Waarom Google Play Connect je apps nu meteen gaat scannen

Waarom Google Play Connect je apps nu meteen gaat scannen

Dennis Mons

door Dennis Mons

Google Play Connect gaat niet meer wachten om je gedownloade apps te checken op malware. Zelfs apps die je ‘sideload’, dus buiten de Store om, worden direct onder het vergrootglas gelegd. Het moge duidelijk zijn dat het ervoor gaat zorgen dat je geen rommel meer installeert.

Zelfs onofficiële apps onder de loep

Een van de grootste bedreigingen op het Android-platform is nog altijd dat kwaadwillenden apps kunnen aanbieden die niet via Google zelf gedownload worden. De service is meer dan welkom, omdat het vrij eenvoudig is om malware op een telefoon te zetten.

Het checken van je apps is onderdeel van een nieuwe update van Google. Je krijgt dus direct een veiligheidsscan op het moment dat je een app wilt installeren. Dit kwam ter sprake door een tweet van Mishaal Rahman op X.

Dit betekent niet dat Play Protect apps niet eerder heeft gescand - Google scant elke app die naar de Play Store wordt geüpload om kwaadaardige code te controleren. Dit doet het sinds 2017 met behulp van Play Protect.

Dankzij de de service krijg je een rapport voor je specifieke geïnstalleerde apps in het instellingenmenu van de Play Store. Je hebt ook al een flinke tijd handmatig een Play Protect-scan kunnen starten voor je apps, inclusief sideloaded APK's. Die vind je in de beveiligingsinstellingen van Android.

Naar hartenlust apps downloaden?

Wat er verandert met deze update is dat Play Protect nu automatisch sideloaded APK's scant terwijl je ze installeert, net als een antivirusprogramma dat je op een desktop-besturingssysteem zoals Windows.

Het is in ieder geval geen overbodige luxe nu de EU erop aandringt dat sideloaden uit een andere online winkel of via een website moet kunnen. En dat geldt zowel voor Android als iOS. Wat dat betreft kunnen we Google alleen maar prijzen dat het nu al maatregelen neemt om de beveiliging van je telefoon te waarborgen.

Terwijl Google al de mogelijkheid heeft toegevoegd om sideloaded APK's te analyseren, is de langverwachte Play Protect-scanning tijdens het installeren van sideloaded apps nog niet beschikbaar voor de meeste gebruikers.

Het blijft nog een raadsel hoe dit precies zal werken. Volgens de changelog van september 2023 kunnen we deze functie echter deze maand verwachten. Google heeft aangekondigd dat deze nieuwe mogelijkheden worden uitgerold met versie 37.5 van de Play Store-app.

Opmerkelijk is dat op het moment van schrijven de nieuwste versie die beschikbaar is op APKMirror nog steeds 37.4 is. We zullen dus geduldig moeten wachten tot de nieuwste update arriveert.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk