Chromecast V3 review: maak van elke tv een 'smart tv'

Chromecast V3 review: maak van elke tv een 'smart tv'

Chromecast V3

De Chromecast V3 is, zoals de naam al doet vermoeden, de derde generatie van de Google Chromecast. Tijdens Black Friday ging de prijs van 39 euro naar 29 euro, dus kon ik het niet laten liggen. Het slimme apparaatje werd in oktober 2018 gelanceerd, gelijktijdig met het #MadeByGoogle event, maar kreeg op het event geen aandacht. Dat komt namelijk omdat er eigenlijk niet veel nieuws te vertellen is over de nieuwe Chromecast.

Toch is het een heel interessant apparaatje voor iedereen die nog geen Chromecast in huis heeft en geen slimme TV heeft, of waarvan de slimme functies niet goed werken zoals bij mij.

Behuizing en design

De derde generatie van de Google Chromecast heeft hetzelfde cirkelvormige design als zijn voorganger. Waar de Chromecast V2 nog een glimmende afwerking had, heeft de Chromecast V3 een matte kleur gekregen. De mijne is de mat zwarte uitvoering geworden, maar er is ook een mat witte uitvoering van de Chromecast V3. Ook de lader, stroomkabel en HDMI-stekker hebben diezelfde mat zwarte afwerking gekregen.

Over de HDMI-stekker gesproken: bij de Chromecast V2 zat er een klein magneetje op de HDMI-stekker, zodat die tegen de Chromecast zelf 'geplakt' kon worden. Bij de derde generatie Chromecast is dat helaas verdwenen.

De stroomkabel is 1,75 m en voor mij lang genoeg om gemakkelijk aan het stopcontact te geraken. Helaas zien we op de Chromecast geen usb-c ingang, maar moeten we het doen met de oude MicroUSB. Dat zal vast zijn om de prijs laag te houden, maar we zijn eind 2018 en usb-c zou ondertussen toch echt de norm moeten zijn.

Installatie

De installatie van de Chromecast V3 is nog steeds even eenvoudig als zijn voorgangers.

Je sluit de HDMI-stekker aan op je TV en steekt de stroomkabel in het stopcontact, vervolgens open je de Google Home-app op je smartphone. Zorg dat de wifi aan staat op je smartphone, dat is nodig om de Chromecast te kunnen vinden.

Zodra het streaming-apparaatje is gevonden, zal die zich beginnen instellen. Eventjes wachten en je TV toont een code, als diezelfde code ook in de app getoond wordt is de verbinding gemaakt. Hierna duid je nog aan via welk wifi-netwerk je de Chromecast wilt gebruiken. Aangezien de 5.0 Ghz frequentie de snelste is, ga je die willen gebruiken. Zo voorkom je haperingen of lange laadtijden tijdens het streamen.

Vervolgens koppel je je Google-account, nog een paar streamingdiensten zoals Netflix en je bent klaar om de Chromecast te gaan gebruiken. Dit hele proces neemt ongeveer 5 minuten in beslag.

Hoe werkt de Chromecast?

Na de installatie word je meteen naar de demo doorgestuurd. De Home-app toont je naar welk symbool je moet zoeken in apps om te kunnen casten naar je TV. Met je telefoon of met je laptop kan je het volume regelen, doorspoelen, terugspoelen of het casten beëindigen.

Door de betere wifi-antenne in de Chromecast V3 is er een stabielere en snellere internetverbinding tegenover de tweede generatie Chromecast. Laadtijden zijn ietsje sneller en haperingen ben ik nog niet tegengekomen. Dat hangt natuurlijk ook deels van je internetprovider af. Als je wifi-snelheid laag ligt, dan zal het natuurlijk ook wat langer duren eer je YouTube-video bijvoorbeeld is geladen.

De belangrijkste wijziging tegenover de vorige Chromecast, is dat je nu Full HD video’s (1920 x 1080p) kunt bekijken met 60 frames (beelden) per seconde. Bij de de V2 kon dit enkel in HD-kwaliteit (1280 x 720p). Helaas biedt de derde generatie Chromecast nog steeds geen 4K ondersteuning, daarvoor zal je de Chromecast Ultra moeten kopen. Toch een gemis aangezien ik de Chromecast vooral gebruik voor YouTube te streamen en ik heel veel kanalen volg die hun content in 4K uploaden. Ik kan gelukkig nog altijd mijn PS4 Pro gebruiken om die video’s in 4K te kijken, maar de Chromecast werkt veel sneller, dus had het wel leuk geweest als die meteen in 4K kon streamen.

[readmore articles="196798"]

Ook zonder Android te gebruiken

De Chromecast V3 is ook zonder een Android-telefoon te gebruiken. Ik kan bijvoorbeeld via mijn laptop mijn browser casten naar mijn TV, maar ik kan even goed ook mijn iPad gebruiken om Netflix te streamen. Google houdt de Chromecast dus niet exclusief voor Android-gebruikers en dat is fijn. Iedereen met een iPhone, iPad, Mac-toestel, Windows laptop of desktop en uiteraard een Android-telefoon of tablet kan gebruik maken van de Chromecast.

Verschillende diensten

Met de Chromecast stream je films, foto’s, apps, games en je hele Chrome-browser naar je televisie. Zoals je hierboven al kon lezen zijn YouTube en Netflix de voornaamste diensten waarmee je video kunt afspelen op je TV. Maar ook diensten zoals Stievie, VTM GO en VRT NU ondersteunen Chromecast, waardoor je de Vlaamse televisie heel gemakkelijk naar je TV-scherm kunt streamen.

Ook Spotify en TuneIn Radio (en uiteraard ook Google Play Music) hebben de cast-knop geïntegreerd in hun app. De Chromecast V3 heeft ondersteuning voor multiroom-audio. Dat wil zeggen dat als je verschillende ‘smart speakers’ in huis hebt, je de muziek van Spotify bijvoorbeeld kunt laten afspelen op al die speakers tegelijkertijd via Chromecast.

[readmore articles="199844,198627"]

Conclusie

Ik ben enorme fan van de Chromecast en de derde generatie maakt me alleen maar enthousiaster. De nieuwe wifi-antenne zorgt voor een snellere en betere wifi-verbinding, er is nu ook ondersteuning voor 60 frames per seconde in Full HD en de ondersteuning voor multiroom-audio is ook mooi meegenomen. Toegegeven: ik had toch graag 4K ondersteuning gehad en usb-c gezien ipv MicroUSB, we zijn tenslotte 2018…

Heb je de tweede generatie Chromecast al in huis? Dan voegt de nieuwe vrij weinig toe en zou ik niet upgraden.Heb je die niet en ook geen ‘smart TV’? Dan zou ik echt aanraden om deze kleine mediaspeler in huis te halen. Ook als je slimme televisie enorm slecht omgaat met de internetverbinding, zoals de mijne, raad ik de Chromecast V3 zeker aan!

Positieve punten

+ Goedkoop

+ Snellere en betere wifi-verbinding

+ Full HD 60fps

+ Multiroom-audio

Negatieve punten

- Geen 4K

- Geen usb-c

[readmore articles="197161"]

Kopen

Officieel is de Google Chromecast V3 niet beschikbaar in België, want in de Google Store is enkel de tweede generatie Chromecast te koop. Wij kunnen hem wel via verschillende winkels en webshops kopen, zoals bij Coolblue en Bol.com. Daar is de Chromecast in het zwart te koop voor een adviesprijs van 39 euro. Voorlopig is hij bij ons in het wit nog nergens te vinden.

Spotify - Muziek en podcasts
Spotify is een populaire muziekapp in Nederland die momenteel wereldwijd 159 miljoen gebruikers heeft waarvan 71 miljoen gebruikers betaalt voor ..

Meer info

YouTube
YouTube is het videoplatform van Google en uiteraard hoort hier een Androidapplicatie bij. De YouTube-app voor Android is gekoppeld aan je Google-account en bevat de ..

Meer info

Netflix
Netflix is een video-streamingdienst die in september 2013 in Nederland gelanceerd is. Hiermee is het mogelijk onbeperkt films en series te bekijken op smartphone en ..

Meer info

Google Home
De Google Home-app is een verzamelplek voor het instellen, beheren en bedienen van hardware als de Google Home, Chromecast en Chromecast Audio. Maar de app kan ook a ..

Meer info

TuneIn Radio - Radio & Music
TuneIn Radio is een gratis app met maar liefst 100.000 radiozenders die geluisterd kunnen worden via een internetverbinding. Met de toegevoegde Chromecast-support en ..

Meer info

Lees meer over:
Chromecast

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

App van de week: Bewerk je foto’s op een originele manier met Glitch Lab

Er zijn op Instagram allerlei grappige filters te vinden, maar soms wil je net even wat meer van een bepaald filter. Light Le...

Galaxy Tab S8 Ultra-renders tonen een notch

Samsungs aankomende tablet Galaxy Tab S8 is officieel gezien nog een mysterie, maar uit gelekte renders kunnen we toch al het...

AW Poll: meeste lezers zien een Google Pixel 6 (Pro) wel zitten

Onze poll kon deze week natuurlijk maar over één onderwerp gaan: de aankondiging van de Google Pixel 6 en de Pixel 6 Pro. Vee...

Je kunt nu tot 215.000 euro verdienen aan bughunten in Android Enterprise

Als je een beetje goed bent met computers, dan is het nu extra de moeite waard om te werken met Android Enterprise. Google is...

Lees meer

Net binnen

AW Poll: meeste lezers zien een Google Pixel 6 (Pro) wel zitten

Onze poll kon deze week natuurlijk maar over één onderwerp gaan: de aankondiging van de Google Pixel 6 en de Pixel 6 Pro. Vee...

Galaxy Tab S8 Ultra-renders tonen een notch

Samsungs aankomende tablet Galaxy Tab S8 is officieel gezien nog een mysterie, maar uit gelekte renders kunnen we toch al het...

App van de week: Bewerk je foto’s op een originele manier met Glitch Lab

Er zijn op Instagram allerlei grappige filters te vinden, maar soms wil je net even wat meer van een bepaald filter. Light Le...

Je kunt nu tot 215.000 euro verdienen aan bughunten in Android Enterprise

Als je een beetje goed bent met computers, dan is het nu extra de moeite waard om te werken met Android Enterprise. Google is...

Acht dingen die geweldig zijn aan Android 12

We kunnen er nog lang niet allemaal van genieten, maar voor de geluksvogels die dat wel kunnen (lees: mensen met een Pixel 3...

Lees meer