Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Realme X2 Pro

 • Moto G8 Plus

 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Overduidelijke winnaar

ASUS ZenFone Max versus Max Pro: is de Pro nu echt zoveel beter?

· 04-07-2019 18:15

Vele merken plaatsen al snel het woordje Pro achter één van hun toestellen. Zo is dit ook het geval bij ASUS, die de Max en Max Pro op de markt brachten. Maar is er eigenlijk zoveel verschil tussen de twee toestellen bij dagelijks gebruik? Ik deed voor jullie de vergelijking.

ASUS ZenFone Max en Max Pro

ASUS is vooral gekend van hun vlaggenschepen waaronder de onlangs aangekondigde ZenFone 6. Toch probeert ASUS ook op de budgetmarkt een plaatsje in te nemen. Dit probeert ASUS met de twee toestellen die eind vorig jaar werden aangekondigd. De ZenFone Max (M2) en Max Pro (M2) met beide dubbele camera-setup en elks een grote batterij, maar waarbij de Pro versie nog iets meer uitblinkt in de specificaties. De belangrijkste vraag blijft wel: is er echt zoveel verschil tussen de twee bij dagelijks gebruik? Spaar ik beter verder om de ZenFone Max Pro aan te schaffen, of niet? In deze vergelijking leggen we beide budgetsmartphones naast elkaar en vertel ik wat de verschillen zijn.

ASUS ZenFone Max (M2) specificaties

Afmetingen: 158,4 x 76,3 x 7,7 mm
Scherm:6,23 inch HD+ (1520 x 720) LCD IPS-scherm
Processor: Qualcomm Snapdragon 632
RAM: 4 GB werkgeheugen
Opslag: 64 GB, uitbreidbaar via microSD
Hoofdcamera: 13 MP met een f/1.8 hoofdcamera en 2 MP dieptecamera
Selfiecamera: 8 MP met een f/2.0
Batterij: 4.000 mAh
Softwareversie: ZenUI 5 gebaseerd op Android 8.1 Oreo
Extra: Vingerafdrukscanner, dual-sim, 3,5 mm audioaansluiting, 

ASUS Zenfone Max Pro (M2) specificaties

Afmetingen: 157,9 x 75,5 x 8,5 mm
Scherm: 6.3 inch Full HD+ (2280 by 1080) LCD IPS-scherm
Processor: Qualcomm Snapdragon 660
RAM: 6 GB werkgeheugen
Opslag: 64 GB, uitbreidbaar via MicroSD
Hoofdcamera: 12 MP met f/1.8 hoofdcamera en 5 MP diepte-camera
Selfiecamera: 13 MP met f/2.0
Batterij: 5000 mAh
Softwareversie: ZenUI 5 gebaseerd op Android 8.1 Oreo
Extra:Vingerafdrukscanner, 3,5 mm audioaansluiting, dual-sim

toestelfoto

Design

Op het vlak van design zijn er wel enkele opmerkelijke verschillen tussen de ZenFone Max en Max Pro. Zo heeft de Max achteraan een metalen behuizing, waar de Pro-variant beschikt over een glazen behuizing. De led-flits is bij de ZenFone Max Pro mee geïntegreerd in de cameramodule, wat in combinatie met de glazen achterkant een mooiere uitstraling geeft, dan bij de ZenFone Max.

Hoewel de Max Pro iets zwaarder weegt en even groot is als de ZenFone Max, durf ik toch te beweren dat de duurdere variant, mede dankzij de glazen achterkant, minder stevig in de hand ligt. Het glas zorgt er echt wel voor dat deze gladder is en al sneller eens op de grond zal belanden. Gelukkig heeft ASUS daar oog voor en krijg je bij beide smartphones er een hoes bijgeleverd.

Op beide telefoons is er een notch aanwezig. Die is bij de Max iets breder, omdat hierin ook de speaker is verwerkt. De speaker van de Max Pro zit bovenaan in de rand verwerkt en is dus iets minder zichtbaar. Eveneens zijn de schermranden van de Max een beetje dunner dan bij zijn duurder broertje.

Conclusie

Hoewel de ASUS ZenFone Max lichter en dunner is, en hierdoor beter in de hand ligt, geeft ik toch de voorkeur aan de Max Pro. Dankzij zijn glazen achterkant, dunnere schermranden en smallere notch heeft de Pro-variant minder een goedkope uitstraling. 

Winnaar

ASUS ZenFone Max Pro

toestelfoto

Scherm

Op papier lees je meteen dat de ASUS ZenFone Max Pro theoretisch gezien het beste scherm moet hebben. Deze is uitgerust met een 6.3 inch Full HD+-scherm, waar de ZenFone Max achter blijft met een 6.3 HD-scherm, waardoor je geen video’s van 1080p kunt bekijken. Eveneens is de kleurweergave op de Max Pro veel warmer tegenover de fletse kleuren bij de ZenFone Max. Dankzij de combinatie van scherpte en kleurweergave zien games er grafisch strakker uit op de Max Pro en is het erg aangenaam om naar het scherm te kijken. 

Conclusie

Welke smartphone er in deze categorie wint, is wel erg duidelijk. De specificaties hebben hier gelijk gekregen want het Full HD+-scherm van de ASUS ZenFone Max Pro is een heel mooi scherm voor zijn prijsklasse. Dankzij de mooie kleurweergave en de Full HD+-resolutie is het erg aangenaam om naar dit scherm te kijken tijdens het spelen van een spel of bekijken van een video/foto. Anderzijds is het scherm van de ZenFone Max zeker niet slecht voor zijn prijs, maar je kan er geen video’s van 1080p of meer op bekijken.

Winnaar

ASUS ZenFone Max Pro

toestelfoto's

Prestaties

Tussen de twee toestellen is het de ZenFone Max Pro die onder de motorkap met de zwaarste hardware is uitgerust. Deze heeft een Snapdragon 660-processor met 6 GB werkgeheugen, waar de ZenFone Max een Snapdragon 632 heeft met 4 GB werkgeheugen, wat duidelijk wordt gemaakt in de benchmarktests. Zo verslaat de ZenFone Max Pro zijn goedkoper broertje met een Antutu Benchmarkscore van 127.841, terwijl de ZenFone Max het moet doen met een score van 96.017. Eveneens bij alle andere benchmarktests is de ZenFone Max Pro de overduidelijke winnaar. Dus theoretisch kunnen we zeker stellen dat de Max Pro de snelste is van de twee.

prestaties

Natuurlijk zeggen benchmarktests niet alles en draait het erom hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Bij de dagelijkse taken zoals mailen, webbrowsen, bericht sturen en social media gebruiken zal je niet snel een groot verschil merken. Soms duurt het voor de ZenFone Max iets langer (hoogstens een seconde) om een app te openen en krijg je soms lichte haperingen bij het scrollen op webpagina’s. Van zodra je zwaardere games, zoals Asphalt 9 of PUBG gaat spelen, zal je het verschil wel merken: zo zie je meer framedrops en laden de games trager op de Zenfone Max dan bij de Max Pro. 

Conclusie

Voor de ‘simpele’ dagelijkse taken zal je het zeker kunnen redden met de ASUS ZenFone Max. Toch is de Max Pro hierin de winnaar. Bij de ZeFone Max Pro loopt alles gewoon net wat vlotter, zoals het openen van apps, het scrollen op een website en het spelen van een zwaardere game. Toekomstgericht ben je ook beter af met 6 GB werkgeheugen dan met 4 GB werkgeheugen.

Winnaar

ASUS ZenFone Max Pro

Batterijduur

Op vlak van batterij kan ik wel zeggen dat beide telefoons heel wat te bieden hebben voor hun geld. Zo heeft de ZenFone Max een batterijcapaciteit van 4000 mAh en de Max Pro maar liefst een batterijcapaciteit van 5000 mAh, wat evenveel is als de ASUS ZenFone 6 (het huidige vlaggenschip van ASUS). 

Zoals de meeste redacteurs binnen ons team, hoor ik ook niet bij de gemiddelde smartphonegebruiker, maar zit mijn smartphone figuurlijk aan mijn hand vastgekleefd. Gemiddeld ontgrendel ik mijn smartphone om de 20 minuten, waarbij ik regelmatig muziek stream via Spotify, regelmatig tech-video’s bekijk op YouTube, en Twitter en Instagram onveilig maak. Verder staat mijn helderheid op automatisch, staat GPS en mobiele data continue aan en is er een constante bluetooth-verbinding tussen mijn smartwatch en smartphone.

Hierbij slaagde ik er met beide smartphones in om gemakkelijk de dag door te komen, waarbij de ZenFone Max nog ongeveer 30 procent overhield en de Max Pro ongeveer 40 procent.

Het opladen bij beide toestellen gebeurt nog via het ‘verouderde’ micro-USB. Op beide toestellen is er geen snelladen aanwezig en moet je al snel op ongeveer 2 tot 3 uur laadtijd rekenen bij de ZenFone Max en 3 tot 4 uur laadtijd bij de Max Pro.

Conclusie

De winnaar is hier heel duidelijk. De ASUS ZenFone Max Pro heeft een langere batterijduur en daarmee zal je je zeker geen zorgen moeten maken of je de dag wel doorkomt. Toch doet ook de ZenFone Max het zeker niet slecht met zijn batterijcapaciteit van 4000 mAh. Dit is zeker goed te noemen binnen zijn prijsklasse.

Winnaar

ASUS ZenFone Max

Camera

Achteraan hebben beide telefoons een dubbele camera, waarbij de ZenFone Max een 13 MP hoofdcamera heeft, met een diafragma van f/1.8 en een dieptecamera van 2 MP. De ZenFone Max Pro heeft een 12 MP camera, met een f/1.8 en een dieptecamera van 5 MP. Op zich zou je op papier kunnen zeggen dat de camera van de Max Pro achteraan minder pixels heeft dan de gewone Max-variant. In de praktijk ga je daar echter weinig van opmerken, zolang je geen posters gaat uitprinten.

Bij goede lichtomstandigheden weten beide smartphones wel hun mannetje te staan. Al merk ik wel op dat de kleuren bij de ZenFone Max iets meer verzadigd zijn dan bij de ZenFone Max Pro, wat onnatuurlijker overkomt.

Links: ZenFone Max, rechts: ZenFone Max Pro

Links: ZenFone Max, rechts: ZenFone Max Pro

Zoals ik aangaf hebben ook beide smartphones een dubbele camera achteraan waarbij de tweede camera de diepte inschat. Over deze techniek ben ik bij beide smartphones niet echt te spreken. Het is niet eenvoudig om een perfecte foto met bokeh-effect (object scherp en achtergrond wazig) te maken, ook wel portretfoto genoemd. Vaak werd het onderwerp wazig gemaakt of moest je de smartphone manueel scherp laten stellen op het onderwerp, door het aan te tikken op het scherm. Als het dan toch lukte, was het resultaat wel behoorlijk bij beide smartphones. Binnen deze prijsklasse zijn er zeker andere smartphones te vinden waarmee je betere portretfoto’s kunt maken.

Links: ZenFone Max, rechts: ZenFone Max Pro

Conclusie

Omwille van de overdreven verzadiging bij de ASUS ZenFone Max, benoem ik de Max Pro als winnaar binnen deze categorie. Toch ben ik niet te spreken over het bokeh-effect bij beide telefoons.

Winnaar

ASUS ZenFone Max Pro

toestelfoto's

Software

Aangezien het beide smartphones zijn van ASUS, met elk de ZenUI-software op basis van Android 8.1, verwachtte ik geen opmerkelijke verschillen. Toch heb ik enkele zaken ontdekt waar ik raar van opkeek. Het begint al met de voorgeïnstalleerde apps. Op de ZenFone Max Pro heb je zo goed als geen voorgeïnstalleerde apps, met uitzondering van een geluidsrecorder, FM-radio, rekenmachine, de Camera-app, Facebook, Facebook Messenger en Instagram. Andere apps zijn de standaard apps van Google zoals Telefoon, Berichten en Bestanden. Deze apps staan ook allemaal voorgeïnstalleerd op de Zenfone Max, maar bij deze staan er ook nog wat apps geïnstalleerd die er niet toe doen. Zo is er een app die connmgr heet, maar crasht als je deze opent en heb je een Q Security-app, waarmee je antidiefstalt kunt instellen. Deze apps zijn niet te verwijderen of uit te schakelen. 

Daarnaast heb ik eveneens ontdekt dat sommige bekende apps voor de ZenFone Max niet beschikbaar zijn in de Google PlayStore, zoals Netflix. Deze kan je dan wel via APKMirror installeren, maar ik denk niet dat er iemand op zit wachten om dit via die weg te doen.

Wat software-updates betreft is de ZenFone Max Pro de voortrekker. Deze heeft ondertussen Android 9 Pie ontvangen met beveiligingspatch van 1 mei 2019. De Zenfone Max blijft momenteel steken op Android 8.1 met beveiligingspatch van 1 oktober 2018.

Conclusie

Wederom is de ZenFone Max Pro hier de overduidelijke winnaar. Deze heeft geen onnodige voorgeïnstalleerde apps en draait op recentere software dan de ZenFone Max. Verder kan je ook alle bekende apps installeren via de Google Playstore, wat duidelijk niet het geval is bij de goedkopere Max. 

Winnaar 

ASUS ZenFone Max Pro

Toestelfoto's

Eind conclusie: duidelijke winnaar

Ik kan toch wel zeggen dat de ASUS ZenFone Max Pro de duidelijke winnaar is in deze vergelijking. Deze heeft een ‘kostelijk’ ogend design, een hoge batterijcapaciteit en heeft ondertussen een update gekregen naar Android 9 Pie met de beveiligingspatch van 1 mei 2019.

De ZenFone Max is misschien wel de grote verliezer, maar heeft in zijn prijscategorie zeker ook wel voordelen, zoals de batterijcapaciteit van 4000 mAh en het kan, dankzij de metalen frame, iets beter tegen een slag of stoot. De ASUS ZenFone Max heeft jammer genoeg ook voorgeïnstalleerde apps, die er echt niet toe doen. Daar bovenop blijft het toestel ook steken op Android 8.1 Oreo met de beveiligingspatch van 1 oktober 2018. Ik kan dan ook wel concluderen dat de ZenFone Max Pro, echt wel de naam’ Pro’ verdient als we deze vergelijken met de ZenFone Max. 

Ondertussen leidt ASUS wel onder een patentprobleem in Nederland, waardoor alle smartphones daar uit de handel werden genomen. Hier in België is er geen sprake van een patentprobleem, maar ik merk wel op dat zowel de ZenFone Max als de Max Pro in geen enkele winkel te koop staan. Dus wou je na het lezen van deze review de ASUS ZenFone Max Pro willen aankopen, zal ik je moeten teleurstellen.

Anderzijds wil ik je wel graag enkele alternatieven voorstellen zoals de Motorola One Vision. Die draait op Android One en heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding voor een adviesprijs van 299 euro. Daarnaast zijn er ook voor dezelfde prijs nog de Samsung Galaxy A50 of de Honor 20 Lite

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier.

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...