Kan YouTube de Belgische tv-zenders redden?

Kan YouTube de Belgische tv-zenders redden?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

YouTube voert momenteel in de Verenigde Staten een experiment uit met enkele lokale tv-zenders. Zij zenden gratis televisie uit op YouTube, maar wel met de traditionele reclameblokken. Wordt dit straks de redding voor lineaire televisie?

Tv-zenders op YouTube

Met de opkomst van grote streamingdiensten hebben televisiezenders in heel wat landen het moeilijk. Mensen zeggen hun tv-abonnement bij hun provider op en kiezen in de plaats voor diensten als Disney+ en Netflix. In België werken tv-zenders samen in een gemeenschappelijk project genaamd Streamz.

En toch blijven grote internationale streamingdiensten aan populariteit winnen. In de VS werken nu een aantal tv-zenders met YouTube. Ze onderzoeken of lineaire televisie een toekomst kan hebben via een populair en toegankelijk platform zoals de videodienst van Google, dat meldden bronnen aan The Wall Street Journal.

Voordelen van YouTube

Google erkent ook dat het experiment aan de gang is. Een kleine groep gebruikers kan gratis tv-kijken op YouTube, maar wel met reclameblokken. "We zoeken altijd nieuwe manieren om een centrale plaats voor kijkers te vinden, waar zij gemakkelijk de content die voor hun belangrijk is kunnen vinden, bekijken en delen", dat zegt een woordvoerder van YouTube tegen de Amerikaanse krant.

Gerelateerde artikelen

Hoewel reclameblokken nog steeds deel uitmaken van het experiment, heeft YouTube ook een aantal troeven in vergelijking met tv-kijken via digitale tv. Er kan bijvoorbeeld meer interactie rond lineaire tv ontstaan in de reacties, kijkers kunnen eventueel content liken en ze kunnen in principe leuke fragmenten delen van tv-programma's. Wie al eens TikTok gebruikt, zal zien dat dat platform nu al vaak wordt gebruikt om tv-fragmenten te delen. Met een introductie op YouTube, zouden traditionele tv-zenders dus in zekere zinnen kunnen moderniseren.

'Moordende concurrentie'

Maar daar zijn we nog ver van verwijderd, want voorlopig voert YouTube alleen een klein experiment in de Verenigde Staten. Voor we straks naar de VRT op YouTube kunnen kijken, zal YouTube eerst het project stevig moeten uitbreiden en een samenwerking moeten aangaan met meer tv-zenders.

In een interview met Androidworld maakte NLZiet-topman Niels Baas duidelijk dat er nog steeds meer nodig zal zijn voor dat dat zenders een vuist kunnen maken tegen streamingbedrijven. "De concurrentie wordt zo ontzettend moordend en groot, en daarom kan het op de lange termijn niet anders dan dat de samenwerking tussen zenders nog verder zal gaan. Ze zullen daartoe gedwongen worden in feite."

Zou jij wel willen tv-kijken op YouTube? Of vind je het een probleem dat er nog steeds reclameblokken zichtbaar zijn? Zou je liever een maandelijks bedrag betalen voor tv op YouTube als er dan geen reclameblokken zijn? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk