Fitbit Charge 5 versus Fitbit Charge 4: welke moet je kopen?

Fitbit Charge 5 versus Fitbit Charge 4: welke moet je kopen?

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Als één van je goede voornemens is om meer stappen te zetten, dan is het handig om daarbij niet je telefoon te gebruiken, maar een wearable. Met bijvoorbeeld een Fitbit, een Samsung smartwatch of een Xiaomi Mi Smart Band kun je je stappen tellen en sportgegevens vastleggen. Er komen steeds weer nieuwe wearables uit: wat is het verschil nog? We vergelijken Fitbit Charge 5 en Fitbit Charge 4.

Fitbit Charge 4 en Fitbit Charge 5: de verschillen

Kijk je de trailers van Charge 4 en Charge 5 onderaan deze vergelijking, dan is het makkelijk kiezen: natuurlijk is de Charge 5 net wat beter en moderner, waarom zou Fitbit hem anders introduceren? Toch willen we met dit artikel ook een lans breken voor Charge 4, want die is helemaal zo slecht nog niet.

Het is bij het uitzoeken van een wearable heel belangrijk om te bedenken wat je zelf graag wil gebruiken. Heel gaaf dat sommige varianten bijvoorbeeld de hoeveelheid zuurstof in je bloed kunnen meten, maar voor veel mensen geldt dat ze dit één keer voor de grap doen en verder nooit meer aanraken. Besef dus goed wat jij verlangt van een wearable, want dat kan je veel geld schelen.

Charge 4 en 5 hebben beiden een GPS-systeem aan boord, waardoor je eindelijk niet meer je telefoon hoeft mee te nemen als je gaat hardlopen of fietsen. Via GPS kun je bijhouden hoe hard je gaat, maar ook welke route je aflegt. Alleen gooit Charge 5 net even iets meer in de mix, zoals een stressmonitor op basis van elektrodermale activiteit (je huid dus) en een ECG-sensor waarmee je de gezondheid van je hart kunt meten.

Fitbit Charge 5 versus Fitbit Charge 4: welke moet je kopen?

Fitbit Charge 4 en Fitbit Charge 5

AMOLED-scherm

Fitbit weet echter dat het oog ook wat wil: Charge 4 heeft slechts een monochroom scherm, terwijl dat van Charge 5 een AMOLED-scherm in kleuren is, waarop je dankzij de kwaliteit je notificaties beter kunt lezen. Bovendien is Charge 5 uitgebracht in roestvrijstaal, terwijl de 4 het met een plastic omhulsel moet doen. Daarentegen betaal je voor Charge 4 wel aanzienlijk minder: hij kost 99 euro, ten opzichte van de 179 euro die Charge 5 koopt.

Bovendien is er ook iets dat Charge 4 wel doet en 5 niet: Spotify-playlists ondersteunen. Wel hebben beide trackers de mogelijkheid om smartphonenotificaties te tonen en contactloos te betalen via NFC (met Fitbit Pay). Ook hebben ze beide een slim wekkersysteem waarbij ze zachtjes gaan trillen om je op het meest geschikte moment uit je slaap te halen. Hierdoor wordt je minder met een zombiegevoel wakker en meer uitgerust, zonder dat je daarmee de persoon naast je wekt. Als plus voor Charge 5 zit er een ‘readiness score’ op die ‘s ochtends aangeeft hoe vitaal je ervoor staat die dag, op basis van je slaap, activiteit en hart. Hier heb je wel Fitbit Premium voor nodig.

Fitbit Charge 5 versus Fitbit Charge 4: welke moet je kopen?

Fitbit Charge 5

Fitbit Charge 4 Fitbit Charge 5
Scherm 25,5 mm / zwart-wit-scherm 43 mm / Kleurenscherm
Behuizing Kunststof Aluminium
Afmetingen en gewicht 36x23x12 mm 36x22x11 mm
Bandjes Zwart, kunststof Zwart, kunststof
Accuduur Max. 7 dagen Max. 7 dagen
Waterbestendigheid IPX8 IPX8
Sensoren Hartslag, zuurstofgehalte in je bloed (SpO2) Hartslag, hartritme (ECG), zuurstofgehalte in je bloed (SpO2), stress (EDA)
Muziekbediening Ja, via Spotify (op de smartphone) Ja, via Spotify (op de smartphone)
Ingebouwde gps ontvanger Ja Ja
Fitbit Pay Ja Ja
Adviesprijs € 149,95 € 179,95 inclusief 6 maanden Fitbit Premium
Fitbit Charge 5 versus Fitbit Charge 4: welke moet je kopen?

Fitbit Charge 4 in verschillende uitvoeringen

Conclusie: sportopties of Spotify?

De fitnesstrackers zijn dus zeer aan elkaar gewaagd, tenzij je meer wil weten over je hart en vitaliteit, dan is Charge 5 een betere optie. Ook als je houdt van mooie dingen, dan steekt Charge 5 er met kop en schouders bovenuit dankzij zijn gestroomlijnde, luxe design met kleurenscherm. Daarnaast krijg je bij deze fitnesstracker zes maanden Fitbit Premium gratis erbij. Hoeft er van jou allemaal niet zoveel poespas op of verwacht je die extra opties maar één keer te gebruiken, dan heb je aan Charge 4 een net zo goed sportmaatje, dat je bovendien ook nog helpt je favoriete playlist op Spotify aan te zetten. En als er iets als een goede ‘energizer’ werkt, dan is het wel opzwepende muziek om op te rennen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Review

Dit vind je misschien ook leuk