Gmail-bedenker: "ChatGPT gaat Google Zoeken binnen twee jaar vernietigen"

Gmail-bedenker: "ChatGPT gaat Google Zoeken binnen twee jaar vernietigen"

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Paul Buccheit, de bedenker van Gmail, denkt dat ChatGPT het gaat winnen van het meest winstgevende product van Google, en dat is Google Zoeken. Zo gaat dat volgens Buccheit gebeuren.

Code rood voor Google

ChatGPT werd sinds november al snel de favoriete tool van miljoenen gebruikers om recepten op te vragen, samenvattingen van stukken tekst te maken, titels te verzinnen en nog veel meer. Daarom is sinds die tijd code rood bij Google. De zoekgigant heeft meerdere teams ingezet om met een eigen antwoord op ChatGPT en ook Dall-E 2 te komen. Dat zijn twee tools gebaseerd op kunstmatige intelligentie en die zijn ontwikkeld door OpenAI. ChatGPT is een superslimme tekstrobot die vragen kan beantwoorden, alsof het antwoord van een mens afkomstig is. DALL·E kan beelden kan generen op basis van omschrijvingen. De antwoorden en beelden die beide genereren zijn erg goed, maar nog niet foutloos.

Microsoft is één van de grote investeerders in Open AI en wil de tools naar zijn eigen zoekmachine Bing brengen. Google maakt zich dus terecht druk. Bing is namelijk de grote concurrent van Google Zoeken. Paul Buccheit, de bedenker van Gmail, doet er via Twitter nog een schepje bovenop:

Google is misschien maar een jaar of twee verwijderd van een totale ontwrichting. Kunstmatige intelligentie zal de resultatenpagina van de zoekmachine, waar ze het meeste geld verdienen, elimineren. Zelfs als ze AI inhalen, kunnen ze het niet volledig inzetten zonder het meest waardevolle deel van hun bedrijf te vernietigen!

Zo gaat ChatGPT de zoekbalk veroveren

Google geeft je, na het invoeren van een zoekopdracht, tientallen pagina's met zoekresultaten. Vervolgens moet je door deze pagina's heen om een gewenst resultaat te bekijken. ChatGPT doet dit heel anders. De tekstbot beantwoordt je vragen op gemoedelijke toon. En je kan hem zelfs vervolgvragen stellen. Het lijkt meer op het voeren van een natuurlijk gesprek.

Daarnaast groeit de technologie achter ChatGPT als kool, en dat zal resulteren in nauwkeurigere resultaten. Nauwkeuriger dan de resultaten in Google Zoeken. Buccheit denkt dat ChatGPT de zoekbalk in de browser gaat vervangen, en zijn gedachte/vraag automatisch aanvult terwijl ik deze typ. Tegelijkertijd komt het beste antwoord naar voren, via bijvoorbeeld een link naar een website of product. Insiders hebben al aangegeven dat Bing met behulp van ChatGPT in complexe volzinnen zal kunnen antwoorden op vragen die door gebruikers worden gesteld.

Gerelateerde artikelen

ChatGPT is nog niet zo ver

Momenteel is ChatGPT nog lang niet zover. De tool gebruikt voor het geven van antwoorden data van vóór 2021. Vragen stellen over recente onderwerpen gaat dus niet werken. Daarnaast geeft de tekstbot ook wel eens onjuiste informatie, kan je het gebruiken om Molotov-cocktails te maken en om te frauderen met werkstukken op school. Al heeft OpenAI voor die laatste nu een tool online gezet waarmee je kunt zien of dat werkstuk waarschijnlijk is geschreven door kunstmatige intelligentie of door de student zelf. Tenslotte is de servercapaciteit ontoereikend. ChatGPT is vaak onbereikbaar. Er komt in de toekomst een betaalde versie van de tekstbot en daarmee zouden dit soort problemen kunnen worden verholpen.

Of en wanneer ChatGPT een serieus gevaar vormt voor Google Zoeken, dat weten we niet. Maar het kan zo maar zijn dat jij straks gaat 'bingen' in plaats van googelen. ChatGPT denkt daar zelf trouwens anders over:

Gmail-bedenker: "ChatGPT gaat Google Zoeken binnen twee jaar vernietigen"

Populairste artikelen over ChatGPT

Je vindt ons complete ChatGPT overzicht met alle tips, tricks, uitleg, en howto's over over deze populaire tekstbot op hier op Androidworld. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe tips dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je de laatste tips altijd binnen handbereik. Hieronder vind je alvast de meest gelezen ChatGPT-artikelen op Androidworld.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk