'Xiaomi kan je telefoon vanop afstand censureren'

'Xiaomi kan je telefoon vanop afstand censureren'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

In een beveiligingsonderzoek rond Chinese smartphones is ontdekt dat Xiaomi-toestellen een ingebouwde functie bevatten waarmee de fabrikant apps kan censureren. De functie is aanwezig, maar ze is niet actief.

Xiaomi-censuur ontdekt

Xiaomi werd dit jaar de grootste fabrikant van smartphones ter wereld. en het merk zag zijn verkopen wereldwijd zijn verkopen sterk stijgen. Toch wil dat niet zeggen dat het merk daarom altijd van minder positief nieuws bespaard blijft. In Xiaomi's MIUI-schil blijkt een contentfilter te zitten die het gebruik van telefoons kan censureren, dat schrijft Reuters.

In Litouwen hebben de cybersecurity-diensten onderzoek gedaan naar de software van Chinese telefoons. Ze hebben meer bepaald de Huawei P40, de OnePlus 8T en de Xiaomi Mi 10T onderzocht. De functie die ontdekt is bij Xiaomi heet 'MiAdBlocklist', en het is in feite een filter die inhoud kan verbergen in de voorgeïnstalleerde apps van Xiaomi, waaronder de browser. Je zal dan niet kunnen zoeken naar informatie over Taiwanese onafhankelijkheid, Tibet en andere thema's die in China gevoelig liggen.

'Xiaomi kan je telefoon vanop afstand censureren'

De Xiaomi Mi 10T

De feature is voor alle duidelijkheid niet actief op telefoons, maar Xiaomi zou ze in principe wel vanop afstand kunnen activeren. Vermoedelijk gaat het om code die al actief is in de Chinese ROM's van MIUI, en die daarom ook aanwezig is in de MIUI-ROM's voor buiten China. Mogelijk is dat onbedoeld het geval. We hebben aan Xiaomi om verduidelijking gevraagd, en voegen aan dit artikel een reactie toe zodra we die hebben ontvangen.

Wat met de andere telefoons?

De Litouwense Onderzoekers hebben niets bijzonder ontdekt in de software van de OnePlus 8T. De P40 kreeg enkel de bemerking dat de AppGallery apps zoekt buiten de eigen appwinkel wanneer Huawei ze zelf niet aanbiedt. Zo'n appwinkels van derden kunnen voor beveiligingsrisico's zorgen.

Hoewel Litouwen verder geen risico's heeft ontdekt in OxygenOS 11 van de OnePlus 8T is het opmerkelijk dat het land burgers aanraadt om beter geen Chinese telefoons te kopen. Die aanbeveling gaf recent ook de Belgische overheid.

Nieuws

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk