Fitbit Versa Lite review: fitness smartwatch om even bij stil te staan

Fitbit Versa Lite review: fitness smartwatch om even bij stil te staan

Fitbit Versa Lite review

Fitbit, de bekende fabrikant van fitnesstrackers en smartwatches, wil zowel groot als klein de kans bieden om één van hun wearables in huis te halen. Dit doen ze door in elke prijsklasse een fitnesstracker op de markt te brengen. Zo hebben ze dit jaar de Fitbit Versa Lite gelanceerd, een goedkopere en uitgedunde Fitbit Versa. Zelf ben ik al maanden een blije bezitter van de Fitbit Versa en sinds enkele weken draag ik de Fitbit Versa Lite rond mijn pols. In deze review vertel ik je wat de verschillen zijn tussen de twee en of deze Lite-versie het besparen waard is.

Specificaties

Afmetingen: 39 x 39 x 11,2 mm
Scherm: 1,34 LCD-scherm (300x300)
Softwareversie: Fitbit OS 3
Batterij: tot 4 dagen
Extra: Hartslagmeter, SpO2-sensor, bluetooth, connected GPS, waterresistent tot 50m

Fitbit Versa Lite review: fitness smartwatch om even bij stil te staan

Behuizing en design

Fitbit heeft het vertrouwde smalle vierkante en sportieve design van de Fitbit Versa behouden. Op het eerste gezicht zal je dus niet meteen een onderscheid kunnen zien tussen de Versa en Versa Lite. Enkel aan de afwezige knoppen rechts en de nieuwe marine blauw en magenta-kleur, zal je zien dat het de Lite-versie is. Net zoals bij de originele Versa voel je amper dat je het horloge draagt en blijft deze, dankzij het dunne design, niet haperen achter kledij.

We hebben de marine blauw-versie ontvangen om te testen, waarvoor ik toch een beetje schrik had van de opvallende kleur. De onzekerheid was snel weggeëbd toen ik het horloge rond mijn pols deed, want de kleur is niet te ‘blinkie blinkie’ en anderen gaven meteen complimenten over het uiterlijk. Via een ‘Quickfit’-systeem, gekend van de Fitbit Versa, kan je mits enige gewenning het horlogebandje verwisselen, zonder dat je extra hulpmiddelen moet gebruiken. Zo kan je het uiterlijk van het horloge eenvoudig aanpassen aan je dagelijkse kledij. De originele horlogebanden kan je aankopen op de website van Fitbit, maar bij andere online winkels zal je al snel ‘goedkopere’ bandjes terugvinden, die ook passen op de Versa Lite.

Achteraan de horlogekast vinden we de hartslagsensor en de nog niet actieve SpO2 sensor (meet het zuurstofgehalte in je bloed), die we ook terugvinden bij de originele Versa en Fitbit Ionic. Fitbit zegt al enkele jaren dat ze de SpO2 willen inzetten om bijvoorbeeld ziekten zoals slaapapneu te ontdekken, maar voorlopig is deze nog steeds niet geactiveerd. De fabrikant wil dat deze perfect werkt vooraleer ze deze activeren, dus hopelijk komt dit nog!

Net zoals bij alle andere Fitbit-smartwatches is deze Versa Lite water resistent tot 50 meter diepte. Helaas is het me door de drukte niet gelukt om tot een zwembad te geraken, maar met de Fitbit Versa heb ik al enkele keren zonder problemen gaan zwemmen, dus ik verwacht dat dit met de Lite-variant ook wel zal lukken.

Scherm en bediening

Het LCD-kleurenscherm is hetzelfde gebleven als dat van de Fitbit Versa, dus jammer genoeg is de brede rand rond het scherm nog steeds aanwezig. Op zich stoort deze rand niet, want het kleinere scherm is nog goed af te lezen. De helderheid van het scherm past zich perfect automatisch aan de situatie aan, waardoor het scherm, zowel in direct zonlicht als op donkere plaatsen, goed zichtbaar is. Fitbit kiest er dus wederom voor om een LCD scherm te gebruiken en geen batterij-vriendelijk AMOLED-scherm, wat je wel ziet bij de smartwatches van de concurrentie, zoals de Huawei Watch GT en de Samsung Galaxy Watch. Echt een probleem is dit niet, want de batterijduur van de Versa Lite is goed. Hier kom ik later in deze review nog op terug.

De bediening van de Versa Lite is gewijzigd tegenover de originele Versa, van drie knoppen naar maar één knop. De twee rechtse knoppen zijn weg, waardoor je de meeste bediening via het aanraakgevoelig scherm moet doen. Met droge handen zal je hier geen problemen bij ondervinden, maar als het kouder wordt en je handschoenen draagt kan dit wel eens veranderen. Eveneens met een vochtige hand merk ik op dat het aanraakgevoelig scherm niet zo vlot meer reageert op mijn veegbewegingen. De linker knop gebruik je enkel om terug te gaan naar het hoofdscherm of om het scherm te activeren. Het scherm activeren kan je ook doen door een polsbeweging te maken, zoals bij de meeste smartwatches. De functies die bij de Fitbit Versa gekoppeld zijn aan de rechter knoppen zoals een app te openen of een training pauzeren of beëindigen zijn dus verdwenen.

Fitbit Versa Lite review: fitness smartwatch om even bij stil te staan

Zichtbaarheid in direct zonlicht.

Prestaties en batterijduur

De meeste prestaties van de Versa Lite zijn goed te noemen, het besturingssysteem reageert snel op mijn veegbewegingen en de apps openen vlot. Het enige wat soms moeilijk verloopt is het synchroniseren met mijn smartphone, al moet ik wel zeggen dat er zeker verbeteringen zijn dan toen ik voor het eerst de reguliere Fitbit Versa gebruikte. Toch kwam het enkele keren voor dat ik de synchronisatie moest uitlokken door de bluetoothverbinding op mijn smartphone uit- en in te schakelen. Dit is een gekend probleem bij alle Fitbit Fitnesstrackers, want momenteel zijn nog niet alle smartphones compatibel. Dus voor je een Fitbit tracker koopt, kijk je best even na of jouw smartphone wordt ondersteund. Deze lijst vind je hier terug.

Een pijnpunt bij smartwatches is nog regelmatig de batterijduur, behalve dan bij de Huawei Watch GT waarbij je na één laadbeurt ongeveer 10 dagen verder kunt. De Fitbit Versa Lite haalt zeker geen batterijduur van 10 dagen, maar houdt het net zoals de Fitbit Versa, wel ongeveer 4 dagen vol. Het opladen gaat ook erg vlot, want na ongeveer 1 uur kan je de smartwatch al van de bijgeleverde lader halen.

Technische verschillen

Op batterijduur zal je niet inboeten als je de kosten bespaart door de Versa Lite te kopen, maar uiteraard zijn er wel enkele andere besparingen gedaan. Zo is er geen intern geheugen om muziek op te slaan, is de NFC-chip weggelaten en ontbreekt de hoogtemeter, wat wel aanwezig is op de Fitbit Versa. Dus tijdens een fitness-bezoekje naar muziek luisteren zonder je smartphone, of contactloze betalingen doen door je horloge naar de betaalterminal te brengen, zit er met deze smartwatch niet in. Jammer want onlangs werd Fitbit Pay in België aangekondigd.

Software Fitbit-app

De reden waarom ik een grote fan ben van Fitbit, is door de uitstekende Fitbit-app. Op het dashboard krijg je meteen een overzicht te zien over al de gemeten parameters zoals stappen, calorieën, uren slaap, glazen water, aantal actieve dagen, hartslag, gewicht en als extra voor de vrouwen: informatie over je menstruatiecyclus. Als je verder tikt op de parameters krijg je nog uitgebreidere informatie zoals het aantal gezette stappen gedurende een maand of welke slaapfasen je hebt overlopen tijdens je nachtrust.

Daarnaast bevat de app ook leuke challenges of uitdagingen die je kan aangaan met vrienden en kan je badges winnen door doelen te bereiken. Dit werkt voor mij erg stimulerend om toch extra te gaan bewegen om elke dag die 10.000 stappen te halen.

Binnen de app is er ook een voedseldatabase aanwezig, maar veel ingescand voedsel wordt niet herkend omdat er geen Belgische database is. Om dit oplossen kan je de app wel koppelen aan MyFitnessPal, die je helpt om calorieën te tellen. Naast deze app zijn er nog vele apps die je aan de Fitbit-app kunt koppelen, zoals het bekende sportersplatform Strava.

Fitbit Versa Lite review: fitness smartwatch om even bij stil te staan

Apps en wijzerplaten

In de Fitbit-app onder de Versa Lite-instellingen is er een mogelijkheid om wijzerplaten of apps te installeren. Ondertussen zijn er al heel wat wijzerplaten en apps beschikbaar, die vooral fitness gerelateerd zijn. Persoonlijk maak ik zelf vooral gebruik van Fitbits eigen wijzerplaten en de apps die voorgeinstalleerd zijn op de Versa Lite zoals Alarm, Timer en Weather. Er zijn wel enkele apps van bekende fabrikanten zoals Philips Hue en Nest, waarmee je slimme apparaten kunt bedienen, maar als je een smartwatch wil kopen omwille van de apps, kijk je beter uit naar de Wear-OS smartwatches die bijvoorbeeld een betere Google-integratie aanbieden.

Software Fitbit Versa Lite

Gezondheidsparameters

Net zoals bij de Fitbit Versa en Ionic, draait deze Versa Lite op Fitbit OS, het eigen besturingssysteem van Fitbit. Fitbit OS kreeg vorig jaar nog een update om via je smartwatch nog meer overzicht te krijgen over al de bijgehouden parameters. Door op het scherm naar boven te vegen krijg je op de Versa Lite niet alleen je stappen, afstand, calorieën en actieve minuten te zien, maar ook stappen per uur, huidige hartslag en hartslag in rust, Vo2 max (fitheid), aantal uren slaap en het aantal actieve dagen. Verder kan je ook je aantal gedronken glazen water registreren via het horloge. Door de afwezigheid van de hoogtemeter kan je met de Versa Lite geen gelopen trappen registreren, wat wel kan met de Versa.

Sporten

Naast het dagelijks bijhouden van gezondheidsparameters kan je de Fitbit Versa Lite ook gebruiken tijdens het beoefenen van je favoriete sport. Er is een uitgebreide sportkeuze aanwezig zoals wandelen, lopen, loopband, fietsen en hometrainer. Zwemmers kunnen toch beter gaan voor de Fitbit Versa of Ionic, want op de Lite-versie is het niet meer mogelijk om gezwommen baantjes bij te houden. Ploegsporten, zoals voetbal of basketbal, staan niet in de keuzelijst, maar hiervoor kan je gerust een andere sportmodus kiezen zoals de 'workout'-modus dat enkel je hartslag en verbruikte calorieën monitort, of de 'loop'-modus als je benieuwd bent naar afgelegde afstand. Achteraf kan je in de app de training aanpassen en benoemen naar de sport die je dan hebt beoefend.

Om de afgelegde route bij te houden tijdens de buitenactiviteiten zal je jouw smartphone moeten meenemen, want in de Fitbit Versa Lite zit net zoals bij de reguliere Versa geen GPS-chip ingebouwd en wordt er gebruik gemaakt van ‘Connected GPS’. Hierbij maakt het horloge via bluetooth verbinding met de GPS-sensor van je smartphone. Je kan zonder je smartphone gaan lopen, de Versa Lite zal dan de snelheid en afstand bepalen door het aantal stappen je zet. Persoonlijk zou ik dit afraden, want dit is uiteraard niet zo nauwkeurig als bij een GPS-verbinding.

De verbindingssnelheid met de GPS-satelliet hangt dus af van je smartphone en de compatibiliteit met de Versa Lite. Hier heb ik toch ook enkele problemen ondervonden, waarbij er geen GPS-verbinding plaatsvond en ik mijn smartphone opnieuw moest opstarten. Hierdoor verloor ik veel tijd en begon ik gestresseerd aan mijn workout.

Tijdens de training kan je dankzij de hartslagmeter zien in welke hartslagzone je aan het trainen bent, om zo de controle te houden over je trainingsintensiteit. Bij mijn review van de Versa had ik deze vergeleken met de Polar M430 en bleek dat de hartslagmeting overeen kwam. Aangezien dat de hartslagmeter van de Fitbit Versa identiek is aan die van de Lite, weet je dat deze ook accuraat werkt. Vele mensen vragen me of dit ook het geval is als ik deze vergelijk met een borstband. Daar kan ik meteen op zeggen dat het algemeen geweten is dat een borstband nog steeds accurater werkt, deze reageert sneller op verandering van trainingscapaciteit dan een hartslagmeting op de pols, omdat deze dichter bij het hart metingen uitvoert. Als ik een vergelijking doe in rust, kan ik zeggen dat zowel de borstband als de Fitbit Versa Lite ongeveer dezelfde waarde geeft, met 1 of 2 slagen verschil.

Verder is er de SmartTrack of automatische traininingsherkenning aanwezig op de Versa Lite, dat sporten zoals wandelen, lopen of fietsen kan herkennen en automatisch de training start. In de Fitbit-app kan je ook instellen vanaf hoeveel minuten deze automatische herkenning moet starten.

Nog een verschil tegenover de Fitbit Versa is dat er bij de Lite-versie geen Fitbit Coach-app aanwezig is, waarmee je via het scherm begeleid wordt tijdens het beoefen van fitness-oefeningen zoals push-ups.

Fitbit Coach op de Fitbit Versa

Meldingen

Net zoals bij alle andere smartwatches toont Fitbit Versa Lite ook meldingen van de apps die op je smartphone staan, zoals E-mail, WhatsApp-berichten, Facebook-meldingen, Twitter-reacties en oproepen die je kan accepteren of weigeren. De meldingen kan je dan vanop de smartwatch wissen of beantwoorden via vooropgestelde of zelfgemaakte antwoorden. Zo moet je niet meteen je smartphone uit je broek halen als je een bericht ontvangt. Het is dus niet mogelijk om je antwoorden te typen vanop de smartwatch, wat je wel kan bij sommige andere smartwatches, zoals de Samsung Galaxy Watch. Persoonlijk vind ik het scherm groot genoeg om berichten te lezen, maar om antwoorden te gaan typen zou dit te klein zijn. Dus de vooropgestelde antwoorden, die je zelf kunt aanmaken via de app, werken vlot genoeg om kort te reageren op een bericht.

Prijsverschil

Hierboven heb je nu gelezen wat voor verschillen er zijn tussen de Versa en de Versa Lite en weet je wat je verliest als je beslist om te besparen. Graag sta ik hier ook even bij stil. Op de website van Fitbit zie je dat er toch wel een duidelijk prijsverschil is van 40 euro tussen beide horloges, waarmee je toch een mooi bedrag kunt besparen. Toch wil ik je er even op wijzen dat je best eens verder zoekt naar andere Belgische verkopers vooraleer je de aankoop doet. Zo heb ik opgemerkt dat het prijsverschil minder groot is bij Coolblue.be.

Daar is het prijsverschil tussen de Fitbit Versa en Versa Lite slechts 16 euro. Dit zorgt er voor dat de reden om te besparen minder kan verantwoord worden en je dus volgens mij beter kiest om de reguliere Fitbit Versa aan te kopen.

Conclusie

Voor de prijs van 159 euro haal je met de Fitbit Versa Lite zeker een prima fitnesstracker/smartwatch in huis, met een mooi scherm en goede batterijduur. Deze meet ook de basis gezondheidsparameters zoals stappen, aantal uren slaap, verbruikte calorieën, glazen water, actieve dagen en kan perfect ingezet worden tijdens het sporten.

Wil je ook graag weten hoeveel trappen je neemt? Of ben je een zwemmer en vind je het belangrijk om te weten hoeveel baantjes je zwemt? Of wil je misschien in de toekomst graag gebruik maken van Fitbit Pay? Dan kan je best verder sparen om de Fitbit Versa aan te kopen, want dat is niet mogelijk met de Lite-versie.

Zoals ik al zei moet je hiervoor niet zoveel dieper in je portemonnee gaan. Je kan volgens mij daarom beter kiezen om de Fitbit Versa aan te kopen. Tenzij je natuurlijk helemaal ondersteboven bent van de nieuwe kleuren waarin de Fitbit Versa Lite is uitgevoerd.

Nu moet ik wel zeggen dat de focus bij de Fitbit smartwatches eerder ligt bij fitnesstracking, waarbij er een ‘basis’ smartwatchfuncties aanwezig zijn, zoals meldingen, wijzerplaten en beperkt inzetbare apps. Zijn deze smartwatchfuncties voor jou geen must en wens je liever een goede fitnesstracker, dan raad ik je de goedkopere Fitbit Charge 3 aan. Spreken de functies van de Versa je wel aan, maar wil je liever je smartphone niet meenemen als je buitenhuis gaat sporten, dan is er de Fitbit Ionic met ingebouwde GPS. Heb je liever een smartwatch die meer het uiterlijk heeft van een gewone horloge zijn er de Fossil Q Explorist en de Samsung Galaxy Watch.

Positieve Punten

+ Duidelijk scherm
+ Waterbestendig
+ Goede batterijduur
+ Prima Fitbit-app
+ Smart Track
+ Comfortabel

Negatieve Punten

- Geen ingebouwde GPS (ook niet bij de Versa)
- Synchronisatie problemen
- Geen hoogtemeter
- Geen zwemtrainingen

Fitbit Versa Lite Kopen

De Fitbit Versa Lite is te koop voor de adviesprijs van 159,95 euro bij o.a. Bol.com, Coolblue en Vanden Borre. Deze is verkrijgbaar in de uitvoeringen Wit, Leila, Marine Blauw en Magenta.

Lees meer over:
Wearables

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Sony Xperia Pro-I monster met 1 inch camera komt naar Nederland

Sony heeft zijn krachtigste telefoon ooit voorgesteld. De Xperia Pro-I komt met een enorme 1 inch camerasensor die rechtstree...

Krijg meer grip op je werkdag thuis met deze slimme 'werkdag'-routine

Je kunt je werkdag (of studiedag) tot een succes maken met de 'Werkdag'-routine van Google. Androidworld legt uit wat deze sl...

Waarom de Google Pixel 6 niet in België verkrijgbaar is

Al sinds de eerste telefoon van Google, de Nexus One, moeten we de grens over om er eentje te bemachtigen. Voor de nieuwe Pix...

Beste Android-apps in de Google Play Store week 43

In 'beste apps' bespreken we elke keer een selectie van leuke apps die je inspireren. Dit keer bespreken we vier heel verschi...

Samsung start uitrol beveiligingsupdate van november voor de Galaxy S21

Zoals ook de afgelopen maanden het geval is geweest, is Samsung er weer vroeg bij met de uitrol van de nieuwe beveiligingsupd...

Zo geef je Android-apps toegang tot je geschatte locatie in Android 12

Google strijdt al jaren tegen apps die locatiegegevens verzamelen terwijl ze die eigenlijk niet, of slechts voor een ‘beperkt...

Zoom lanceert live ondertiteling voor videovergaderingen

Zoom heeft maakt nu voor iedereen live ondertiteling beschikbaar gemaakt in zijn dienst voor videovergaderingen. Je kan Engel...

Lees meer

Net binnen

Waarom de Google Pixel 6 niet in België verkrijgbaar is

Al sinds de eerste telefoon van Google, de Nexus One, moeten we de grens over om er eentje te bemachtigen. Voor de nieuwe Pix...

Zoom lanceert live ondertiteling voor videovergaderingen

Zoom heeft maakt nu voor iedereen live ondertiteling beschikbaar gemaakt in zijn dienst voor videovergaderingen. Je kan Engel...

Zo geef je Android-apps toegang tot je geschatte locatie in Android 12

Google strijdt al jaren tegen apps die locatiegegevens verzamelen terwijl ze die eigenlijk niet, of slechts voor een ‘beperkt...

Samsung start uitrol beveiligingsupdate van november voor de Galaxy S21

Zoals ook de afgelopen maanden het geval is geweest, is Samsung er weer vroeg bij met de uitrol van de nieuwe beveiligingsupd...

Sony Xperia Pro-I monster met 1 inch camera komt naar Nederland

Sony heeft zijn krachtigste telefoon ooit voorgesteld. De Xperia Pro-I komt met een enorme 1 inch camerasensor die rechtstree...

Lees meer