Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Preview: Pebble Steel smartwatch - subtiele verleider

· 30-01-2014 20:14

Na een dagje met de Pebble Steel, de tweede generatie van Pebble smartwatches, zijn dit onze eerste indrukken. Intern en qua software is de Steel identiek aan zijn voorganger, maar de bouwmaterialen en het uiterlijk zijn totaal verschillend. Is dit een smartwatch die de grote massa kan aanspreken?

Smartwatchgekte

De deurbel. DHL. Met mijn Pebble Steel. Veel vroeger dan verwacht. Amper enkele weken geleden was hij aangekondigd op de CES in Las Vegas. En ik durf het toegeven: dit was een pure impulsaankoop van mij. Ja, zelfs een beetje een gok. Want die hele smartwatchgekte was al veel langer bezig en leek me al bij voorbaat een mislukking. De lauwe ontvangst van de Galaxy Gear van Samsung en de Sony SmartWatch 2 door reviewers, bevestigden mijn vermoeden alleen maar.

Geen plastic

En toch was er iets aan die nieuwe Pebble dat me meteen kon bekoren. Voor het eerst zag ik een smartwatch die qua uiterlijk kon tippen aan een ‘echt’ polshorloge. Een heel verschil met zijn plasticachtige voorganger die duidelijk mikt op het jonge/sportieve volkje. Nee, dan oogt de Pebble Steel niet alleen heel wat stijlvoller, hij voelt ook erg degelijk aan. Alle onderdelen van dit horloge stralen kwaliteit uit.

Gratis verzending, een tweede bandje (leder + metaal), en de quasi universele ondersteuning voor iOS- en Android-apparaten deden me overstag gaan. Met een prijs van 250 dollar is de Pebble Steel natuurlijk niet meteen een koopje te noemen, maar overdreven duur vind ik hem nu ook weer niet.

 

Na het uitpakken was ik eigenlijk meteen verbaasd over hoe compact en licht de Pebble Steel wel is. Waar bijvoorbeeld de Sony SmartWatch 2 toch een serieuze kloeffer is, blijkt de Steel een verfijnd en mooi afgewerkt apparaat. Een echt horloge, met proporties waar duidelijk over nagedacht is zodat hij ook op dunnere polsen mooi ligt. Weinigen die dit op het eerste gezicht zouden bestempelen als een smartwatch. Net wat ik zocht!

Niet slim

Een smartwatch is wat mij betreft ook een realistisch en betaalbaar alternatief voor zoiets als Google Glass. Een handige compagnon voor de smartphone, maar dan op je pols. Maar waar Jan Modaal met een Google Glass op zijn neus wellicht (nog) niet durft buitenkomen - je wordt dan toch min of meer beschouwd als een soort spion - is een smartwatch vele malen subtieler.

Echt slim, of beter ‘geavanceerd’, is een smartwatch zoals de Pebble natuurlijk niet. Het is letterlijk een verlengstuk van je smartphone. Binnenkomende mails, sms’en, Whatsapp- en Hangout-berichten, telefoontjes worden quasi onmiddellijk getoond op het monochrome schermpje van de Pebble. Je kunt telefoontjes meteen weigeren vanaf de Pebble Steel, en ik heb al een app gevonden waarmee je gesprekken kunt starten.

 

 

Tekstinvoer is voor zover ik heb kunnen ontdekken, niet mogelijk. Het zou ook erg omslachtig zijn met slechts vier (degelijke) bedienknopjes. Het is overduidelijk: deze smartwatch dient in de eerste plaats om telefoontjes en notificaties snel te bekijken, en dan eventueel je smartphone boven te halen om daarmee te antwoorden. Hier dus geen zaken zoals ingebouwde camera’s, stemherkenning, touchscreens of kleurenschermen.

Tijd, tijd, tijd

In principe is het tonen van de tijd slechts bijzaak voor een smartwatch. Niet zo bij de Pebble Steel. Al van bij het uitpakken kun je via de hoofdknoppen onmiddellijk schakelen tussen verschillende soorten klokweergaves: van traditionele wijzertjes tot uitermate hippe toestanden met enen en nullen, allerhande animaties en meer van dat leuks. Keuze te over, en zeker als je online gaat rondsnuffelen merk je dat het aanbod aan zogenaamde ‘watchfaces’ enorm is. Dagelijks een ander type klokweergave? Met de Pebble kan het.


Verder is er een redelijke selectie aan ‘echte’ apps te vinden specifiek voor de Pebble horloges, zowel in de Google Play Store als op diverse websites. Vanuit de Pebble Android-app biedt men alvast de mogelijkheid om meteen extra ‘watchfaces’ te installeren op de Steel, maar wie echte apps wil zal dus zelf op zoek moeten op het web. Pebble erkent dat dat makkelijker moet kunnen en zal zeer binnenkort een eigen app store openen waarin het gekeurde apps zal plaatsen die rechtstreeks toegankelijk zijn vanaf je telefoon/Pebble.

 

5 tot 7 dagen

Het opladen van deze nieuwe Pebble gebeurt via een speciale usb-kabel waarvan het ene uiteinde, net zoals bij een MacBook, via magnetisme automatisch vastklikt op de connector aan de linkerkant van de Steel. Die laadkabel is misschien het enige echte minpunt dat ik tot nu toe heb kunnen ontdekken: hier had ik liever een vorm van draadloos laden gezien. Dat is veel praktischer dan zo’n bedrijfseigen kabeltje.

Na amper één dag gebruik kan ik natuurlijk nog niets vertellen over de autonomie. Die van Pebble houden het op ‘5 tot 7 dagen’. En dat lijkt me best wel realistisch want de Pebble Steel beschikt over een energiezuinig lcd-schermpje op basis van e-papertechnologie.

Geen kleurtjes dus, maar da’s eigenlijk ook niet nodig. Het schermpje is keurig voorzien van achtergrondverlichting, die je in een automatische stand kunt zetten of desgewenst handmatig activeert door even met je pols te schudden. Leuk. De afleesbaarheid van het scherm bij invallend zonlicht is overigens prima, en de relatief lage resolutie stoort hoegenaamd niet.

Wat me ook opviel is dat de Pebble Steel nergens de status van de batterij toont. Ook niet in het instellingenmenu. Ongetwijfeld zal ie mij wel tijdig waarschuwen als het tijd is om te laden. Hopelijk houdt de Pebble het een week uit, dat zou ik meer dan aanvaardbaar vinden.

ad_transformer_a15

Kopen of niet?

De Pebble Steelt ziet er top uit en voelt als een premium product. En dat mag ook wel voor het bedrag dat men er voor vraagt. Waar de grote merken zoals Sony en Samsung alles uit de kast trekken om hun smartwatches zo geavanceerd mogelijk te maken, bewandelt de Pebble een heel andere weg. Dit is een heerlijk simpel werkende smartwatch met enkele leuke maar niet echt wereldschokkende apps. Zelf ben ik absoluut niet teleurgesteld in mijn aankoop, al blijf ik zoeken naar de ‘killer app’ voor dit soort van gadget, want dat blijft het mijns inziens toch. Ook ben ik benieuwd in hoeverre de Pebble met zijn accelerometer en gyroscoop een aanvulling of zelfs vervanging kan zijn voor mijn Fitbit One stappenteller.

 

Review
Score: 5,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier. Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.nl.

Reacties (27)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.nl.

Bezig met laden van reacties...