Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Mag ik gaan sporten?

Polar Ignite review: sporthorloge dat ‘weet’ wat goed voor je is

· 13-09-2019 19:28

Polar bracht onlangs de Polar Ignite op de markt. Het sporthorloge voor de casual sporter met een druk leven. In deze review beschrijf ik wat de meerwaarde is van deze sportieve smartwatch.

Polar Ignite review

Vorig jaar bracht Polar de nieuwe Vantage-reeks op de markt, een sporthorloge voor de gedreven sporter. Niet veel later, kwam het bedrijf af met de nieuwe Polar Ignite. Het sporthorloge voor wie naast het drukke, dagelijkse leven graag eens gaat sporten. Met deze smartwatch claimt Polar de oplossing te hebben die er voor zorgt dat je optimaal sport tijdens de vrije momenten. Ik heb de Polar Ignite enkele weken uitgeprobeerd, en hier lees wat ik ervan denk. 

Polar Ignite specificaties

Afmetingen: 43 x 43 x 8,5 mm

Scherm: LCD touchscreen (aantal inch onbekend) 

Batterij: 165 mAh

Extra: GPS, Hartslagmeter, Hoogtemeter, Versnellingsmeter, Gyroscoop, Waterdichtheid tot 30 meter.

Behuizing en design

Zoals je al kon lezen in mijn review van de Polar Vantage M, is het design van de Polar smartwatch gewijzigd. Net zoals bij de Polar Vantage-reeks, heeft de Polar Ignite een rond design, waardoor deze gemakkelijker te combineren is met een hemd of trui. De Ignite is zeker geen opvallend object met afmetingen van 43 mm op 43 mm en een dikte van 8,5 mm. Dat is dus Ideaal voor de smalle pols, maar wel minder aantrekkelijk voor heren met brede polsen. 

Verder ziet het sporthorloge er eerder minimalistisch uit met aan de linkerkant een knop. Jammer, want ik was wel voorstander van de rode knop aan de rechterkant die we zagen bij voorgaande smartwatches zoals de Polar Vantage M en M430. 

De eerste keer wanneer ik het scherm zag, schrok ik even. Het is namelijk niet volledig rond, maar onderaan ontbreekt een stukje. Dat deed me terugdenken aan de Moto 360, één van de eerste Wear OS-smartwatches uit 2014. Komaan Polar, het is nu 2019! Is een volledig rond scherm, nu echt teveel gevraagd?

toestelfoto's

De horlogekast zelf is vervaardigd uit kunststof, maar dit komt zeker niet goedkoop over. De silicone bandjes zijn eenvoudig door een ander bandje te vervangen dankzij het ‘Quick Lose’-systeem, waarbij je via een hendeltje het bandje los klikt. 

Scherm en bediening

Om te navigeren op de Polar Ignite maak je voornamelijk gebruik van het touchscreen. Door te vegen van links of rechts, ‘scroll’ je door de verschillende beginschermen. Tik je op het scherm krijg je meer informatie over het desbetreffend beginscherm. Hier kom ik later op terug bij het puntje 'Software'.

Veeg je naar beneden, dan open je een snelkoppelingsscherm, waar je vliegtuigmodus, Niet-storen, of schermvergrendeling kunt activeren. Notificaties kan je raadplegen door naar boven te vegen en met de Linkerknop ga je terug naar het beginscherm, of open je een apart menu. Hier kan je een training starten timers terugvinden, Serene (ademhalingsoefeningen) uitproberen, je conditie testen, en de instellingen van het horloge aanpassen. 

Nieuw aan de Polar Ignite is dat het LCD-scherm nu oplicht als je een polsbeweging maakt, wat bij de meeste smartwatches al het geval is. De rest van de tijd is het scherm uitgeschakeld. Jammer genoeg is er geen altijd-aan-functie (Engels: always-on). Je moet dus steeds een krachtige polsbeweging maken voordat je de tijd kan bekijken. Ik moest ook af en toe het horloge manueel activeren met de knop, om eindelijk te zien hoe laat het is. Hopelijk kan dat softwarematig nog verbeterd worden. 

Bij de Polar Vantage M was één van de minpunten, dat het scherm in huis niet altijd goed zichtbaar was. Bij de Polar Ignite is dat nu opgelost omdat het scherm oplicht, maar het is nog steeds ontoereikend in direct zonlicht. De automatische helderheid wordt onvoldoende opgedreven om het scherm buitenhuis duidelijk zichtbaar te maken, en dat werkt dan weer niet handig bij looptrainingen. De scherpte van het scherm is wel meer dan voldoende, en kleuren worden vanuit alle kijkhoeken mooi weergegeven.

direct zonlicht

Zichtbaarheid in direct zonlicht

Prestaties en batterijduur 

Het horloge is niet de snelste. Dat merk je bijvoorbeeld bij het activeren van het scherm via een polsbeweging. Je moet hierbij echt wel even geduld hebben vooraleer het scherm aan gaat. Een snelle blik werpen op het horloge om even de tijd te zien, zit er niet in. 

Polar communiceert niet openlijk over welke processor het gebruikt voor zijn sporthorloge, en nergens kan je daar dan ook informatie over terugvinden. We hebben Polar rechtstreeks gevraagd over welke processor de Ignite beschikt, maar ook via die weg hebben we hier geen antwoord op gekregen.

Verder is de batterijduur goed voor ongeveer vier à vijf dagen met continue hartslagmeting, sleep-tracking, notificaties op het horloge, en ongeveer 90 minuten sporten waarbij gps wordt gebruikt. Als ik deze batterijduur vergelijk met andere smartwatches, waar je meestal maar maximaal twee dagen mee verder geraakt, ben ik heel tevreden met de autonomie.

Software Polar Ignite

Polar is heel duidelijk over de software van zijn  sporthorloges, want de nadruk ligt op eenvoud en sport. Daarom is de Ignite ook eerder een sporthorloge dan een fitnesstracker of smartwatch. Er zijn maar twee keuzes van wijzerplaten: een digitale of analoge. Deze wijzerplaten kan je combineren met zes beginschermen. Hierbij krijg je de keuze uit: tijdsaanduiding, jouw dagactiviteit, huidige hartslag, je laatste training, Nightly Recharge en FitSpark. Over die laatse twee functies kan je later meer lezen.

Zoals ik eerder aangaf krijg je meer informatie over het beginscherm door op het scherm te tikken. Zo zie je bijvoorbeeld bij het dagactiviteit-scherm hoeveel stappen je hebt gezet, hoe lang je actief was en hoeveel calorieën je hebt verbruikt. 

Verder kan je ook meldingen ontvangen op het horloge via bluetooth verbinding met je smartphone. Bij sommige meldingen, zoals Messenger, is het mogelijk om te reageren met ‘vind ik leuk’. Antwoorden via vooropgestelde berichten, zoals bij de Fitbit Versa (Lite), is niet mogelijk. Via een vibratie aan de pols wordt je op de hoogte gesteld van een melding, die ook zichtbaar is door een polsbeweging te maken. 

Een NFC-chip is wederom niet aanwezig, wat bijvoorbeeld wel aan boord is bij de smartwatches van Fitbit. Dat is ook niet vreemd, want Polar heeft geen eigen contactloos betalingssysteem zoals Google Pay, Garmin Pay of Fitbit Pay. 

Een belangrijke functie die ik nog steeds mis, is de muziekbediening. Je kan de muziek die je beluistert tijdens het sporten, nog steeds niet bedienen op het horloge. Het is jammer dat die functionaliteit niet aanwezig is bij dit sporthorloge, omdat veel sporters tijdens hun activiteit graag muziek opzetten. Het zou dan ook handig zijn als je die in één keer vanaf je pols kan bedienen.

Dagelijkse Activiteit

De Polar Vantage M houdt ook je dagelijkse activiteit zoals stappen, continue hartslagmeting en slaapuren bij. Bij het eerste gebruik van de Polar Flow-app zal je wel eerst je profiel moeten instellen, waarbij je aangeeft hoeveel dagen per week je sport en hoeveel je per dag beweegt. Daarna zal Polar voor jou bepalen wat jouw persoonlijk bewegingsdoel is. Daarbij geldt niet hoeveel stappen je per dag zet, maar het gaat eerder over de intensiteit van je activiteit, die wordt onderverdeeld in: rusten, zitten, lage, gemiddelde en hoge intensiteit. 

Dankzij de continue hartslagmeting kan je jouw hartslag via de app opvolgen, maar wederom is dit eerder beperkt. Zo zal je niet kunnen zien wat je hartslag in rust is, maar enkel de laagste hartslag en hoogste hartslag van die dag. 

Sleep Stage Plus en Nightly Recharge

Dankzij het compacte design kan je de Polar Ignite ook dragen tijdens het slapen. Bij de Polar Vantage M was mijn kritiek dat de slaapmonitoring te eenvoudig is. Polar heeft nu enorm hard  hierop ingezet met de functies ‘Sleep Plus Stages’ en ‘Nightly Recharge’.

Met Sleep Stage Plus en Nightly Recharge krijg je niet alleen te zien hoe je geslapen hebt en welke slaapfasen je hebt doorlopen tijdens de nacht, maar wordt je overrompeld door een heel uitgebreid rapport Zo krijg je een slaapscore voorgeschoteld, zie je of je stabiel hebt geslapen en hoe je herstelt bent tijdens je slaap. Je krijgt daarnaast zelfs te zien hoeveel ademhalingen je per minuut deed tijdens het slapen.

Over de uitgebreide werking van deze functionaliteit vind je meer informatie op de  website van Polar. Het belangrijkste element is de conclusie die je te zien krijgt. Die geeft namelijk aan of je met een gerust hart terug kunt gaan sporten of dat je beter even tijd maakt voor ontspanning. De slaapinformatie is ook leerrijk en je krijgt meteen ook te zien wat een zware training voor effect heeft op je slaap. Ik heb bijvoorbeeld na een stevige loopwedstrijd ondervonden dat na één nacht mijn slaap weinig herstellend was, hoewel ik wel goed had doorgeslapen. De nacht erna had ik wel wederom een goed herstellende nachtrust gehad.

Serene

Nog een nieuwe functie is Serene, waarbij de Polar Ignite je begeleidt aan de hand van een animatie om tot rust te komen. Hierbij geeft het horloge aan wanneer je moet in- en uitademen. Deze functie kan zinvol zijn voor wie hoge stress ervaart. Eerder ontdekten we een gelijkaarige functie op de Samsung Galaxy Watch Active. Het verschil is dat de Galaxy Watch Active stressfactoren herkent en je deze oefening zal aanbieden om je stress te doen verminderen, terwijl je dit bij de Ignite zelf zal moeten aanzetten.

Serene

Sporten 

De Polar Ignite is een heel compleet sporthorloge. Zo heb je de keuze uit 119 sportprofielen, zowel voor sporten die je alleen beoefend als groepsporten, zoals voetbal of ijshockey. Zwemmen kan je ook met dit horloge dankzij de waterdichtheid tot 30 meter diepte. Dit heb ik kort uitgeprobeerd want een ‘goede’ zwemmer ben ik niet. Je kan onder andere zien hoe snel je zwemt, welke afstand je aflegt en welke zwemslag je toepast. Beoefen je triatlon? Dan is deze Polar Ignite niet de meest geschikte horloge, want de triatlon-modus is niet aanwezig. Hiervoor kies je beter voor de Polar Vantage M of Vantage V, die deze functie wel hebben.

Verder kan je via de Polar Flow-app 20 sportprofielen instellen. Handig, want zo kan je jouw favoriete sporten meteen starten vanop je horloge. Automatische activiteitstracking ontbreekt nog steeds, dus als je vergeet om je sportactiviteit manueel te starten, zal deze niet bijgehouden worden.

Zelf heb ik de Polar Ignite vooral gebruikt tijdens mijn wekelijkse looptrainingen. Tijdens de training krijg je een goed overzicht over alle parameters, zoals: hartslag, hartslagzone, snelheid en afgelegde afstand. Je wordt na elke kilometer op de hoogte gebracht van je gemiddelde snelheid. Hoe je deze parameters op het horloge afleest, kan je via de Polar Flow-app aanpassen naar eigen smaak. 

trainingscherm

Na elke training kan je op het horloge een uitgebreide samenvatting raadplegen over de gedane training. Zo zie je de afgelegde afstand, de gemiddelde en maximale hartslag, de gemiddelde en maximale snelheid, de getrainde hartslagzones, de verbrande calorieën, je pasfrequentie en de hoogte. 

Jammer genoeg wordt ik niet gefeliciteerd als ik een persoonlijk record heb gelopen, wat vroeger wel het geval was op mijn Polar M430. Als de mensen van Polar dit lezen: breng het terug, zo’n aanmoedigingen zijn aangenaam en een hulp om te blijven volhouden.

Op de Polar Vantage M was het mogelijk om mijn cardiale belasting te bekijken. Dat gaf me een beeld over de intensiteit van mijn training en ik kreeg te zien of ik goed trainde of mezelf had overbelast. Dat is niet mogelijk op de Polar Ignite, maar wees gerust, je kan het wel nog raadplegen via de Polar Flow-app. 

screenshot

FitSpark

Wat nieuw is op de Polar Ignite is de functie FitSpark, waarbij je persoonlijk trainingsadvies krijgt aangepast aan je huidige herstel en fitheid. Deze trainingsschema's worden onderverdeeld over drie thema’s, waaronder kracht-, cardio- en mobiliteitsoefeningen. Dagelijks krijg je vier trainingsprogramma's voorgeschoteld, waarbij het eerste programma het meest wordt aanbevolen.

FitSpark is een erg handige functie. Tijdens looptrainingen hoef je zelf niet meer op zoek te gaan naar een gepast trainingsschema, en je traint zo optimaal om je conditie op punt te houden. Na een looptraining krijg je ook automatisch mobiliteitsoefeningen aangeboden om rustig te stretchen. Bij de kracht- en mobiliteitsoefening wordt er via een animatie op het horloge getoond hoe je de oefening moet uitvoeren. Bekijk het op onderstaande afbeeldingen.

Wil je graag toch trainen voor een lange afstand, zoals voor een marathon, dan kan je via de Polar website een gepersonaliseerd trainingsschema aanmaken, en wordt dit schema gesynchroniseerd met de Polar Ignite. Zo krijg je op het FitSpark scherm een nieuwe thema te zien, waar je het vooropgesteld trainingschema kunt terug vinden.

Hartslagmeting

Polar maakt bij de Polar Ignite, net zoals bij de Vantage-reeks, gebruik van ‘Precision Prime’-sensorfusie technologie. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van negen leds (vijf groen en vier rode) en vier optische sensoren om de nauwkeurigheid van de hartslagmeting te vergroten.

hartslagmeter

De accuraatheid van deze hartslagsensor had ik al bewezen bij de Polar Vantage M, waar ik deze vergeleken had met de Fitbit Versa en een hartslagband. Uiteraard deed ik deze test opnieuw en kon ik na een training zien dat er bij de gemiddelde hartslag maximum een verschil was van 2 tot 3 hartslagen. Net zoals bij vele andere optische hartslagsensors reageert de polshartslagmeter bij intervaltraining trager dan bij het gebruik van een hartslagband aan de borst.

Gps-meting

Wat de gps-meting van de Polar Ignite betreft, blijkt dat er softwarematig nog veel verbeterd kan worden. Bij het begin van mijn testperiode leek er niets aan de hand, maar als ik kijk naar de kaart van huidige training, dan merk ik op dat de gps-meting niet perfect op de route ligt die ik heb gelopen heb. 

Dat levert  geen erg groot verschil op met de werkelijke afstand of snelheid, maar het moet echt beter kunnen. Verder is de automatische start- en stopfunctie aanwezig, zodat je zelf niet op een knop moet duwen om de training even te onderbreken als je bijvoorbeeld even stilstaat voor een rood licht.

Gps-kaart

Polar Flow-app

Polar staat gekend voor alle uitgebreide informatie die je kan raadplegen op de Polar-website of Polar Flow-app. De Polar Ignite synchroniseert continu met de Polar Flow-app. Met deze applicatie krijg je informatie over je dagelijkse activiteit, hartslagmeting, slaap en sporttrainingen. Verder kan je via de instellingen van het horloge jouw sportprofielen en trainingsweergave aanpassen. Je kan de app ook koppelen met andere platformen zoals MyFitnessPal, Strava, TrainingPeaks, Nike+ Run Club en Google Fit.

Conclusie

Het ontwerp van de Polar Ignite is zeker niet lelijk te noemen. Het sporthorloge valt niet op dankzij het kleine, ronde en smalle design. Hij is prima te combineren met zowel sportkledij als een hemd of blouse. Toch had ik liever gezien dat Polar het scherm volledig rond had gemaakt, en ik verwacht dat veel mannen met bredere polsen deze iets ‘te vrouwelijk’ zullen vinden.

Tijdens het sporten krijg je accurate informatie over je hartslag, maar lijkt de gps-meting niet altijd ‘on-the-road’, wat softwarematig bijgewerkt moet worden. In direct zonlicht vind ik het scherm niet altijd even duidelijk, maar in alle andere omstandigheden zijn er hierbij geen problemen.

De nieuwe functies 'FitSpark' en 'Nightly Recharge' kan ik als casual sporter alleen maar toejuichen. Zo leer je of je voldoende bent uitgerust om terug te gaan sporten, en je krijgt een trainingsschema op maat. Op die manier kan je optimaal trainen zonder dat je daar zelf veel voor hoeft te organiseren en zie je dankzij de Polar Flow-app dat je je niet overbelast. Met al deze functies voelt de Polar Ignite aan als een erg complete sporthorloge.

En ja, ik gebruik bewust de term ‘sporthorloge’, want buiten het lezen van meldingen, zijn er geen echte functies zoals wijzerplaten of apps, terwijl dat bij smartwatches als de Fitbit Versa Lite of Samsung Galaxy Watch Active absoluut wel het geval is.

Ben je een casual sporter die graag zo optimaal mogelijk sport, maar liever er niet te veel voorbereiding aan besteedt, dan is de Polar Ignite voor een prijs van 199 euro een prima keuze. Beoefen je triatlon? Dan kies je beter voor een sporthorloge uit de Polar Vantage-reeks, zoals de Polar Vantage M. Ben je eerder iemand die liever gewoon zijn 10.000 stappen per dag probeert te halen of wil je hierin gestimuleerd wilt worden? Dan kijk je beter uit naar een fitnesstracker zoals de Fitbit Charge 3

toestelfoto

Positieve punten

+ Accurate Hartslagmeting
+ Persoonlijke trainingsschema’s
+ Uitgebreide slaapmonitoring
+ Smal ontwerp

Negatieve punten

- Schermhelderheid buitenhuis
- Geen muziekbediening
- Niet volledig rond scherm

Polar Ignite Kopen

De Polar Ignite is beschikbaar in een zwarte, witte en gele uitvoering en heeft een adviesprijs van 199 euro. Voor de goud/roze en koper/zwarte uitvoering betaal je 229,90 euro. Deze sporthorloge kan je aanschaffen bij onder andere Bol.com en Coolblue.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier.

Reacties (11)
Bezig met laden van reacties...