Wereldwijde smartphoneverkoop fors gedaald, Samsung behoudt koppositie

Wereldwijde smartphoneverkoop fors gedaald, Samsung behoudt koppositie

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

2022 was geen goed jaar als je kijkt naar het aantal verscheepte smartphones. In het gehele jaar werden er maar liefst 11 procent minder smartphones verkocht als een jaar eerder. Wat weten we precies? En welke smartphonefabrikanten hebben het grootste marktaandeel?

Smartphoneverkoop flink gedaald

Volgens Canalys - een onafhankelijk analistenbureau - is het aantal verscheepte smartphones op jaarbasis in 2022 flink gedaald. Over het gehele jaar gezien zijn er maar liefst 11 procent minder smartphones verscheept als een jaar eerder en hiermee was 2022 een slecht jaar voor de meeste smartphonefabrikanten. Sterker nog, de cijfers waren in de afgelopen tien jaar niet zo laag als vorig jaar. Canalys legt de oorzaak voornamelijk bij de huidige instabiliteit in de wereld, de economische recessie en de coronamaatregelingen in China.

Grootste smartphonefabrikanten

Over het gehele jaar gezien was Samsung de grootste leverancier van smartphones. De Zuid-Koreaanse fabrikant wist in vergelijking met vorig jaar zelfs twee procent marktaandeel erbij te snoepen. In totaal heeft Samsung een marktaandeel van 22 procent behaald. In het laatste kwartaal van dit jaar is dat echter wel weer gedaald en heeft Apple de koppositie overgenomen. Over het gehele jaar was Samsung echter wel de grootste. Daarbij is het ook niet gek dat in het vierde kwartaal Samsung daalt en Apple de weg omhoog weet te vinden. Apple kondigde in september namelijk zijn nieuwe iPhones aan. Samsung brengt zijn vlaggenschepen uit de S-lijn altijd aan het begin van het jaar uit.

Gerelateerde artikelen

Chinese fabrikanten hebben het lastig

Wat daarbij opvalt aan de cijfers is dat de grote Chinese fabrikanten hun marktaandeel zagen dalen. Zowel Xiaomi, OPPO en Vivo zien hun aandeel namelijk met één of twee procent afnemen. De fabrikanten staan, in de eerder genoemde volgorde, nog wel op nummer drie, vier en vijf van grootste smartphonefabrikanten ter wereld.

Wereldwijde smartphoneverkoop fors gedaald, Samsung behoudt koppositie

Marktaandeel smartphonefabrikanten 2021 en 2022. Beeld: Canalys

Wat te verwachten van 2023?

Volgens het analistenbureau zal 2023 voortborduren op 2022. Canalys verwacht dat het aantal verscheepte smartphones in het algemeen niet veel zal toe- of afnemen. Ze zeggen hier onder andere het volgende over: ''Smartphonefabrikanten zullen 2023 voorzichtig benaderen, prioriteit geven aan winstgevendheid en het beschermen van marktaandeel. Hoewel de inflatiedruk geleidelijk zal afnemen, zullen de effecten van renteverhogingen, economische vertragingen en een steeds moeilijker wordende arbeidsmarkt het marktpotentieel beperken. Verkopers verlagen daarbij de kosten om zich aan te passen aan de nieuwe marktrealiteit.''

Wereldwijde smartphoneverkoop fors gedaald, Samsung behoudt koppositie

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk