Review Motorola Moto G6: uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Review Motorola Moto G6: uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

Motorola Moto G6

Met weemoed kijken we nog wel eens terug naar de allereerste Moto G in 2013. Deze smartphone zette eigenhandig het complete middensegment van 150 - 200 euro compleet op zijn kop. Sindsdien is de concurrentie flink toegenomen. Alhoewel de prijzen daarna iets zijn gestegen blijft een mid-range telefoon de beste keuze voor heel veel mensen. Prima prestaties, bouwkwaliteit en camera zijn voor deze mensen meer dan voldoende. Toch merk je aan de Moto G6 dat deze smartphone net wat meer is dan de gemiddelde mid-ranger. Laten we een kijkje nemen waarom!

Behuizing en design

Het begint met de behuizing van de Moto G6. Deze is namelijk op de achterzijde van glas gemaakt en verstevigt door Corning Gorilla Glass 3. De blauwe kleur van dit reviewexemplaar ziet er ook heel mooi uit.

Het laat meteen zien dat Motorola graag high-end uiterlijk naar de mid-range wil brengen. Dat is met dit uiterlijk meteen gelukt. Veel high-end smartphones in 2018 beschikken over een glazen achterkant. Denk aan de Galaxy S9, Huawei P20 (Pro), Sony Xperia XZ2 en de LG G7 ThinQ. Sinds een glazen achterkant wel breekbaarder, gladder en gevoeliger voor vingerafdrukken is dan metaal kan dit voor mensen ook een nadeel zijn. De G6 is dan wel glad, maar niet superglad. Hij is prima zonder hoesje - die standaard wordt meegeleverd - te gebruiken en valt niet zomaar van tafel af. Toch kan het wel even wennen zijn als je een stroevere smartphone gewend bent.

Verder zijn de zijkanten van de G6 afgerond. Hierdoor ligt de telefoon heel erg fijn in de hand. Ook zijn de randen totaal niet scherp, wat soms wel eens het geval kan zijn. Motorola heeft hier op de details gelet!

Het enige (kleine) nadeel van deze afgeronde randen is dat knoppen wat minder goed klikken. Dit kan in het begin even gewenning vergen. Ook is de volumeknop vrij hoog aan de rechterbovenzijde geplaatst, boven de geribbelde powerknop. Hiervoor zijn grotere handen wel handig om deze goed te bedienen.

Grote handen komen ook van pas door het moderne 18:9 scherm, iets wat we vanaf vorig jaar regelmatig tegenkomen in duurdere toestellen. Motorola stopt een groter scherm in een kleinere behuizing voor slechts 249 euro, en dat is een mooie prestatie. De schermranden zijn boven en onder een stuk dunner wat alleen maar meer aan het premium gevoel bijdraagt. De screen-to-body ratio komt hiermee op 75%.

Aan de voorkant van het toestel zien we ook de merknaam ‘Motorola’ vrij prominent staan. Dit is niet erg mooi, en is ook nog eens overbodig. Het Motorola-logo staat immers al op de achterzijde van het toestel. Ergerlijk is het echter niet.

Al met al is de Moto G6 wellicht de mooiste mid-range smartphone die er op dit moment te verkrijgen is. Als je uiterlijk belangrijk vindt heb je aan de Moto G6 een goede!

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Waar Motorola ook niet op heeft bezuinigd is het scherm. Je zou denken dat een 18:9 5.7 inch LCD Full-HD+ scherm al duur genoeg is om in een smartphone van 249 euro te zetten. Niets is minder waar: Motorola heeft zeer zeker op de beeldkwaliteit gelet. Het scherm biedt een goede kleurweergave, uitstekend contrast en laat wit ook mooi zien. Je kan twee modussen instellen voor het scherm: standaard en levendig.

Ook kan je de kleurtemperatuur naar eigen hand zetten. Hiermee kan je bepalen hoe wit wordt weergeven. De standaardmodus - levendig- samen met de standaard kleurtemperatuur - middelmatig - zijn echter meer dan voldoende, en zelfs uitstekend voor deze prijscategorie.

Er zijn twee kleine minpunten aan het toestel. De eerste is de minimale helderheid. Deze is uit zichzelf vrij hoog en dat merk je vooral ‘s avonds. Gelukkig is er standaard wel een blauwlicht-filter aanwezig waardoor je sneller in slaap valt. De tweede zijn de beperkte kijkhoeken van het scherm, wat je op de foto hierboven kan zien. Als je recht voor het scherm zit heb je hier gelukkig geen last van, maar zodra je vanaf een hoek kijkt valt het wel op. Al met al behoren de behuizing samen met het scherm tot de twee grootste pluspunten van de Moto G6.

Prestaties

Motorola heeft de Snapdragon 450 processor in de G6 geplaatst. Deze chip is zo goed als identiek aan de Snapdragon 625. Sterker nog, fabrikanten kunnen zelfs kiezen welke chip ze willen gebruiken zonder het onderliggende ontwerp van de smartphone te hoeven aanpassen. De AnTuTu score van de G6 lag wel iets lager dan de Xiaomi Mi A1 met een 625-chipset: de G6 zet een score van 71.000 neer, terwijl de Mi A1 op 77.000 komt. Natuurlijk is dit alleen een benchmark die op meerdere aspecten let, en niet alleen op de processor.

Over het algemeen is de snelheid van de Moto G6 meer dan in orde. Apps worden snel geladen, al zijn zware games natuurlijk niet aan te raden. Toch voelt het allemaal niet zo soepel aan als bijvoorbeeld een high-end smartphone. Er zijn redelijk wat ‘framedrops’ te bekennen, oftewel lichte stotteringen in de animaties. Dit voelt niet altijd even prettig aan. Dit gaat gelukkig niet ten koste van de snelheid maar het viel me wel op.

Er is 3GB werkgeheugen aanwezig wat netjes is, samen met 32GB opslag. Deze laatste kan nog worden uitgebreid door middel van Micro-SD. Er is voor de gebruiker nog 23GB over om te gebruiken.

Accuduur

De G6 heeft een prima accuduur. Hiervoor zorgt een accu van 3.000 mAh. Alhoewel dit niet bijzonder groot is, zorgt de zuinige chipset ervoor dat ik makkelijk een dag doorkwam. Op een gemiddelde werkdag van 08.00 tot en met 22.00 (of later) had ik nog 20 tot 30% over. Hierbij zaten de nodige uurtjes muziek streamen en hotspotten er ook bij. Daarnaast stond Bluetooth continu aan voor mijn smartwatch en was mijn simkaart natuurlijk ook in gebruik, samen met al mijn 110 apps. Met dit gebruik komt de screen-on time op ongeveer 3 tot 4 uur uit en dat is alleszins goed te noemen. Geen klachten op dit gebied!

Mocht je wel van stroom voorzien moeten worden: Motorola levert standaard een sneloplader mee vanuit de doos. De eerste paar generaties van de Moto G-series werden geeneens met een oplader geleverd, dus hier is ondertussen flinke progressie geboekt. Deze sneloplader zorgt ervoor dat de telefoon in 30 minuten precies 50% erbij krijgt.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner van de G6 bevindt zich aan de voorkant. Deze is in de vorm van een langgerekte pil. Door de dunne schermranden is er natuurlijk minder plek voor een grote scanner. De vingerafdrukscanner zelf werkt prima. Soms drukte ik even mis door het kleine oppervlak, maar dat is een kwestie van gewenning. De snelheid en accuraatheid zijn prima op orde en stemmen tot tevredenheid. Ook hier is maar weinig op aan te merken.

Wel was het even gehannes met de scanner waarvan ik in het begin dacht dat dit een homeknop was. Dit is niet het geval, maar je intuïtie denkt van wel. Motorola heeft dit ook door en laat daarom de navigatieknoppen tevoorschijn komen als je bijvoorbeeld in een video zit en op de scanner klikt. Even de scanner ingedrukt houden vergrendelt je scherm, ook een handige functie.

Daarnaast kan je de scanner inzetten als complete vervanger van de navigatieknoppen. Dan is een druk op de scanner naar home, een swipe naar rechts je recente apps openen en een swipe naar links dient als de terugknop.

Geluid

Eerst maar het belangrijkste: ja, de Moto G6 heeft nog een koptelefoonaansluiting. Deze bevindt zich aan de onderzijde van het toestel. Dan punt twee: de ingebouwde speaker. Deze is aan de voorkant van het toestel te vinden en dubbelt als speaker tijdens het bellen. Het geluid hiervan is meer dan adequaat. Ook het volume kan hard genoeg. Deze combinatie maakt het kijken van een videootje via de speaker een genot.

De belkwaliteit is ook meer dan voldoende. Bellers zeiden dat ik beter te verstaan was dan normaal met mijn OnePlus 3T, zowel op de speaker als aan het oor. Top!

Camera

De camera van de Moto G6 doet een dappere poging om mee te doen met de grote jongens. Alhoewel dit is geslaagd op het gebied van design en scherm, lukt het niet met de camera. De twee lenzen op de achterzijde beloven op papier veel goeds.

De primaire lens is een 12 megapixel exemplaar met een diafragma van f/1.8 terwijl de secundaire lens het met 5 megapixel moet doen. De tweede lens wordt onder andere gebruikt voor het bekende 'bokeh-effect' waarbij de voorgrond scherp is en de achtergrond wazig.

De ervaring in de praktijk is helaas anders. Veel van deze features hangen af van software en dat is erg lastig om goed te maken. Zo is het bokeh-effect niet altijd geslaagd, zoals je hieronder met de koffiebeker en mijn Nexus 5 kan zien. Ook duurt het heel lang voordat er scherpgesteld is en zijn veel foto’s in deze modus ronduit wazig. Het duurde dan ook een tijdje voordat ik een fatsoenlijke foto uit de portretmodus kreeg.

De mogelijkheid om een geselecteerd deel van de foto in het zwart-wit te weergeven of een deel van de achtergrond te vervangen kennen we ook al langer maar zijn ook nog niet volwassenen. Zo moet je op een heel specifieke afstand van het voorwerp zijn en zijn ook niet alle voorwerpen geschikt.

Het lukte bijvoorbeeld niet om de achtergrond van de foto met mijn Nexus 5 weg te knippen. Met mijn tas lukte daarentegen nog wel. Hier is nog wel werk te verzetten. De meest rechterfoto is de functie om de achtergrond zwart-wit te maken, terwijl de andere twee foto's de achtergrond vervangen kan worden naar eigen keuze.

Voor gewone foto’s voldoet de G6 echter prima. Soms valt het wel op dat de belichting van een foto enorm wisselt nadat je nog een keer extra focust op hetzelfde object. Hierdoor kunnen foto’s van resultaat wisselen, zoals je hieronder kunt zien.

Je kan hieronder ook een vergelijking zien tussen mijn OnePlus 3T en de G6. Alle foto’s zijn met HDR ingeschakeld genomen en op hetzelfde punt gefocused. Hierbij valt op dat de G6 de neiging heeft kleuren wat op te blazen en feller weer te geven dan ze daadwerkelijk zijn. Het is een kwestie van smaak of je dit mooi vindt of niet. In de galerij hieronder is de linkerfoto van de G6 en daarna die van de 3T.

Ten slotte heeft de front-facing camera een resolutie van 8 megapixel. Deze heeft volgens Motorola een extra brede hoek. Dit valt in de praktijk enigszins mee maar het wel degelijk effect, zoals je hieronder kunt zien.


Al met al is de camera één van de zwakkere punten van de G6. Dit is niet erg gezien de prijs maar wel goed om rekening mee te houden. Het siert Motorola dat ze in ieder geval proberen het uiterste uit hun camera te halen maar dit is helaas niet gelukt.

Software

Motorola hanteert al meerdere jaren het stock Android beleid. Hierbij wordt het uiterlijk en de werking van Android zoals Google deze heeft bedoeld nauwelijks aangepast. Hiervan zijn wij dan ook fan. Het biedt een no-nonsense ervaring aan met logische opties en een soepele werking. Motorola levert Android 8.0 Oreo mee. Het enige merkwaardige aan de interface is dat je bij het openen van de multitask-overzicht krijgt te zien hoe je apps in splitscreen kan gebruiken. Deze melding kreeg ik ook niet weg, ook al volgde ik de instructies netjes op.

Inmiddels is Motorola niet meer de enige met stock Android: Nokia zet hier ook zwaar op in. Sterker nog, deze fabrikant heeft Android One omarmt, waarbij de 30 euro duurdere Nokia 6 (2018) drie jaar lang gegarandeerd veiligheidsupdates krijgt en twee jaar grote versie-updates. Motorola doet hier niet aan mee, maar garandeert wel 3 jaar lang beveiligingsupdates. Ervaringen uit het verleden leren ons dat deze om de paar maanden worden uitgerold. Dit is een sterke vooruitgang tegenover de vorige situatie waarin niet duidelijk was hoe lang een toestel werd ondersteund.

Er wordt niet gesproken over grote versie-updates. Over het algemeen geeft Motorola hun G-series één grote systeemupdate. De grote versie-updates laten over het algemeen langer op zich wachten. Zo heeft de Moto G5 nog geen Android Oreo ontvangen.

Voorgeïnstalleerde apps en extra mogelijkheden

Motorola levert weinig standaard geïnstalleerde apps mee buiten die van Google. Dat is fijn, al is het bij het instellen van de telefoon even een strijd om niet in te hoeven loggen op de Outlook-app. De meegeleverde Moto-app van Motorola zelf biedt enkele handige opties.

Hier kan je zaken beheren zoals de eerder genoemde gestures via de vingerafdrukscanner, het altijd-aan scherm en enkele andere gebaren. Vooral het altijd-aan scherm is erg handig. Deze gaat aan zodra je een melding binnenkrijgt.

Met een swipe naar beneden op het app-icoontje doe je de melding weg, terwijl een swipe omhoog je snel laat antwoorden. Ook kan je snel zien hoeveel accu je nog hebt en kan je muziek bedienen vanaf hier. Het altijd-aan scherm is niet altijd-aan, maar wordt ingeschakeld zodra je een melding binnenkrijgt of met je hand over het toestel zwaait. Vooral dat laatste is een handige optie voor als je telefoon op tafel ligt.

De gebaren komen ook regelmatig van pas. Zo is er de bekende chop-chop beweging waarmee je de G6 twee keer snel op en neer beweegt om de zaklamp in te schakelen. Leuk detail: de flitser is vrij fel, hier is dus ook niet op bezuinigd. Ook kan je door twee keer je smartphone te draaien (twisten) de camera snel starten. Motorola geeft daarnaast nog de mogelijkheid om via twee keer op de powerknop de camera te starten zodat je zelf kan kiezen welke je het prettigste vindt.

Extra mogelijkheden

Goed om te noemen is dat de Moto G6 over NFC beschikt. Dit heeft een goedkopere concurrent als de Xiaomi Mi A1 bijvoorbeeld niet en het ontbrak ook nog wel eens op vorige generaties van de Moto G. Met NFC kan je bijvoorbeeld betalen in de supermarkt. Ook fijn is de aanwezigheid van USB Type-C, de aansluiting van de toekomst. Daarnaast is de trilmotor ook van goede kwaliteit en merk je altijd als er een melding binnenkomt. Ten slotte heeft de G6 twee simkaart-sloten, ook wel dual-sim genoemd. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een simkaart voor zowel privé als zakelijk tegelijkertijd gebruiken.

Conclusie

Motorola heeft met de Moto G6 een uitstekende mid-range smartphone op de markt gezet. Voor 249 euro krijg je een telefoon met een goede bouwkwaliteit, scherm, speakers, 3 jaar lang beveiligingsupdates, USB Type-C en een fijne versie van Android 8.0 Oreo. Grote nadelen zijn er bijna niet, op de zwakke camera na. Hecht je meer waarde aan grote versie-updates dan ben je beter af met de Nokia 6 (2018) voor 30 euro meer, maar hier lever je wel in op bijvoorbeeld het scherm. De keuze is aan jou, en dat is alleen maar goed! Voor meer foto's in volledige resolutie kan je dit Google Foto's album bekijken.

Pluspunten

+ Premium bouwkwaliteit door glas

+ Mooi en modern scherm

+ Goede speaker

+ Stock Android ervaring

+ Accuduur

+ Snelle vingerafdrukscanner

+ Extra mogelijkheden via Moto-app

+ Drie jaar lang beveiligingsupdates

Minpunten

- Zwakke camera-ervaring

- Middelmatige kijkhoeken van het scherm

Moto G6 kopen

Ben je na deze review overtuigd om de Moto G6 te kopen? Dit kan in de kleuren blauw (Deep Indigo) en zilver. De Moto G6 heeft een adviesprijs van 249 euro meegekregen. Je kan voor de Moto G6 onder andere terecht bij winkels zoals Bol.com, de Mediamarkt, Belsimpel, Mobiel.nl en Coolblue. Hieronder kan je ook een overzicht vinden voor als je de G6 in combinatie met een abonnement wilt verkrijgen.

[update 13-05: na aanleiding van de review laat Motorola ons weten dat de G6 en G6 Plus 3 jaar lang beveiligingsupdates zullen ontvangen. De review is hierop aangepast]

[tds=6200]

Motorola Moto G6
3000 mAh
5.7 inch - 2160 x 1080 px
32 GB
Qualcomm Snapdragon 450

Meer info

Motorola Moto G6
3000 mAh
5.7 inch - 2160 x 1080 px
32 GB
Qualcomm Snapdragon 450

Meer info

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Review

Dit vind je misschien ook leuk