Deze week kwam de Android 13-update uit voor Pixel 4, 5 en 6. Heuglijk nieuws, maar er is een probleem ontstaan op Pixel 6 waar je het beste snel iets aan kunt doen. Het kan namelijk gebeuren dat je bij rebooten je telefoon brickt (vastzet). Om dit te voorkomen dien je Android 12 er helemaal af te halen. Echter is dat makkelijker gezegd dan gedaan. In eerste instantie kon dat zelfs niet. Nu legt Google zelf uit hoe je het moet aanpakken.
Android 13
Op Pixel-telefoons wordt gewerkt met een systeem dat je kunt zien als een soort hart. Het besturingssysteem is hierin het hart van je smartphone, maar er zijn twee kamers: in de linkerkamer wordt Android 13 opgeslagen en ook gebruikt, maar bij wijze van back-up heb je in de rechterkamer nog wel Android 12 staan. De telefoon gebruikt dit in principe nooit, tenzij er iets helemaal verkeerd gaat. Dan kun je nog terug naar de oude situatie. Wel zo veilig: als er iets met je huidige besturingssysteem aan de hand is, dan heb je nog iets achter de hand.
Je kunt door een beveiligingsprobleem op Pixel 6, 6 Pro en 6a echter niet gebruikmaken van die rechterkamer, omdat hierin een oudere variant blijft staan. Het gevolg is dat als je Android moet rebooten en die rechterkamer wil gebruiken, het apparaat door dat zwak niet aangaat. Als je je toestel in één keer op Android 13 hebt gezet en je wil van die Android 12-build af, dan zal je hiervoor de inactieve kamer met Android 12 moeten flashen naar Android 13.
Pixel 6 flashen
Flashen is het overschrijven van zo’n ‘hartkamer’ met iets anders, wat je ergens hebt gedownload. In dit geval is het verstandig om een OTA te installeren. Je vindt die OTA en verdere uitleg hier. Daarnaast komt Google met een update voor de Android Flash Tool, waardoor het makkelijker moet worden om je Android 13-ervaring te verbeteren. Google laat wel weten dat mensen die een Android 13 OTA hebben gesideload en niet van plan zijn om te flashen, beter even geen actie kunnen ondernemen. Handig om te weten: het verschil tussen sideloaden en flashen is dat een flash meer een soort ‘fabrieksinstellingen’ is waarbij je ook veel verwijdert, terwijl sideloaden betekent dat je iets ergens bovenop installeert.
Heb jij Android 13 via flash op je Pixel gezet en werkt deze methode voor je? Laat het nu achter in de reacties.