Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Huawei P30 Pro New Edition

 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Persoonlijk en (heel) dichtbij.

Nuraphone review: is ‘gepersonaliseerd geluid’ de toekomst?

· 25-05-2020 11:15

Als iemand je vraagt om een bekende fabrikant van hoofdtelefoons, dan is de kans vrij klein dat je Nuraphone op zou noemen. Toch nemen we deze week de Nuraphone onder de loep: al is het maar vanwege de functie om je geluid te personaliseren. Ready? Tijd voor de review.

Nuraphone

Nuraphone stond tot voorkort bij mij bekend als een fabrikant van hoofdtelefoons die eerder nog via Kickstarter actief was. Inmiddels is het bedrijf actief buiten de Kickstarter en is de Nuraphone al een tijdje verkrijgbaar. Wat biedt Nuraphone, naar eigen zeggen, aan zijn klanten? Volgens de fabrikant is het de bedoeling dat iedereen zijn geluid kan personaliseren. Op basis van de tonen die iemand kan horen, stelt de Nuraphone een geluidsprofiel in voor de hoofdtelefoon. Omdat het geluid aan je eigen gehoor is aangepast, zou het geluid ‘rijker’ moeten zijn – met andere woorden, het klink beter.

Nuraphone

Dat is de functie waar Nuraphone het van moet hebben in zijn strijd met de concurrentie. Net zoals menig ander merk van high-end consumentenhoofdtelefoons, is de Nuraphone een over-ear model. Je oren worden volledig bedekt door de hoofdtelefoons. Wat anders is in vergelijking met veel van de concurrerende hoofdtelefoons, is dat er alsnog een paar oordopjes in de hoofdtelefoon zitten. Als je de hoofdtelefoon opzet, vallen de oordopjes licht in je oren, zodat je een betere seal krijgt. De 'seal' is vereist voor ruisonderdrukking en de personalisatie van de EQ.

Design en bouwkwaliteit

Als we het design van de Nuraphones bekijken dan doet het mij denken aan een oude hoofdtelefoon die je nog met een draad aan je telefoon moet verbinden. Dat is met deze hoofdtelefoon uiteraard niet het geval, maar dat is niet per se een negatieve associatie. Het geheel ziet er immers zeer strak uit. Een kleurkeuze is er niet: de Nuraphone is te allen tijde in het zwart uitgevoerd, maar het staat hem ook wel erg goed. Het zwart is met een matte coating opgebracht en op de bovenkant vinden we een rubberen strip, waar onder andere de stevige zwarte kabel van de hoofdtelefoon in verwerkt zit.

Nuraphone

Ook aan de onderkant van de hoofdband (bij de padding), maakt Nuraphone gebruik van dezelfde soort ‘rubber’. Ten slotte vinden we nog wat rubber terug bij de oorschelpen, die aan de binnenkant in zijn geheel zijn opgemaakt uit rubber. Het rubber is donkergrijs en past in mijn optiek goed met de matzwarte afwerking van de rest van de hoofdtelefoon. Andere leuke designelementen op de Nuraphone, zijn de zilveren rand aan de buitenkant van de oorschelpen en de aanraakgevoelige knop waar het Nura-logo op geplaatst is. Design is erg smaakgebonden, maar dit ziet er (subjectief) toch wel erg goed uit.

Is de bouwkwaliteit van de hoofdtelefoons ook in orde? Het is fijn dat Nuraphone een tasje meelevert bij de hoofdtelefoons. Belangrijk om te vermelden is, dat het gaat om een zogenaamde soft-shell-case – mocht de hoofdtelefoon ooit ‘verpulverd’ worden in je tas, dan zal biedt meegeleverde hoesje weinig bescherming. Je hoeft je tegelijkertijd weinig zorgen te maken over de bouwkwaliteit van de hoofdtelefoon: hij is immers uit metaal opgetrokken en voelt erg stevig aan. Het bijstellen van de hoofdtelefoon (grootte), verloopt tevens soepel en draagt bij aan het kwaliteitsgevoel.

Puur vanuit het design en de bouwkwaliteit van de Nuraphones bekeken, ben ik erg tevreden met de hoofdtelefoon. Tijdens mijn testen is de hoofdtelefoon vrijwel dagelijks in mijn tas meegegaan naar school – zelfs na de hoofdtelefoon onbewust te misbruiken, ziet hij er nog als nieuw uit. Soms zie je wel een krasje op het metaal, maar dat mag echt geen naam hebben. Ook het rubber ziet er na de testperiode nog als nieuw uit, zowel van de hoofdband als de rubberen delen bij de oorschelpen; ook na drie maanden met de Nuraphones.

Nuraphone

Draagcomfort

Voor hoofdtelefoons is draagcomfort altijd een persoonlijk onderwerp. Ik draag vaak in-ear headsets; over-ear hoofdtelefoons zijn bij mij dun bezaaid. Het was daarom wel eens fijn om iets anders uit te proberen. Het grote voordeel van over-ear hoofdtelefoons ten opzichte van een in-ear headsets, is dat er simpelweg meer ruimte is voor componenten. Anderzijds sluiten de oorschelpen beter af in drukke ruimtes. Als je dat niet fijn vindt, is het ook gelijk een nadeel. In het geval van de Nuraphones, zijn de oorschelpen gemaakt van rubber.

Mijn oren kregen daar naar verloop van tijd wel wat last van, omdat het simpelweg heel warm wordt in de oorschelpen. Mijn testperiode begon in de herfst, zeker niet de warmste periode van het jaar, en toch was het soms zweten geblazen als je de hoofdtelefoons op hebt. Vooral als je niet naar buiten gaat en de hele tijd in een (goed) verwarmde ruimte zit, kan het parten spelen. Na verloop van tijd was ik gewend aan de warme oorschelpen en had ik er eigenlijk maar weinig last van. Wat wel fijn is, is dat de oorschelpen enorm flexibel zijn, zodat je gezicht zijn eigen vorm mag behouden, en precies genoeg klemkracht bieden voor je oren.

Nuraphone

Over de hoofdband, ben ik iets minder positief. Daar gebruikt Nura wederom dezelfde rubberen-afwerking. Tot zover geen problemen, tot je de hoofdtelefoon urenlang opzet. Het zijn relatief zware hoofdtelefoons en dat voel je. Aan het begin was ik niks gewend en kreeg ik vaak binnen het uur last van de hoofdtelefoon. Pas na een week werd het minder, maar je voelt nog altijd dat het een zware hoofdtelefoon is; met een gewicht van 329 gram. Ter vergelijking, de hoofdtelefoon van Sony in deze prijsklasse - de WH-1000XM3's - wegen slechts 255 gram. Dat verschil is duidelijk merkbaar.

Een van de problemen die Nuraphone in een volgende generatie op moet lossen, is dat er meer padding wordt aangebracht op de hoofdband. Daarnaast zou het fijn zijn als de hoofdtelefoon net iets lichter wordt en de gewichtsverdeling zo wordt aangepast dat er (evenwichtig) meer last komt te liggen op je oren – nu wordt voornamelijk je schedel belast met het gewicht. Het verstellen van de afmeting, is makkelijk en vergt weinig kracht. Als Nura het gewichtsprobleem snel aanpakt dan is de hoofdtelefoon wat mij betreft geslaagd.

Geluidskwaliteit

Van draagcomfort, springen we over naar geluidkwaliteit. Voordat ik een extra stap zet, begin ik graag met een disclaimer. Allereerst is het belangrijk om te weten, dat ik geen audiofiel ben. Toch is er de afgelopen jaren het een en ander aan audiokennis ingeslepen; kennis die ik inzet voor de reviews op Androidworld. Daarnaast nog een specifieke disclaimer over de hoofdtelefoon: iedereen heeft een gepersonaliseerde audio-ervaring met de Nuraphones. Mijn testresultaten zijn afkomstig van drie losse gepersonaliseerde profielen van de Nuraphones, het verschil is zeer klein te noemen.

Nuraphone

Als je de hoofdtelefoons in eerste instantie bekijkt, dan lijkt er niet veel speciaals aan de hand te zijn. Tot je voor de eerste keer in de oorschelpen kijkt: daar zie je immers een paar oordopjes. Waarom zitten er oordopjes in? Niet omdat Nuraphone dat nu eenmaal leuk vindt, maar omdat ze voor een specifiek doel dienen. Oordopjes in de oorschelpen, moeten namelijk in je oren vallen en zo een volledige seal creëren. Die afsluiting, wordt zowel gebruikt voor de actieve noise cancelling als voor het instellen van de hoofdtelefoon; bij een betere seal klinkt het geluid ook beter, omdat er minder omgevingsgeluid doorheen kan komen.

Bij het luisteren van muziek, ben je enerzijds afgesloten door de oordopjes die in je oor vallen, als door de over-ear oorschelpen. Daardoor hoor ik in de praktijk nog maar heel erg weinig van de omgeving. Sterker nog, in de trein leek het er soms op alsof de automatische omroep niet meer functioneerde. Noise cancelling op hoofdtelefoons zoals de WH-1000XM3 mag dan nog iets sterker zijn, ik ben erg onder de indruk van de noise-cancelling functies die Nura aan weet te bieden. Let wel, als je geen fan bent van in-ear headsets dan zijn deze Nuraphones zeker niet voor jou gemaakt.

Klinkt het ook nog een beetje? Heel erg goed zelfs, ik werd echt weggeblazen door de geluidkwaliteit van de Nuraphones. Alles klinkt enorm rijk en helder, met voldoende (of te veel) bass. Iedereen heeft wel last van gehoorproblemen, waardoor je verschillende tonen niet kan horen. Nura weet daar middels een geluidstest omheen te tekenen in gepersonaliseerde geluidsprofielen. Je hoort dan plots tonen die je meestal niet kan horen, omdat er eerder nog geen hoofdtelefoon voor consumenten bestond die je gehoord kon meten. Met de meting stelt de hoofdtelefoon een persoonlijk profiel in. Mij is het profiel erg goed bevallen, maar je ziet wel dat het profiel bij elke meting iets anders uitvalt.

Nuraphone

Voor mijn testprocedure heb ik alle genres weer afgewerkt met een overweldigend resultaat. Niet eerder had ik zo’n overweldigende ervaring met pop, trap, klassiek en rockmuziek. Alles klinkt heel dichtbij, vermoedelijk vanwege de in-ear constructie. Het was erg opvallend dat het niet klonk als een in-ear hoofdtelefoon. In plaats daarvan, was mijn brein er telkens van overtuigd dat het om een over-ear hoofdtelefoon ging. Goedkoop zijn de Nuraphones niet, maar je krijgt er ook een hoop voor terug.

Microfoon

Bellen zit niet in mijn dagelijkse ritme. Toch heb ik voor deze review weer eens iemand opgebeld. In de praktijk, bleek de ervaring met de microfoons op de Nuraphones prima. Ik was goed te verstaan aan de andere kant van de lijn. Ik kreeg wel de opmerking, dat het volume van de microfoons erg laag is. Gebruikers moesten het volume van hun telefoon opschroeven, om mij altijd goed te kunnen verstaan. Als je soms snel een telefoongesprek zou willen voeren, dan heb je er waarschijnlijk geen last van. Ben je van plan om deze hoofdtelefoon te gebruiken bij het videobellen? Dan zijn ze (iets) minder geschikt.

Gebundelde applicatie

Voordat ik jullie meeneem in een tour door de Nuraphone-applicatie, is het tijd om het proces van het personaliseren van je geluidsprofiel te beschrijven. Alle hoofdtelefoons die je kan kopen, met uitzondering van de Nuraphones, komen met een specifiek geluidsprofiel uit de doos. Het profiel is gebaseerd op het gehoor van de medewerkers bij de fabrikant van de hoofdtelefoons. Daarbij is er één groot nadeel: niemand hoort geluid op precies dezelfde manier. Nura pakt dat probleem aan, door 60 seconde lang verschillende geluiden op je gehoor af te vuren. Daar begint het verhaal pas.

Nuraphone

Want, wat is er dan zo speciaal? In plaats van dat je zelf moet selecteren wat je hoort, is het met de Nuraphones zo dat de hoofdtelefoon zelf kan meten wat jij hoort. Daarvoor gebruikt Nuraphone een zeer gevoelige microfoon. Deze microfoon kan de geluiden oppikken die je gehoor terugzendt als het een geluid ontvangt. Het terugkomende geluid is afkomstig van de gehoorhaartjes die geluidsgolven om kunnen zetten tot verstaanbaar geluid. Met deze zeer gevoelige microfoon kan het geluid opvangen dat 10.000 keer zo klein is als het geluid dat je oor binnen is getreden; erg indrukwekkend.

Het resultaat van de gehoortesten is best wel goed, hoewel je niet precies ziet wat de resultaten zijn. Het is aan te raden om de hoofdtelefoon ten minste twee keer in te stellen – het is mogelijk dat de hoofdtelefoon niet helemaal perfect zit bij eerste meting. Als je eenmaal de perfecte meting hebt uitgevoerd, dan is het tijd om de app in te duiken. Daar kan je namelijk aangeven in hoeverre de hoofdtelefoon je mag overtreffen met bass – in de app aanwezig als de ‘immersion mode’. Deze instelling stond tijdens mijn testprocedures altijd in het midden ingesteld stond. Ten slotte kan je ruisonderdrukking uitschakelen, al weet ik niet waarom je dat zou doen.

Veel andere functies zijn niet aanwezig in de applicatie van Nura. Het is mogelijk om de Nuraphones te updaten vanuit de Nura-app, maar tijdens mijn testperiode is er geen nieuwe software-update uitgebracht voor de hoofdtelefoons. Voor het gebruiken van de applicatie is het een vereiste om een account aan te maken. Daarvoor voel je jouw e-mailadres en naam in. Vervolgens krijg je via e-mail een bevestiging met een code om in te loggen op de applicatie. Voor alle volgende keren krijg je telkens zo’n e-mail: het is niet mogelijk om nog een wachtwoord in te stellen voor je Nura-account.

Batterijduur

Volgens mijn vrienden ben ik ‘prettig gestoord’, al is het maar omdat ik het niet erg (lees: fijn) vind om met het openbaar vervoer te reizen - hoewel dat tijdens de coronacrisis uiteraard niet meer gaat. Recht voor mij uitstaren, zonder daar een muziekje bij op te zetten – nee, dat wordt hem niet. Grote stukken reis ik niet meer, maar ik kom toch al snel aan zo’n twee uur reizen per dag. Elke minuut van die reis, staat de muziek aan. Zo ook op de Nuraphones, die ik voor ongeveer vier weken dagelijks heb gedragen. Na mijn testperiode, durf ik te stellen dat ik verrast ben over de batterijduur. Ze claimen dat de hoofdtelefoons 20 uur halen – dat haal ik met gemak.

Tijdens mijn eerste lading, wisten de hoofdtelefoons het ongeveer 22 uur vol te houden. Dat is niet echt ‘speciaal’, maar wel prima voor zo’n speciale hoofdtelefoon. Bij mijn tweede lading, ging ik over de 24 uur heen. Wat precies het verschil maakt, dat durf ik niet te stellen. In het midden van een derde lading, eindigde mijn testperiode – ik had er toen ongeveer 13 uur opzitten. Daarbij geven ze een resterend batterijpercentage aan van 50 procent. Bij mijn eerste testen, bleek dit percentage vrij accuraat. Over de batterijduur van de hoofdtelefoons, hoef je je in principe geen zorgen te maken.

Nuraphone

In vergelijking met de Sony WH-1000XM3's, vallen de resultaten van de Nuraphones in het water. In het geval van de WH-1000XM3, krijg je immers 30 uur batterijduur met ANC ingeschakeld. Is het bij jou belangrijker dat de hoofdtelefoons lang mee kunnen gaan? Dan zou de hoofdtelefoon van Sony een optie zijn om te overwegen. Zoals ik zometeen in de conclusie zal omschrijven, is er meer om rekening mee te houden. Sony biedt immers geen gepersonaliseerde geluidsprofielen. Tegelijkertijd valt de bouwkwaliteit van de Sony’s tegen, in een directe vergelijking met deze stevige Nuraphones.

Conclusie

Het gevoel van het rondlopen met een hoofdtelefoon zonder draden, is simpelweg een fijn gevoel. Ik ben jaren geleden omgeschakeld naar bluetooth-hoofdtelefoons, zowel voor on-ear/over-ear als voor de in-ear modellen. Toch kom ik minder vaak in aanraking met over-ear hoofdtelefoons dan ik zou willen. Vandaar dat ik de kans direct aangreep om een lijstje op te stellen voor producten die ik graag zou willen testen; de Nuraphones waren onderdeel van het lijstje. Toen de hoofdtelefoon bij mij arriveerde werd een ding mij wel direct duidelijk: dit zijn niet je ‘standaard’ paar hoofdtelefoons.

Nuraphone

In positieve zin, want ik zou echt geen afscheid willen nemen van de Nuraphones. Toch begin in met de punten waar ik minder tevreden over ben. Te beginnen met het gewicht van de hoofdtelefoons. Het kan zo zijn dat ik niks gewend ben en niet mag zeiken – laat het vooral weten in de reacties als je de Nuraphones hebt, en andere ervaringen hebt opgedaan. Voor mij zou het in ieder geval gewenst zijn om wat meer padding te hebben op de hoofdtelefoons en een betere gewichtsverdeling: zo zijn de hoofdtelefoons ook bij langere luistersessies comfortabel - wat nu nog wat problemen opleverde.

Verder zijn de microfoons van de Nuraphones prima, maar het zou nog wat beter kunnen voor de gevallen waarin je de hoofdtelefoon gebruikt bij het bellen. Het zijn geen goedkope hoofdtelefoons, waardoor je zou verwachten dat zulke details nu eenmaal goed zijn uitgedacht. Oh, en vergeet niet om een airco te kopen bij de hoofdtelefoons, als je het (nogal) warm krijgt bij het dragen van een hoofdtelefoon. Met de rubberen materialen van de hoofdtelefoon, krijgen je oren het simpelweg heel erg warm. Tot zover de klaagzang, want de Nuraphones weten mij echt te overtuigen van hun kwaliteiten.

Neem bijvoorbeeld de erg fijne geluidsproductie van de over-ear hoofdtelefoon. Het geluid wist mij echt te overtuigen – nog niet eerder was het geluid van hoofdtelefoons zo fijn om naar te luisteren. Dat heeft ook te maken met de persoonlijke afstelling van Nura. Door je gehoor met een gevoelige microfoon door te meten, weten ze precies welke ‘gehoorschade’ je al hebt opgelopen. Op basis van de metingen, kan Nura persoonlijke geluidsprofielen op te stellen. Daarmee klinkt het geluid echt subliem; in elk geval in mijn geval, voor iedereen zal het geluid immers een beetje anders klinken.

Nuraphone

Voor de meegeleverde app heb je weliswaar een account nodig, maar dat is zo gepiept. Ook voor de eerste instellingen en het opstellen van je audioprofiel, moet je de app gebruiken. Het is gelukkig erg makkelijk: volg de stappen en je komt er wel. Veel instellingen zijn er niet, maar dat is ook niet echt nodig. Het zijn erg gemakkelijke hoofdtelefoons, precies wat ik nodig heb. ANC is overigens ook via de app in- en uit te schakelen, al zou ik de functie gewoon aan laten staan. Als je de functie aan laat staan, dan betreed je werkelijk een oase van rust. Zelfs al presteren Sony en Bose nog net iets beter.

Over de batterijduur van de Nuraphones kan ik kort zijn: die is prima, maar blaast mij niet omver. Er zijn hoofdtelefoons van Sony en Bose op de markt, die de Nuraphones voorbijstreven. Toch ben ik erg verliefd op de Nuraphones. Waar komt dat vandaan? Het is een samenvoeging van het design, de manier waarop Nura speciale technologie inzet om je gehoor te meten – met een goed resultaat – en de noise-cancelling (zowel passief als actief) die de Nuraphones tot een aanrader omvormen. Je mag er best wat geld voor neertikken, maar wat mij betreft is de hoofdtelefoon dat ook wel waard.

Positieve punten

+ Solide geluidskwaliteit

+ Sterke noise-cancelling (actief/passief)

+ Design is enorm aantrekkelijk

Negatieve punten

- Batterijduur valt iets tegen

- Gewichtsverdeling kan beter

- Het wordt toch een partijtje warm

Nuraphone kopen

In België verkopen HiFi Klubben en bol.com de Nuraphone G2 voor een prijs van 399 euro. Er is geen keuze uit kleuren: Nura verkoopt in alle kleuren, als het maar zwart is.

Nuraphone

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier. Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.nl.

Reacties (4)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.nl.

Bezig met laden van reacties...