Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Z Flip

 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Luxepaardjes

Samsung Galaxy Note 10 en Note 10 Plus: onze eerste indrukken

· 07-08-2019 22:00

De Samsung Galaxy Note 10 en de Note 10 Plus zijn officieel voorgesteld in New York op het Galaxy Unpacked 2019 event. Ik was voor Androidworld België aanwezig op het in avant-première evenement in Brussel en heb daar de nieuwe vlaggenschepen al even kunnen vasthouden.

Samsung Galaxy Note 10 en Note 10 Plus

Vorig jaar was er de Samsung Galaxy Note 9, met vernieuwingen zoals de dubbele camera met variabel diafragma, irisscanner en de vernieuwde S-pen met bluetoothverbinding en draadloos opladen. Dit jaar bouwt Samsung hierop verder met twee nieuwe opvolgers, de Samsung Galaxy Note 10 en Note 10+. Deze twee nieuwe vlaggenschepen hebben enkele nieuwe functies bijgekregen, zoals een ultrasonische vingerafdrukscanner, die we ook al zagen bij de Galaxy S 10-reeks. Daarnaast zijn er meer camera’s toegevoegd en heeft de S-Pen nog extra opties gekregen om deze bijvoorbeeld als afstandsbediening te gebruiken. De voorbereidingen van de presentatie over deze nieuwe Galaxy Note 10-reeks liepen niet van een leien dakje, waardoor de organisatoren op het laatste moment naar oplossingen moesten gaan zoeken. Van zodra ze dit voor elkaar hadden, kon de voorstelling uiteindelijk van start gaan en kregen we de toestellen te zien.

Design en scherm

Net zoals de Galaxy Note 9 van vorig jaar hebben de Note 10 en Note 10+ eveneens een rechthoekig ontwerp met een gebogen scherm. De Note 10 beschikt over een 6,3 inch Full HD AMOLED-scherm met een resolutie van 1.080 bij 2.280 pixels. Vind je dit nog te klein, dan kan je gaan voor de Note 10+ met een Quad HD AMOLED-scherm van 6,8 inch.

Net zoals bij de S10-reeks is er vooraan een notch aanwezig, waarin de selfiecamera zit verscholen. Het verschil zit hem in de positie van die scherminkeping. Terwijl de notch bij de S10-reeks rechts bovenaan zat, is die bij de Note 10-serie naar het midden verhuisd. Deze is zodanig klein, dat dat voor mij niet storend is als ik naar het scherm kijk.

Ik vind persoonlijk een randloos design erg mooi, maar niet elke fabrikant ziet een uitschuifbare selfiecamera zitten. Dat is oké en ik heb daar geen probleem mee, zolang de fabrikant dan maar zorgt dat er zo weinig mogelijk schermverlies is. Om die reden gaat mijn voorkeur dan ook naar een notch in plaats van een bezel, zoals Samsung doet bij de Note 10 (+).

De vingerafdrukscanner is tegenover de Note 9 eveneens veranderd van positie en type. Net zoals bij de S10 (+) is dit nu een ultrasonische vingerafdrukscanner die onder het scherm is gepositioneerd. Bij de eerste testen die ik uitvoerde, werd mijn vinger steeds door de vingerafdrukscanner herkend. Binnen de  seconde kreeg ik toegang tot het toestel, wat ik persoonlijk snel vind.

Achteraan het toestel zien we op beide toestellen in het midden het Samsung-logo en in de linkerbovenhoek de camera’s die onder elkaar staan met daarnaast de flitser. 

Aan de linkse zijkant van de toestellen vinden we de volumeknoppen en bizar genoeg ook de aanuitknop. Die wordt voor het eerst van de oude vertrouwde rechterzijkant naar linkse verhuisd. In eerste instantie werkte dat niet slechter, maar het zal even aanpassen zijn. Door het kleinere formaat van de Note 10, is het eenvoudiger om met de vingers de knoppen te bereiken. Bij de Note 10+ moet ik mijn hand verplaatsen om aan de volumeknoppen te geraken. De Bixby-knop, die aanwezig was bij de Galaxy S10, is nu niet meer van de partij. Ik kan niet zeggen dat ik dit jammer vind, want zo veel meerwaarde bood Bixby, de virtuele assistent van Samsung, niet.

Zowel de Galaxy Note 10 en de Note 10+ zien er heel goed uit, maar persoonlijk vind ik de Note 10, door het kleinere (6,3 inch) formaat, beter in de hand liggen. Bij de Note 10 is het eenvoudiger om van de onderste hoek van het scherm, naar de andere bovenste hoek van het scherm te geraken. Bij de Note 10+ lukt me dat niet. De Note-reeks is, net zoals bij de S10-reeks, voorzien van de One UI-software van Samsung. Deze skin zorgt er voor dat de belangrijkste zaken naar onder worden verplaatst, zodat het beter binnen handbereik is. Samsung zegt dat het handiger moet zijn bij grote smartphones en zo voelt dat ook. Zo staan vele zaken onderaan het scherm en worden de minder belangrijke zaken bovenaan het scherm gepositioneerd. Toch blijf ik het gevoel hebben, dat de Note 10+ niet handig te bedienen is met één hand.  

De helderheid van het scherm is tijdens onze hands-on ruime voldoende. Natuurlijk stonden we in een ideaal belichte omgeving en zullen we in onze review moet kijken hoe de schermhelderheid is zowel binnen- als buitenshuis. 

Opvallend is dat de Note 10  een Full HD-resolutie heeft voor een 6,3-inchscherm, wat op zich niet zo heel hoog is. Zo heeft de Samsung Galaxy S10 Plus met zijn 6,4-inchscherm, een Quad HD-resolutie. Zoals je kan lezen in de review van mijn collega Jiri, is het verschil tussen Full HD- en QHD HDR-resolutie heel duidelijk. Content op Netflix is veel gedetailleerder en kleurrijker bij Quad HD+. Als ik de Note 10 naast de Plus-versie leg, merk ik op dat de kleuren van de Note 10+ beter tot zijn recht komen dan bij zijn kleiner broertje. Als ik het toestel op normale afstand hou, zoals de meeste mensen het gebruiken, dan kan ik je vertellen dat het scherm er scherp genoeg uit ziet. Individuele pixels kon ik op die manier niet meer waarnemen. Jammer genoeg had ik niet voldoende tijd om even mijn favoriete serie op Netflix te streamen, want achter mij stonden nog heel wat andere personen die graag de toestellen eens wilden vasthouden. 

Een belangrijk iets dat ontbreekt op de Note 10-reeks, is de 3,5 mm hoodtelefoonaansluiting, wat voor sommigen onder ons een groot nadeel kan zijn. Om dit te compenseren levert Samsung bij het toestel een usb-c-naar-3,5-mm-adapter mee, zodanig je toch nog je bedrade hoofdtelefoon kunt gebruiken. Uit eigen ervaring weet ik dat je zo een klein adaptertje wel snel kwijt kunt geraken.

toestelfoto's

Prestaties

Onder de motorkap zijn zowel de Note 10 als de Note 10+ uitgerust met de nieuwe Exynos 9825-processor. De Note 10 heeft minimaal 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen. Bij de Note 10+ heb je standaard 12 GB werkgeheugen, maar kan je kiezen voor een model met 256 GB of 512 GB opslaggeheugen. Het opslaggeheugen van de Note 10+ kan je uitbreiden via een MicroSD-kaart, de reguliere Note 10 blijft beperkt tot de 256 GB opslagruimte van het toestel.

De Note 10+ heeft een batterijcapaciteit van 4.300 mAh, waar zijn kleinere broer ‘maar’ 3.500 mAh krijgt. 

Op het eerste gezicht lijken de Note 10 en de Note 10+ snelle telefoons te zijn, maar om de prestaties echt te testen, hadden we iets te weinig tijd. Dit zal verder onderzocht worden tijdens onze reviewperiode van de toestellen. Opvallend is toch dat de Note 10 maar een batterijcapaciteit krijgt van 3.500 mAh, wat ik erg weinig vind voor een toestel met een scherm van 6,3 inch. Andere smartphonefabrikanten zoals bijvoorbeeld Huawei, gebruiken al jaren een 4.000 mAh in hun toestellen. Zelfs de Note 9 had een 4.000 mAh-batterij. De vraag die bij mij naar boven komt bij deze lage batterijcapaciteit: kan je deze smartphone de hele dag gebruiken, zonder dat hij tussendoor aan de lader moet? 

toestelfoto's

Camera’s

Samsung is nog steeds de enige fabrikant die in hun toestellen een variabel diafragma voorziet. Dit diafragma is in beide toestellen uitgebreid van twee naar drie openingen: f/1.5, f/1.8 en f/2.4. Daardoor worden de foto’s, die worden gemaakt door de 12 MP-hoofdcamera, die ook een groothoeklens is, automatisch voorzien van optimale lichtinval.

Onder de hoofdcamera zitten ook nog twee andere camera’s, een 12 megapixel telefoto-lens met een diafragma van f/2.1, waarmee je tot tweemaal kunt optisch zoomen en daaronder een Ultra Wide Angle-camera van 16 MP met diafragma van f/2.2. 

Bij de Note 10 Plus is er nog een extra camera aanwezig die zich onder de led-flits bevindt: de Depth Vision camera, of dieptecamera. Met deze camera kan er een scan van een object worden gemaakt, waarna er meteen een bewerkbare 3D-rendering wordt gecreëerd. Hiervan heb ik jammer genoeg geen voorbeeld van gezien in de praktijk, dus ik kan nog niet zeggen hoe goed dat werkt.

Aan de voorzijde vinden we dan in het midden van het scherm, de 10 megapixel selfiecamera met een diafragma van f/2.2.  

toestelfoto's

De foto’s die we ondertussen genomen hebben met de verschillende camera’s, zien er op het smartphonescherm goed uit. Als we inzoomen met de zoomlens zien we weinig detailverlies en levert de Ultra Wide-lens ook mooie resultaten op, maar is er wel een lichte vervorming aanwezig aan de zijkanten. 

toestelfoto's

Toch denk ik in eerste instantie dat je beter naar andere toestellen gaat kijken als de camera je uitgangspunt is. Het zoombereik van 2x optisch inzoomen is wel wat aan de lage kant en zeker niet te vergelijken met andere smartphones zoals bijvoorbeeld de Huawei P30 Pro. Dit toestel kan tot wel 5x optisch inzoomen en zelfs tot 10x hybride inzoomen met amper kwaliteitsverlies. Ook de andere camera’s in de Huawei P30 Pro, zoals de groothoeklens en de Super Spectrum-lens weten hun mannetje te staan. Ik hou mijn hart al vast voor de prestaties van de Huawei Mate 30 Pro, die later dit jaar zal worden aangekondigd.

Uiteraard is dit maar een eerste indruk. In de reviewperiode gaan we hier verder mee aan de slag en zullen we van verschillende omstandigheden foto’s nemen en deze op een groot scherm bekijken, zodat we een accurate en meer objectieve mening kunnen geven. 

S-Pen

Bij de Note 9 kreeg de S-Pen, die steeds bij de Note-reeks aanwezig is, een serieuze upgrade. Zo kon je de S-Pen gebruiken om muziek of een presentatie te bedienen en kon je het zelfs draadloos opladen. Dit jaar bracht Samsung nog enkele extra functies en verbeteringen naar de S-Pen. Zo heeft deze nu 4.096 drukpunten en kan je via air gestures, of bewegingen in de lucht, de Note 10(+) vanop tien meter afstand bedienen. Zo kan je door de knop op de pen in te drukken en de pen dan naar boven te bewegen, veranderen van camera. Of door naar links te bewegen van foto-modus veranderen.

We hebben dit tijdens onze korte hands-on kunnen proberen en ik moest even wennen aan de werking, maar van zodra ik het gewoon was, verliep het navigeren erg vlot. Toch vraag ik me af of de nieuwe air gestures wel zo nuttig zijn. En ook of ik de S-Pen bij dagelijks gebruik veel ga inzetten hiervoor, of toch eerder mijn vingers ga gebruiken om te navigeren.

Daarnaast heb ik vlot enkele notities genomen, waarna deze direct werden omgezet in digitale tekst. Dit vind ik wel handig om snel even wat aantekeningen te maken en daarna in een document toe te voegen.

Een andere functie, die eerder als amusement is bedoeld, zijn de AR Doodles. Hiermee voeg  je met de S-pen aantekeningen, effecten of animaties toe aan een foto, die daarna de foto ‘volgt’. Deze functie heb ik tijdens de hands-on niet kunnen testen, maar is wel iets om eens te proberen tijdens de review van deze toestellen.

Conclusie: diep in de buidel tasten

Met de nieuwe Galaxy Note 10-reeks heeft Samsung twee krachtige luxepaarden op de markt gebracht. Het mooie design met bijna geen schermranden is zeker iets om mee uit te pakken. Het werkgeheugen van 8 GB bij de Galaxy Note 10 en 12 GB werkgeheugen bij de Note 10+, zorgde er tijdens mijn korte test voor dat er geen enkele hapering zichtbaar was. 

De bijhorende S-Pen met de nieuwe navigatie- en notitiefuncties kan zeker handig zijn in het dagelijkse leven. Toch stel ik hierbij de vraag of ik de pen echt zou gebruiken om te navigeren op het toestel of niet sneller zal zijn door mijn vingers te gebruiken. 

Bij mijn eerste korte test van de camera's, kan ik zeggen dat deze behoorlijk presteren. De foto's zien er op het smartphonescherm goed uit. Enkel bij de foto's die genomen zijn met de Ultra Wide-camera, merk ik lichte vervormingen aan de fotoranden. 

Toch zijn er ook nadelen aan de toestellen. Zo hebben ze beiden geen 3,5 mm hoofdtelfoonaansluiting, wat vervelend kan zijn als je gebruikmaakt van een bedrade hoofdtelefoon. De 256 GB aan opslaggeheugen bij de Galaxy Note 10 kan je niet nog uitbreiden met een MicroSD-kaart en dit toestel heeft maar 3.500 mAh batterijcapaciteit. De vraag is of je daar de dag mee doorraakt?

De Note 10+ is met zijn formaat van 6,8 inch een redelijk groot toestel, dat moeilijk met één hand te bedienen is en waarbij je dus snel je tweede hand in de strijd moet gooien. 

Als laatste staan we ook nog graag even stil bij de prijs die je betaalt om deze toestellen in huis te halen. Hiervoor moet je toch diep in de geldbeugel gaan. De Note 9 kostte bij lancering 999 euro voor 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Wilde je meer geheugen, dan betaalde je 1.249 euro voor het model van 8 GB geheugen en 512 GB opslaggeheugen. Als we dit vergelijken, merken we dat de Note 10 (8 GB/256 GB) 50 euro goedkoper is dan de Note 9, met de adviesprijs van 949 euro. De sterkere broer, Galaxy Note 10+ heeft 12 GB werkgeheugen en hierbij kan je kiezen voor 256 GB (1099 euro) of 512 GB (1199 euro) opslaggeheugen. Als we deze vergelijken, merken we op dat dit toestel ook goedkoper is dan de duurste Note 9. Dus beide telefoons zijn goedkoper dan hun voorganger, maar het blijft een grote som die je op tafel moet leggen.

Ondertussen weten we dat duurdere telefoons niet goed verkopen en vraag ik me af of deze hoge prijzen te rechtvaardigen zijn. Zo stel ik me luidop de vraag of je niet beter de Samsung Galaxy S10 koopt, die je ondertussen al vindt bij Coolblue voor 799 euro. Tenzij natuurlijk de Note 10 een stevige upgrade is, tegenover de S10, maar dat kan ik je nu nog niet vertellen. Daarvoor zal je binnenkort onze review moeten lezen.

toestelfoto's

Samsung Galaxy Note 10 kopen

De Samsung Galaxy Note 10 en Galaxy Note 10 Plus zijn beschikbaar in de kleuren Aura Glow en Aura Black en liggen vanaf 23 augustus in de winkels.

> Samsung Galaxy Note 10 (8 GB/256 GB) - 949 euro
> Samsung Galaxy Note 10 Plus (12 GB/256 GB) - 1.099 euro
> Samsung Galaxy Note 10 Plus (12 GB/512 GB) - 1.199 euro

Als je de Galaxy Note 10 of Galaxy Note 10 Plus vanaf 7 augustus al bestelt, ontvang je 100 euro extra inruilwaarde bovenop de dagwaarde van de smartphone die ingeruild wordt.

De Galaxy Note 10 kun je bestellen bij Bol.comBelsimpelCoolblueFNACMediaMarkt en Vanden Borre.

De Galaxy Note 10 Plus bestel je via Bol.comBelsimpelCoolblueFNACMediaMarkt en Vanden Borre.

Ben jij onder de indruk van de nieuwe Samsung Galaxy Note 10-reeks? Overweeg je om één van deze toestellen aan te kopen? Of laat je deze liever links liggen? Laat het ons zeker weten in de reacties!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier.

Reacties (2)
Bezig met laden van reacties...