Verkoop smartphones daalt: slechtste periode sinds 2014

Verkoop smartphones daalt: slechtste periode sinds 2014

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De verkoop van smartphones heeft zijn zwakste punt bereikt in acht jaar tijd na een daling met 9 procent. Samsung, Apple en Xiaomi blijven de grootste merken, terwijl de kleinere merken in marktaandeel krimpen.

Smartphoneverkoop daalt

De verkoop van telefoons volgt al langer een neerwaartse trend. Deels doordat telefoons langer meegaan, maar ook doordat innovaties minder groot zijn bij nieuwe toestellen. Nu ook de economische omstandigheden minder gunstig zijn, leidt dat tot een daling van de verkoop met 9 procent vergeleken met dezelfde periode in 2022, dat weet Canalys.

Als we naar het marktaandeel van fabrikanten kijken, dan zien we geen grote veranderingen bij de grootste merken. Samsung behoudt in het derde kwartaal van 2023 zijn toppositie met een aandeel van 22%, vergeleken met 21% een jaar eerder. Apple groeit verder van 15 naar 18% en Xiaomi blijft zijn marktaandeel van 14% behouden.

Verliezers en komende periode

We zien pas verliezers in het kamp van de Chinese BKK-holding. OPPO en OnePlus worden door Canalys samengenomen en verliezen 1% marktaandeel. Tegelijk verliest Vivo, ook 2% dit kwartaal. Het Chinese merk, dat ook deel uitmaakt van BKK, heeft deze week bij Androidworld bekend gemaakt dat het zijn toetreding tot de Nederlandse smartphonemarkt pauzeert.

Wanneer analisten de komende periode beoordelen, dan verwachten ze betere verkoopresultaten met de komende kerstperiode en in het begin van 2023, maar over een echte ommekeer wordt niet gesproken. "Nu we een periode met meer korting krijgen, verwachten consumenten, die hun aankopen hebben uitgesteld, interessante deals en bundelpromoties. Verder verwachten ze dat oudere apparaten een lagere prijs krijgen." Canalys verwijst hiermee naar de kerstweken, maar ook naar black friday, wat eraan vooraf gaat.

Heb jij de aankoop van producten uitgesteld tot de komende black friday-periode? Laat het ons weten in de reacties. Black friday vindt dit jaar plaats op 25 november, maar je ziet altijd de dagen ervoor al promoties verschijnen.

Verkoop smartphones daalt: slechtste periode sinds 2014

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk