Xiaomi: ‘chiptekorten kunnen leiden tot hogere smartphoneprijzen’

Xiaomi: ‘chiptekorten kunnen leiden tot hogere smartphoneprijzen’

Voor het eerst in jaren heeft de technologie-industrie te maken met een groot chiptekort. De nieuwste grafische kaarten en gameconsoles, zoals de Xbox Series X en S en de PlayStation 5, zijn daardoor lastig leverbaar. Xiaomi zegt dat de chiptekorten inmiddels ook voelbaar zijn in de smartphone-industrie, wat zou kunnen leiden tot hogere smartphoneprijzen.

Chiptekorten telefoons

Samsung liet eerder deze maand weten dat het zijn Galaxy Note-serie uit wil stellen om de druk van de ketel te halen in zijn smartphonetak. Normaliter lanceert Samsung zijn Galaxy Note-serie in augustus – als de plannen van Koh Dong-jing, een van Samsung CEO's, doorgezet worden, dan verschijnt de Galaxy Note 21 mogelijk pas begin 2022. Na Samsung mengt Xiaomi zich ditmaal eveneens in de chiptekort-discussie.

“Om eerlijk te zijn, zullen we ons best doen om de consument de best mogelijke prijs te bieden. Maar soms moeten we een deel van de kostenstijging doorberekenen aan de consument”, dat liet Xiaomi-president Wang Xiang weten tijdens een recente earnings call. Ook liet Xiang weten dat de fabrikant zijn best zal doen om ‘de prijzen van onze hardware-apparaten te optimaliseren’. Of het chiptekort uiteindelijk zal leiden tot prijsstijgingen, hangt af van hoe de markt beweegt.

Gevolg van corona

Chiptekorten zijn hoofdzakelijk het gevolg van de coronapandemie waarin de vraag naar chips naar ongekende hoogte steeg. Dat had onder andere te maken met de stijgende verkoop van computers voor het werken vanuit huis, evenals de gestegen vraag naar auto's en een slecht vooruitzicht op de vraag naar chips. Tot voorkort leek de smartphonemarkt, onder andere door een dalende vraag naar telefoons het voorbije jaar, ongemoeid te blijven.

Xiaomi: ‘chiptekorten kunnen leiden tot hogere smartphoneprijzen’

Qualcomm, 's werelds grootste chipset-leverancier voor smartphones, kan echter niet meer voldoen in de vraag naar chips en heeft daarbij moeite om bestaande orders te voldoen. In de praktijk levert dit Xiaomi veel onzekerheid op, evenals stijgende bedrijfslasten. Op termijn zou Xiaomi deze kosten kunnen doorrekenen aan klanten. Momenteel lijkt het nog niet zo ver te zijn, zo suggereerde Xiang in de earnings call: “we voelen (de) druk, maar het ziet er goed uit”, aldus de topman.

Aanhoudende tekorten

Hoe lang Xiaomi die blik op de toekomst vast kan houden, is nog onzeker. Verwacht wordt dat 2021 geheel in het teken zal staan van aanhoudende chiptekorten. Uiteindelijk zal ook de smartphone-industrie dat gaan voelen, met mogelijk minder smartphonelanceringen als gevolg – en bij Xiaomi mogelijk zelfs tot stijgende smartphoneprijzen.

Hoe denk jij dat het jaar zich zal vorderen? Zal Xiaomi echt moeten kiezen voor het doorrekenen van de kosten? Laat het zeker weten in de reacties onder dit artikel.

Lees meer over:
Xiaomi Samsung

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Duitsland onderzoekt of Apple macht misbruik met App Store

De Duitse kartelwaakhond gaat onderzoeken, of Apple een te grote machtspositie heeft in de markten waarin het actief is. Het...

Samsung kondigt virtueel evenement aan op Mobile World Congress

Samsung organiseert op 28 juni tijdens het Mobile World Congress (MWC) van dit jaar een virtuele Samsung Galaxy-sessie. Tijde...

Google Chat heeft nu een verbeterde zoekfunctie, zo werkt het

Google heeft zijn chat-app weer een stukje verbeterd en dit keer is de zoekfunctie aan de beurt. Google meldt dat het zoeken...

Carl Pei: "OnePlus One heeft nog steeds meer dan 300 actieve gebruikers"

In april van 2014 lanceerde het nieuwe OnePlus zijn eerste smartphone, de OnePlus One. Nu zeven jaar later, wordt deze telefo...

Google laat je nu berichten naar bedrijven sturen in plaats van te bellen

Geen zin om te bellen met een bedrijf en dan minutenlang te luisteren naar vervelende wachtmuziek? Google komt met een altern...

Lees meer