Review OnePlus 6, een absoluut toptoestel dat nog steeds kan verbeteren

Review OnePlus 6, een absoluut toptoestel dat nog steeds kan verbeteren

OnePlus 6

OnePlus kan niet meer leunen op de hype dat het merk ooit was. Het moet laten zien dat het door kan groeien tot een stabiele speler in de markt. Het zal zich moeten aanpassen om over een aantal jaar nog steeds te bestaan. Daarvoor werkt het bedrijf aan het verbeteren van de distributie en zien we zowaar ook wat marketing. De OnePlus 6 is een belangrijk toestel omdat het zich nergens meer achter kan verschuilen, het moet goed zijn. De naaste concurrenten zoals Samsung en Huawei doen het goed. Ik weet dat ze duurder zijn maar de lezer vergelijkt een toestel altijd met deze toppers. In de onderstaande review de resultaten van onze review.

Behuizing en design

Met de OnePlus 6 is het bedrijf wat betreft het design een heel andere weg ingeslagen. Dan heb ik het niet over het uiterlijk wat beteft de vorm, want wat valt daar nog aan te veranderen, maar over de gebruikte materialen. Waar de voorgangers van de OnePlus 6 nog kunststof als materiaal gebruikten heeft men bij het huidige vlaggenschip gekozen voor glas. Dit doet heel veel voor de uitstraling van het apparaat, onderbewust hebben we nog steeds een 'goedkoop' gevoel bij kunststof, wat overigens onzin is, en glas of metaal straalt duurzaamheid en klasse uit. De OnePlus 6 is dus gemaakt van glas en heeft daarbij wel wat weg van de Huawei Mate 10 Pro die een zelfde materiaal gebruikt. En wees bij glas niet bang dat het breekbaar is want het is keihard en het kan zeker niet zomaar stuk.

Dit materiaal heeft ook zijn nadelen. Vooral de kleur Mirror Black is erg gevoelig voor vingerafdrukken die zich overigens erg makkelijk laten verwijderen, ik zou kiezen voor de andere zwarte kleur of de prachtige witte uitvoering die op 5 juni zal uitkomen. Daarnaast is de OnePlus 6 een stukje zwaarder geworden, de OnePlus 5T weegt 162 gram en de OnePlus 6 weegt 177 gram en dat is maar 11 gram maar wanneer je ze allebei vast hebt dan merk je dat wel.

Ook is de screen-to-body ratio een klein beetje groter geworden(+3%), de randen zijn dus smaller. Dat kan je vooral zien aan de onderzijde van het toestel, daar loopt het scherm verder door. De bovenzijde heeft de door velen zo gehate notch waardoor de speaker kleiner is geworden en de camera naar het midden is verplaatst. Hierdoor is het scherm wel groter geworden maar de buiten maten zijn niet noemenswaardig veranderd. Ten overstaande van de OnePlus 5T is de OnePlus 6 vrijwel hetzelfde gebleven en bij elke dimensie is de afwijking minder dan een millimeter.

Scherm, prestaties en accuduur

Het scherm dat in het toestel ligt is exact het zelfde AMOLED-scherm als bij zijn voorganger. Het is met 6.28 inch groter dan de 6.01 inch van de OnePlus 5T. Ook is de beeldschermverhouding anders geworden, dat was eerst 18:9 en nu is dat 19:9 en dat is helemaal toe te wijzen aan de notch. Deze inkeping van het scherm heeft de gemoederen behoorlijk bezig gehouden. Veel gebruikers zijn tegen dit design van het scherm, OnePlus heeft deze kritiek gehoord en het mogelijk gemaakt de notch 'uit te zetten' waarmee de onzin van de discussie gelijk bewezen is. Zet hem uit en je ziet er niks meer van.

Het scherm vind ik iets tegenvallen bij het gebruik in het zonlicht. Hij toestel beschikt over 'Adaptive Brightness' welke automatisch het scherm aanpast aan het aanwezige licht maar dat duurt soms wel een paar seconden. Ik had het idee dat bijvoorbeeld de Nokia 8 Sirocco dat beter voor elkaar had. De witheid van het wit (klinkt gek) is dan wel weer beter dan bij de Nokia. Verder ben ik erg te spreken over het scherm, de kleuren zijn helder en het is een fijn scherm om op te lezen. Het beschikt over een nachtmodus om in de avond te gebruiken. Er is ook een leesmodus die je automatisch kan laten aangaan wanneer je een bepaalde app gebruikt. Daarnaast is de bekende kalibratie voor het scherm aanwezig.

kalibratie scherm OnePlus 6

Prestaties

OnePlus heeft de laatste Qualcomm-chipset in het toestel gelegd. De Snapdragon 845 is het beste wat er momenteel te krijgen is. De chipset maakt gebruik van 8 rekenkernen, 4x2.8 GHz Kryo 385 Gold en 4x1.7 GHz Kryo 385 Silver. Het grafische gedeelte wordt verzorgd door een Adreno 630 welke ook weer een upgrade is van de Adreno 540 van de OnePLus 5T. Wat geheugen betreft zijn er verschillende configuraties te koop.

> Mirror Black (6GB RAM, 64GB) €519,-
> Mirror Black (8GB RAM, 128GB) €569,-
> Midnight Black (8GB RAM, 128GB) €569,-
> Midnight Black (8GB RAM, 256GB) €619,-
> Silk White (8GB RAM, 128GB) €569,- (vanaf 5 juni verkrijgbaar)

Het toestel dat wij hebben getest is de Mirror Black met 8GB aan werkgeheugen en 128GB aan interne opslag. Het is overigens wel vreemd dat de Midnight Black alleen in de 8/128GB te verkrijgen is maar dan wel weer in een versie met 256GB.

Over snelheid heb je als gebruiker niks te klagen bij de OnePlus 6. Ik ben een stuk ongeduld en alles moet snel en hij kan me goed bijhouden. Apps openen echt razendsnel ook wanneer je de cache hebt gewist. Dat is iets waar OnePlus veel aandacht aan heeft besteed bij het ontwikkelen van de OnePlus. De snelheid op alle fronten is ontzettend belangrijk voor het bedrijf. In de uitingen spreekt men alleen daarover en niet over de camera, wat ook wel eens verfrissend is. Voor de cijfer-fetisjisten hebben we natuurlijk nog even een benchmark gedraaid via de app van AnTuTu. Hieronder zie je de resultaten.

Zoals je kunt zien is Antutu erg blij met de resultaten van de OnePlus 6 en krijgt het toestel een plekje bovenaan de lijst. Daarbij maken we de kanttekening dat een test als deze niet als leidend moet worden gezien. Het is een aardige graadmeter wanneer het op de prestaties aankomt.

Accuduur

Een scherm van 6,28 inch heeft een flinke accu nodig om de boel aan de gang te houden. OnePlus weet te vertellen dat de Snapdragon 845-chipset een besparing van 10% op de accu kan bewerkstelligen. Dat gevoel had ik totaal niet in de eerste twee dagen want ik kwam absoluut niet uit met de accuduur. Gelukkig was dat twee updates later helemaal anders en ben ik inmiddels positief wat betreft de accuduur van de OnePlus 6. De accu is exact hetzelfde gebleven als in de OnePlus 5T en op een normale dag die om 08.00 uur begon had ik rond midddernacht nog 20% over van de 3300 mAh grote accu. Ik ga ervan uit dat dat op een drukke dag wanneer ik veel mee onderweg ben en de hotspot aan heb staan wel anders is.

In de instellingen van het toestel zijn de standaard optimalisaties te vinden om de accuduur te verlengen. Wanneer je moet laden dan hoeft dat niet te betekenen dat je een paar uur naar een stopcontact zit te staren want ook de OnePlus 6 beschikt over Dash Charge. Deze snel-laad-technologie laat je binnen een half uur voor een hele dag opladen. Daarvoor moet je overigens wel de bijgeleverde lader gebruiken.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner is van vorm veranderd. In plaats van rond is deze ovaal geworden. Het is nog steeds snel en presteert voldoende.

Gezichtsherkenning

Bovenstaande manier om mijn OnePlus 6 te ontgrendelen gebruik ik bijna niet meer. Dat komt door de fantastische gezichtsherkenning-functie die op het toestel zit. Deze is zo accuraat en snel dat je je vinger bijna niet meer op de scanner legt. Net als bij de review van de OnePlus 5T durf ik te zeggen dat hij soms ook wel eens te goed werkt.

Geluid

De speaker aan de onderzijde is 'ok'. Ik heb hem een uurtje gebruikt in plaats van een headset en dat was goed te doen. De hoge tonen zijn soms te hard maar ik kon zo nu en dan toch nog wel eens een bas ontdekken. Net als andere merken heeft ook OnePlus heeft de oplossing voor een goede speaker nog niet gevonden.

Camera

De camera set-up is grofweg hetzelfde gebleven. Aan de achterzijde zien we een 16 megapixel en een 20 megapixelcamera. Aan de voorzijde maken we de selfies met een 16 megapixelcamera. Toch zijn er twee belangrijke veranderingen aangebracht aan de hard- en software van de camera. Ten eerste is de pixel van de 16 megapixelcamera groter geworden waardoor er mee licht binnen kan komen. Dat moet de OnePlus helpen om betere foto's te maken bij slecht licht. Daarnaast heeft OnePlus op veler verzoek OIS aan de 16 megapixelcamera toegevoegd. Deze maakt nu zowel van EIS (stabilisatie via software) als OIS (mechanische stabilisatie) gebruik.

Foto's

Door de grotere pixel in de camera komt er meer licht naar binnen en dat zullen we dus op de onderstaande foto moeten kunnen zien. Deze is genomen in een situatie waar niet veel licht aanwezig was, het is niet goed te zien maar de foto van de OnePlus 6 is iets beter.

Dat de OnePlus 6 mooie foto's kan maken om 5 uur in de ochtend zien we aan de onderstaande plaat genomen in Rotterdam.

Ook wat betreft de software heeft de camera een klein stapje vooruit gedaan. De portret-functie is op zowel de voor- als de achtercamera aanwezig. Er zijn trouwens nog wel wat bugs aanwezig in de software van de camera. Zo krijgt de foto de verkeerde datum mee waardoor hij in je Google Foto's ergens in april geplaatst wordt. Wanneer je dit niet weet ben je continu je foto's aan het zoeken. Een foto die in portret is geschoten en die is gedownload op een laptop wordt altijd op zijn kant weergegeven en moet je hem eerst 90% roteren. Heel gek dat dit er nog steeds in zit.

De camera-app is netjes en clean. Je veegt naar boven om in het menu te komen. Daar vindt je ook een pro-mode waar je lekker met de instellingen kunt spelen. Ook zien we daar de mogelijkheid voor de slow-motion en de time-lapse.

Video

Software

De OnePlus 5T maakt gebruik van een eigen skin over Android heen met de naam OxygenOS. Deze lijkt op veel plaatsen best wel veel op standaard Android en dat is fijn. De ontwikkeling van de software hangt bij OnePlus erg af van de input van de community. De OnePlus heeft geen niet-nuttige apps op het toestel staan. De enige waar je over kunt twijfelen is de community-app waarmee je op de fora van OnePlus terecht komt. Die zou ik lekker laten staan want wanneer je vragen hebt kun je daar makkelijk terecht.

Het bedrijf heeft zich met het besturingssysteem geconcentreerd op het verminderen van de 'lag'. Men wil de software zo perfectioneren dat de ervaring nu en over een jaar hetzelfde is, eigenlijk hetzelfde als de 'Born Fast Stay Fast'-belofte van Huawei. Het uiterlijk van de software is heerlijk minimalistisch en licht, geen overbodige rommel en andere troep. Rechts van het thuisscherm vindt je een overzicht van alle acties die je vaak uitvoert en een overzicht van je accu en je data. Van mij hoeft dat niet maar hij zit me ook niet in de weg. Het toestel dat ik voor de OnePlus 6 gebruikt heb is de Nokia 8 Sirocco met Android One en ik had geen aanpassingsproblemen, wat zeker voor OxygenOS pleit.

Updatebeleid

OnePlus behoort zeker niet tot de slechtste merken wat betreft het updaten. De updates van de laatste toestellen zoals de OnePlus 5 en 5T naar Android 8.0 kwamen redelijk snel naar de toestellen. Het is veilig om te stellen dat je wat betreft updates bij OnePlus aan de goede kant van de streep staat.

 Waterdicht of niet?

Er is onduidelijk over het wel of niet waterdicht zijn van de OnePlus 6. Tijdens de presentatie is er niet over gesproken maar op de website staat het wel prominent. OnePlus heeft het toestel zo goed mogelijk beschermd tegen water door een special soort foam tussen het scherm en het batterijklepje te gebruiken en waterdichte materialen in de hoofdtelefoonaansluiting en vingerafdrukscanner. Rond de knopjes heeft men ringetjes van siliconen gebruikt. OnePlus stelt dat de OnePlus 6 een val in de wasbak of een omgegooid glas water prima kan overleven, je moet er alleen niet mee gaan zwemmen. Voor de duidelijkheid de OnePlus 6 beschikt over geen enkel certificaat op dit gebied.

Conclusie

De OnePlus 6 is een volwassen toestel. Ook is het voor zijn prijsklasse een top-toestel er zal niet veel beters te vinden zijn voor een prijs van €519. Misschien dat de onlangs gelanceerde Honor 10 bij het toestel in de buurt komt maar deze loopt zeker achter op softwaregebied. Wanneer je een toestel met een top-camera wil hebben dan koop je de OnePlus 6 niet. Dan betaal je 200-300 euro meer en koop je een Samsung Galaxy S9+ of een Huawei P20 Pro. De OnePlus 6 neemt prima foto's en zal over het algemeen niemand echt teleurstellen op dat vlak.

Positieve punten

+ Goed scherm

+ Goed design

+ Accuduur verbeterd

Negatieve punten

- Bugs in de camera

OnePlus 6 kopen

De OnePlus 6 is beschikbaar in de kleuren Midnight Black, Mirror Black en Silk White, de prijzen zijn als volgt:

> Mirror Black (6GB RAM, 64GB) €519,-
> Mirror Black (8GB RAM, 128GB) €569,-
> Midnight Black (8GB RAM, 128GB) €569,-
> Midnight Black (8GB RAM, 256GB) €619,-
> Silk White (8GB RAM, 128GB) €569,- (vanaf 5 juni verkrijgbaar)

Al deze toestellen zijn te verkrijgen op de eigen website van OnePlus,.

OnePlus OnePlus 5T
3300 mAh
6.01 inch - 1080x2160 px
128 GB
Qualcomm Snapdragon 835

Meer info

OnePlus OnePlus 6
3300 mAh
6.28 inch - 2280x1080 px
256 GB
Snapdragon 845

Meer info

OnePlus OnePlus 5T
3300 mAh
6.01 inch - 1080x2160 px
128 GB
Qualcomm Snapdragon 835

Meer info

OnePlus OnePlus 6
3300 mAh
6.28 inch - 2280x1080 px
256 GB
Snapdragon 845

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Tour de France 2022: 5 beste apps om dé Tour te volgen

Allez, allez, allez! Volgende week op 1 juli begint de grootste wielerwedstrijd van het jaar, de Tour de France. Drie weken l...

4 coolste gadgets van morgen die je nu kan bestellen (week 25)

De grootste technologische innovaties komen niet van 'big tech'-bedrijven, maar wel van kleinere start-ups die hun dromen naj...

'Samsung Galaxy S22 blijft terrein verliezen op iPhones'

Apple blijft de smartphonemarkt domineren in het premium prijssegment. Het heeft in de eerste twee kwartalen een marktaandeel...

Nieuwe design Google Home-app: heb jij het al?

In maart ontdekten we dat de Google Home-app een volledig nieuw ontwerp krijgt. Dat ontwerp wordt nu uitgerold en op de redac...

Netflix, Disney+, Amazon Prime Video: dit zijn de nieuwe films en series (week 25)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

Netflix bevestigt: reclame op komst met goedkoper abonnement

Netflix heeft nu zelf bekend gemaakt dat er een goedkoper abonnement op komst is dat reclame toont aan gebruikers. Dat was ee...

Bescherm nu je Android-telefoon tegen hackers in 6 stappen

Over het algemeen zijn Android-telefoons goed beschermd tegen beveiligingslekken, maar regelmatig wordt nog malware ontdekt i...

Podcast Tech In Five Special: interview met Marc van den Dool (OPPO)

Elke werkdag kun je luisteren naar de podcast Tech In Five. Daarin praten we je in vijf minuten bij over het technieuws van d...

Lees meer

Net binnen

Podcast Tech In Five Special: interview met Marc van den Dool (OPPO)

Elke werkdag kun je luisteren naar de podcast Tech In Five. Daarin praten we je in vijf minuten bij over het technieuws van d...

4 coolste gadgets van morgen die je nu kan bestellen (week 25)

De grootste technologische innovaties komen niet van 'big tech'-bedrijven, maar wel van kleinere start-ups die hun dromen naj...

Tour de France 2022: 5 beste apps om dé Tour te volgen

Allez, allez, allez! Volgende week op 1 juli begint de grootste wielerwedstrijd van het jaar, de Tour de France. Drie weken l...

Netflix, Disney+, Amazon Prime Video: dit zijn de nieuwe films en series (week 25)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

Netflix bevestigt: reclame op komst met goedkoper abonnement

Netflix heeft nu zelf bekend gemaakt dat er een goedkoper abonnement op komst is dat reclame toont aan gebruikers. Dat was ee...

Lees meer