Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Huawei P30 Pro New Edition

 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Hoe goed is deze voordelige telefoon?

[AW Beta Team] Alcatel 3 (2019) review: budget-topper- of 'flopper'?

· 07-11-2019 10:00

De Alcatel 3 (2019) is een budgettoestel dat in ruil voor het lage prijskaartje zoveel mogelijk in de plaats wil geven. Wat vinden Marc, Django en Daniël ervan? Zij zijn drie leden van ons AW Beta Team die de telefoon konden testen.

Alcatel 3 (2019)

Alcatel staat bekend om zijn budgettelefoons waar het merk zich volledig op toespitst. Al gaat TCL, het Chinese merk dat de toestellen uitbrengt, ook telefoons in de midrange en hogere middenklasse uitbrengen, maar dan onder de eigen naam. Deze Alcatel 3 (2019) (149 euro) is echter wel een budgettelefoon in hart en nieren, en Marc, Django en Daniël van ons AW  Beta Team konden hem enkele weken gebruiken. 

Behuizing

De behuizing van de Alcatel 3 (2019) is gemaakt van polycarbonaat. Hij komt verder ook met een micro-usb, maar in deze prijsklasse leek het onze testers nauwelijks te storen. Django was in het bijzonder enthousiast over het ontwerp van de telefoon. "Het design van de Alcatel 3 (2019) is heel mooi, en doet totaal niet onder onder voor sommige duurde telefoons. De 'kin' van het toestel  is misschien iets groter, al lijkt de schermrand nog steeds kleiner dan die van de nieuwe Pixel 4", stelt onze tester vast.

Afbeelding van de Alcatel 3 (2019)

Het toestel heeft aan de voorkant een selfiecamera die in een waterdruppelinkeping verstopt zit. De Alcatel 3 (2019) heeft op de achterkant een vingerafdrukscanner en een verticale camera-opstelling met twee lenzen. Daniël was tevreden over de snelheid van de gezichtsherkenning, meer dan over de gezichtsherkenning via de selfiecamera. "De ingebouwde gezichtsherkenning werkt nauwkeurig al duurt het wel iets te lang, gemiddeld ongeveer 2 seconden. Hierdoor is het een functie die je niet vaak gebruikt, want de vingerafdrukscanner is gewoon veel sneller", maakt Daniël duidelijk.

De Alacatel 3 (2019) komt in en zwarte gradiëntkleur en een paarse variant op de markt. In zijn enthousiasme over het uiterlijk van de telefoon biedt Django het volgende op. "Vooral de kleur
verraste mij. Eerlijk? Ik zie liever dit design dan de OnePlus 6T-kleuren", geeft Django toe.

Scherm

Alcatel gaf zijn telefoon een compact 5,94 inch LCD-scherm met een HD-resolutie van 1560 bij 720 pixels. Het paneel wordt beschermd door een laag Asahi Dragontrail Glass, dat is een bescherming tegen krassen en valschade vergelijkbaar met Corning Gorilla Glass. 

"Over het scherm kan ik kort zijn", zegt Marc aan onze redactie. "Het is een mooi schermpaneel met heldere kleuren dat goed leesbaar is in fel zonlicht" Dat laatste werd ook bevestigd door Daniël, maar hij was initieel alleen minder enthousiast over de aanpasbare helderheid van de telefoon. "Tijdens mijn testperiode had de telefoon eerst nog Android 8.1. Daarom werkte de Adaptive brightness nog erg traag, waardoor het soms lang duurde voordat de telefoon de helderheid aan de omstandigheden aanpast. Na de upgrade naar Android 9 Pie verliep dat een stuk soepeler en sinds die update heb ik er ook geen last meer van gehad."

Afbeelding van de Alcatel 3 (2019)

Django analyseert de kwaliteit van het scherm erg nuchter. "Het beeldscherm is zeker niet slecht, maar verwacht voor deze prijs geen scherm om 'u' tegen te zeggen. Het formaat vond ik wel erg fijn, want de telefoon is erg gemakkelijk om met één hand te bedienen", merkt hij op.

Prestaties

De Alcatel 3 (2019) werkt verder met een 2,0 GHz Snapdragon 439 en hij komt in twee modellen op de markt: één met 4 GB RAM en 64 GB opslag en één met 3 GB aan werkgeheugen en 32 GB aan interne opslag. Net zoals Daniël al opmerkte kreeg de telefoon een update naar Android 9 Pie de afgelopen maanden.

Onze AW Beta Testers gingen aan de slag met de variant met 4 GB aan RAM die zo'n 149 euro kost. Gezien het prijskaartje van de telefoon was Marc verrast door de prestaties. "Het opstarten van apps gaat snel en ook spelletjes zijn er prima op te spelen. 'Asphalt 9: Legends', wat toch niet bekend staat als een licht spel, draait als een zonnetje", merkt hij enthousiast op.

Alcatel 3

Daniël is over het wel algemeen tevreden met de algemene prestaties van de telefoon, maar hij ervoer wel problemen met zwaardere games. "Deze telefoon is geschikt voor het spelen van een game zoals Clash of Clans, omdat zo'n spel amper grafisch vermogen van de telefoon vraagt. De Alcatel 3 (2019) is dan weer niet gemaakt voor spellen zoals PUBG Mobile, want zulke grafisch zware games vragen te veel van de telefoon."

Daniël en Django merken geregeld op dat de software van telefoon even bevriest bij het multi-tasken tussen verschillende apps. "Wie hoofdzakelijk belt, sms'en verstuurt en WhatsApp gebruikt, is dit een prima
telefoon", zegt Django. "Wil je zwaardere taken uitvoeren? Dan moet je een toestel in een hogere 
prijsklasse zoeken", raadt hij aan.

Accuduur

Alcatel gaf zijn budgettelefoon een 3500 mAh accu. Iedereen gebruikt zijn telefoon op het andere manier, en daarom is het interessant om de verschillende ervaringen te zien van Django en Marc. De eerste gebruikt zijn telefoon de hele dag, terwijl Marc naar eigen zeggen een veel minder grote gebruiker is. 

"Ik moest de telefoon twee keer per dag opladen en dan ging ik naar bed met zo'n 20 procent als resterende capaciteit", vertelt Django aan Androidworld. Eerst gebruikte hij de telefoon als tweede toestel zonder simkaart naast zijn OnePlus 6T, en toen hield de accu het veel langer vol, aldus Django.

Daniël en Marc waren wel tevreden met de accuduur. "Ik kwam makkelijk de dag door met de Alcatel 3 (2019)", Legt Marc uit.  Mijn dag begint rond 7:00 uur, en op dat tijdstip gaat het toestel van de oplaadkabel af. Rond 23:00 uur gaat de telefoon vervolgens weer aan de oplader, en meestal had ik dan tussen de 20 en 30 procent van mijn batterijcapaciteit over. Dat is meer dan prima. Ik ben heel erg onder de indruk van de accu", aldus onze tester.

Alcatel 3

Camera

De Alcatel 3 (2019) heeft een 13 MP hoofdcamera en een dieptecamera die bedoeld is om foto's te maken met het bokeh-effect. Onze drie testers reageerden allemaal eerder teleurgesteld door de fotografieprestaties. 

"In optimale condities (lees: buiten, op een heldere, zonnige dag) neemt het toestel prima foto’s", vindt Marc. Zijn de omstandigheden minder optimaal, dan vallen de foto's tegen. Dat is zeker zo vergeleken met de foto’s die mijn Samsung Galaxy S8 maakt. Django is het roerend met hem eens. "Je koopt deze telefoon zeker niet voor de camera, maar hij is wel genoeg om je vrienden te laten weten wat je op het moment eet", laat hij weten.

Daniël heeft wel iets goeds te zeggen over de interface van de camera-app. "Hoewel er veel modi beschikbaar zijn, blijft de camera-interface is overzichtelijk en dus ook makkelijk te gebruiken", stelt hij vast. Hieronder vind je foto's die genomen zijn met de camera van de Alcatel 3 (2019). De laatste foto is genomen met het bokeh-effect.

Software

"De launcher van de Alcatel 3 (2019) is behoorlijk basic en hij werkt prima", haalt Marc aan. "Een leuke feature is dat je je apps kan sorteren op de kleur van het icoon, en een andere leuke toevoeging is dat er standaard een FM radio aanwezig is. De enige ‘feature’ die ik miste is, dat je in de app drawer geen mappen kan aanmaken.

Daniël was daarentegen minder gecharmeerd door de softwareschil van Alcatel. "Een telefoon in deze prijs categorie zie ik graag met Android One, want dat werkt een stuk sneller en het maakt de telefoon aantrekkelijker. De gebruikersinterface die standaard is geïnstalleerd werkt voor mij niet fijn. Gelukkig kun je hiervoor launchers van derde partijen installeren.

Foto's genomen met de Alcatel 3

Conclusie

Daniël benadrukt verder dat de Alcatel 3 (2019) enkel geschikt is voor gebruikers die hem voor eenvoudige taken willen inzetten. "Deze budgettelefoon kan ik zeker aanraden als je je telefoon enkel gebruikt voor lichte taken zoals social media en lichte games, en je kan er prima films op kijken. Gebruik je je telefoon echter ook voor andere dingen, dan raad ik je aan om iets anders te kiezen", aldus onze tester. Ook Django stelt vast dat de telefoon niet altijd soepel loopt, en daardoor niet geschikt is voor de veeleisende gebruiker. 

Als we aan Marc vragen of de Alcatel 3 (2019) goed presteert gezien zijn lage prijskaartje, dan zegt hij wel volmondig "ja": "De Alcatel 3 (2019) is een uitstekende telefoon voor de prijs die je ervoor neertelt. Het enige wat Alcatel nog zou kunnen verbeteren is de camera", merkt hij kritisch op. "Wie op zoek is naar een moderne telefoon met een prijskaartje onder de 200 euro en verder alle toeters en bellen die je nodig hebt, dan zou ik niet aarzelen en de Alcatel 3 (2019) aanschaffen", besluit Marc.

Alcatel kopen

De Alcatel 3 (2019) is te koop in een uitvoering met 3 GB aan werkgeheugen en 32 GB opslag voor zo'n 130 euro bij onder meer Bol.comMediaMarkt en Belsimpel

De variant met 4 GB RAM en 64 GB opslag vind je dan weer voor zo'n 149 euro bij onder meer Bol.comMediaMarkt en Belsimpel.

De nieuwste artikelen over Alcatel 3 (2019)

TCL lanceert drie Alcatel-smartphones en een Alcatel-tablet

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier. Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.nl.

Reacties (4)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.nl.

Bezig met laden van reacties...