Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Google Clips, wat is het nu eigenlijk?

Dimitry Vleugel
Dimitry Vleugel
8 oktober 2017, 12:00
2 min leestijd

Google Clips

Lees verder na de advertentie.

Het was er zomaar opeens, de Google Clips. Tussen al het Pixel-geweld hebben we dit niet aan zien komen. Deze kleine camera laat ons op een hele andere manier foto’s en video’s maken dan dat we gewend zijn.

Het is zo anders omdat de Google Clips ons helemaal niet meer nodig heeft bij het maken van deze foto’s en van 7 seconden-video’s. Door middel van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning weet Google Clips wanneer het een foto of een filmpje moet maken. Het kan namelijk gezichten en expressies herkennen, dus wanneer de puppy eindelijk een keer de goede kant opkijkt neemt de Clips een foto.

Handig want zo hoef je als ouder niet de hele dag met je smartphone in de aanslag te lopen om de eerste stapjes van je kind te filmen. Dat doet de Google Clips en zijn slimme processor allemaal voor jou.

Movidius

De chipset die hiervoor verantwoordelijk is heet de Myriad 2 en die valt onder de noemer ‘visual processing unit’. Deze chip is speciaal gemaakt voor taken als het herkennen van objecten en hij heeft een ‘always on’-functie. We zijn deze chip eerder tegen gekomen in Project Tango.

De maker van deze chip is Movidius en dat is niet zo heel gek. Begin 2016 sloot Google namelijk een samenwerkingsverband met deze chipmaker. 

Privacy

In eerste instantie zou je reactie op de Google Clips ‘Dit is creepy…’ kunnen zijn. Een device dat automatisch foto’s en filmpjes maakt van de mensen in een ruimte, waar hebben we dat meer gehoord.

Maar om ons gerust te stellen laat Google ons weten dat Google Clips geen communicatie nodig heeft met een server. Al het rekenwerk en de opslag van de foto’s vinden plaats op het device zelf. Dus er kan ook niet op het signaal worden ingebroken. De opslag van de Google Clips is 8GB groot maar dat is meer dan genoeg wanneer we de eerste reviews mogen geloven. 

Overigens laat de camera wel netjes weten wanneer hij aan het filmen is. Wanneer hij aan het opnemen is knippert er een LED-lampje op de voorzijde. Dit betekent in elke taal hetzelfde, ‘U wordt gefilmd.

Google Clips-app

De bijbehorende applicatie ziet er heel erg netjes uit. De foto’s en filmpjes komen in een verticale stream onder elkaar te staan. Je kunt door naar rechts of naar links te swipen besluiten welke foto of filmpje je wil houden of niet.

Dit apparaat is dus geen actiecam, geen veiligheidscamera en geen gewone camera. Wat het dan precies wel is zijn we nog niet over uit. De Google Clips kost 249 dollar, is dat het waard? 

Bron : The Verge