snelle internet in 2022 breder uitrollen.

Telenet en 5G

Vanaf 6 december zullen klanten van Telenet die over een 5G-smartphone beschikken voor het eerst aan de slag kunnen met het snellere mobiele internet. Dat zal werken aan de hand van 5G-antennes rond Leuven, Antwerpen en de kust. Telenet vraagt geen meerprijs aan klanten.

Op dit moment gaat het dus om een beperkte uitrol van 5G en Telenet gaat ook een beperkte groep zakelijke en particuliere klanten in de zones met 5G laten werken. Het gaat om klanten met ONE, ONEup, KLIK, King of Kong Business. In ons land wachten providers nog steeds op de veiling van benodigde frequentiebanden om 5G aan te bieden en die zal in 2022 plaatsvinden. Voorlopig werken providers met een voorlopige licentie van de regulator BIPT.

Plannen in 2022

In de loop van 2022 moeten alle Telenet- en Base-klanten met 5G moeten werken, maar het uitbreiden van 5G-zones is een project van jaren, zegt Telenet in zijn persbericht. Klanten van de provider die van 5G gebruikmaken, zullen tot vijf keer sneller kunnen surfen met snelheden tot 1 Gbps. 5G moet ook leiden tot een stabielere internetervaring. Telenet heeft als doel om tegen 2025 5G aan te bieden in heel België, al wacht het nog in Wallonië en Brussel op toestemming in verband met de stralingsnormen in die gewesten.

Om 5G te lanceren zijn er volgens Telenet verschillende voorbereidingen nodig.  Als eerste nieuwe hardware en software in het besturingssysteem van het mobiele netwerk, maar ook de antennes op de zendmasten moeten vernieuwd worden. Telenet werkt hiervoor samen met respectievelijk het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson. Eerder startte ook al Proximus met het uitrollen van een 5G-netwerk in Vlaanderen

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Telenet? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk