Twitter rolt Wikipedia-achtige Community Notes nu wereldwijd uit

Twitter rolt Wikipedia-achtige Community Notes nu wereldwijd uit

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Twitter wil potentieel misleidende tweets context geven door Community Notes. De functie wordt nu wereldwijd gelanceerd en stelt mensen in staat om context toe te voegen aan tweets die misschien nepnieuws of een verbogen waarheid bevatten. Je kunt een opmerking achterlaten bij een tweet en als genoeg mensen de opmerking waarderen, dan wordt deze openbaar gezet bij de tweet.

Community Notes op Twitter

Twitter schrijft: "Mensen over de hele wereld kunnen nu notities zien en beoordelen, wat helpt om nuttige notities te maken voor mensen met uiteenlopende meningen. Je kunt notities die momenteel als nuttig worden beoordeeld en op Twitter worden getoond hier zien. Als je ze nog niet ziet, niet getreurd, het is bezig met de uitrol.“

Het gaat er bij de Community Notes niet om wat de medewerkers van Twitter vinden: het maakt heel duidelijk dat deze Notes niet het standpunt van Twitter vertegenwoordigen. Twitter laat weten: “Een tweet met een Community Note wordt niet gelabeld, verwijderd of aangepakt door Twitter, tenzij deze in strijd blijkt te zijn met de Twitterregels, Servicevoorwaarden of ons Privacybeleid. Het niet naleven van de regels kan leiden tot verwijdering van de toegang tot Community Notes en/of andere maatregelen.” Mochten er notities niet volgens de regels zijn, dan kun je deze aanmerken net zoals je dat met een gewone tweet zou doen.

Iedereen kan notities melden die volgens hen niet in overeenstemming zijn met deze regels door het menu op een notitie te selecteren en dan Melden te kiezen. Echter kan niet iedereen een bijdrage leveren aan de Community Notes. Iedereen kan ze wel zien, maar alleen Amerikanen kunnen ze ook daadwerkelijk beïnvloeden. Dat is jammer en we hopen dat dat snel naar de rest van de wereld komt. Twitter zegt wel dat het van plan is om het voor meer mensen op de wereld snel mogelijk te maken.

Gerelateerde artikelen

Wikipedia

De Community Notes doen denken aan Wikipedia. De mensen die de Notes uiteindelijk bij de tweets plaatsen zijn eerst goedgekeurd door Twitter. Echter bepaalt uiteindelijk het publiek of de Note waardevol is, waardoor het een heel gemeenschappelijk gedreven doel is. Als iemand bijvoorbeeld tweet ‘Het coronavaccin is onveilig’, dan kunnen mensen deze opmerking als het ware omhoog en omlaag stemmen. Het is daarmee maar de vraag of die Notes goed gaan werken: als je een hele fanatieke groep hebt die het hier roerend mee eens zijn en het omhoog stemmen, dan raken mensen die het oneenes zijn misschien wat ondergesneeuwd. Of een statement verder feitelijk juist is of niet, lijkt daarin dus ook weer niet helemaal leidend te zijn.

Aan de andere kant is Twitter flink aan het experimenteren, dus het kan zomaar zijn dat deze functie slechts tijdelijk is.

Wat vind jij van het idee van Community Notes? Laat het achter in de reacties bij dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk