Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • Xiaomi Mi 9T Pro

 • Samsung Galaxy Note 10 Plus

 • ASUS ZenFone 6

 • OnePlus 7 Pro

 • Google Pixel 3a XL

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

En hoe zit dat met VoWiFi?

Uitgelegd: wat is VoLTE? En wat ben ik ermee?

· 03-05-2019 16:59

VoLTE en VoWiFi zijn twee relatief nieuwe begrippen die nog niet iedereen kent. We noemen onze mobiele telefoon vaak een gsm, maar waar komt die term vandaan? Het heeft allemaal met telefoneren te maken, en dat leggen we je hier uit.

Eerst een woordje over 'gsm'

Om VoLTE en VoWiFi te begrijpen, moet je eerst weten waar de term 'gsm' voor staat. Gsm was de eerste wereldwijde standaard voor digitale mobiele telefonie, waarbij gsm staat voor Global System for Mobile communications. Gsm is trouwens ook de meest gebruikte standaard voor mobiel telefoneren in de wereld. De grootste tegenhanger is cdma, dat vooral gebruikt wordt in Noord- en Zuid-Amerika.

Gsm is de tweede generatie mobiele telefonie (2G) met als belangrijkste verbeteringen tegenover de daarvoor gebruikte analoge mobiele netten (1G):

- het digitaliseren van spraak
- de gebruikte frequentiebanden zorgden voor hogere geluidskwaliteit en betere dekking

De vier populairste gsm-netwerken werken op de 850, 900, 1800 en 1900 MHz frequentiebanden. Het GSM1800-netwerk wordt veel in Europa gebruikt, het GSM850-netwerk in Zuid-Amerika en Azië, en het GSM1900-netwerk wordt veel in Noord-Amerika gebruikt. GSM900-netwerken worden voornamelijk ingezet door Europese spoorwegondernemingen voor communicatie en beveiliging. Een GSM900-netwerk staat daarom dan ook vooral bekend als GSM-R (Railway).

Om overal in de wereld via een gsm-netwerk te kunnen bellen, moet je telefoon dus beschikken over een radio voor deze vier frequenties. Enkel quad-bandtelefoons kunnen dit. Gelukkig ondersteunen zo goed als alle telefoons tegenwoordig quad-band, maar vroeger moest je daar toch goed voor uitkijken.

wireless

Wat is VoLTE?

Nu we weten wat gsm is en dat het de tweede generatie mobiele telefonie (2G) is, kunnen we uitleggen wat VoLTE is. Vo LTE is de afkorting van Voice over LTE. We weten ook dat LTE een andere naam is voor 4G (en anders weet je dat nu).

VoLTE betekent dus simpel gezegd ‘bellen via 4G’ en het is de nieuwe standaard voor mobiel spraakverkeer.

De belangrijkste verbeteringen van VoLTE tegenover gsm zijn:

- de betere geluidskwaliteit (het benadert de kwaliteit van de vaste lijn)
- een kortere verbindingstijd (je oproep start sneller)
- dat je tegelijk kunt bellen en surfen aan 4G-snelheden

Dat laatste moeten we misschien even verduidelijken. Telefoons die VoLTE niet ondersteunen, schakelen bij een oproep van 4G terug naar 3G of zelfs 2G. Dat is vooral lastig als je tijdens het rijden wil bellen (wees veilig en doe het altijd hands-free!), maar ook wil blijven navigeren via Waze bijvoorbeeld. Door de omschakeling kan je de verbinding verliezen en als je pech hebt en op 2G terechtkomt, dan gaat het lang duren eer de verbinding weer terug is. VoLTE lost dat probleem dus op.

VoLTE kost je trouwens niets extra, maar wordt wel gefactureerd als gewone oproepen en wordt dus van je belminuten afgetrokken. Als je toestel en provider het ondersteunen, kan je het inschakelen maar het staat meestal al standaard ingeschakeld. Ga daarvoor naar: Instellingen > Netwerk en internet (of ‘Draadloos en netwerken’ naargelang welk toestel je hebt) > Mobiel netwerk.

Op dit moment ondersteunen de drie Belgische netwerken (Orange, Proximus en Telenet) VoLTE. Het is nu aan elke provider om de technologie te ontwikkelen, om het aan hun klanten aan te kunnen bieden. Orange, Proximus en Telenet bieden dit ook al effectief aan, maar verder nog niemand. Zelfs dochterbedrijven Scarlet (van Proximus) en BASE (van Telenet) beschikken niet over deze mogelijkheid.

WiFi

Wat is VoWiFi?

En dan moeten we het nog over VoWiFi hebben. VoWiFi staat voor Voice over WiFi. Ofwel: bellen via wifi.

Eén op twee oproepen worden volgens telecomprovider Orange binnenshuis gedaan en de binnenhuisdekking van mobiele netwerken is over het algemeen nog een groot probleem. Dat probleem lost VoWiFi dus op, want als je een oproep binnenshuis krijgt en je provider ondersteunt de technologie, dan kan je dus bellen via wifi.

Voorlopig kun je enkel bij Orange en Telenet gebruikmaken van VoWiFi als je een compatibel toestel hebt, een mobiel abonnement bij één van beide providers en een degelijke wifiverbinding. Oproepen via wifi inschakelen op je telefoon doe je als volgt: Instellingen > Netwerk en internet (of ‘Draadloos en netwerken’ naargelang welk toestel je hebt) > Mobiel netwerk.

Net zoals bij VoLTE kost VoWiFi je niets extra. Het wordt gefactureerd als gewone oproepen en wordt dus van je belminuten afgetrokken.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier.

Reacties (24)
Bezig met laden van reacties...