Samsung Galaxy S21+ review: simpelweg een opgeblazen Galaxy S21?

Samsung Galaxy S21+ review: simpelweg een opgeblazen Galaxy S21?

Samsungs Galaxy S21-serie bestaat uit een drietal telefoons, waaronder de Galaxy S21 en de gelijkwaardige S21+. Veel verschillen de toestellen immers niet van elkaar. In deze review zal de focus dan ook niet liggen op een herhaling van de Galaxy S21-review, maar leg ik de focus op de verschillen die de twee toestellen teweegbrengen. Welke variant je moet kiezen? Lees het in mijn review.

Samsung Galaxy S21+

Pur sang heb je in de Samsung Galaxy S21-reeks twee ‘hoofdmodellen’, de S21 en de S21 Ultra. Voor de gebruikers die niet volstaan met het kleine scherm op de Galaxy S21, is er nog de Galaxy S21+. In deze review neem ik een kijkje naar het tussenmodel: de Samsung Galaxy S21+, die de Galaxy S20+ moet vervangen. Wat de verschillen met de Samsung Galaxy S21 betreft, zien we op de Galaxy S21+ een achterkant die is gemaakt van glas, een groter 6,7-inch scherm – ten opzichte van 6,2-inch op de Galaxy S21. Verder groeide de batterijcapaciteit naar 4.800 mAh, van 4.000 mAh in de reguliere Galaxy S21.

Andere specificaties van de Samsung Galaxy S21 zijn grotendeels intact gebleven op de Galaxy S21+, zoals geldt voor de LTPO-technologie van het scherm, de 10 MP-selfiecamera en de drie camera's op de achterzijde met 12 MP, 64 MP en 12 MP-resoluties. Daarnaast zijn ook de details van de sensoren gelijk gebleven – de S21+ bevat dus een 12 MP-hoofdcamera, 64 MP-telefotocamera en tot slot een 12 MP-groothoekcamera. Ook de chipset, de Exynos 2100, is gelijk gebleven, dit geldt daarnaast ook voor de 25 watt-snellaadmogelijkheid – een lader wordt, zoals bekend, niet geleverd bij dit toestel.

Specificaties

Behuizing:
Gorilla Glass Victus (voorzijde), Gorilla Glass Victus (achterzijde), aluminium frame
Afmetingen en gewicht:161,5 x 75,6 x 7,8 mm; 200 gram
Scherm (inch):
6,7-inch Full HD+ Super AMOLED-scherm, 120 Hz
Processor (chipset):
Samsung Exynos 2100
Werkgeheugen:
8 GB
Opslaggeheugen:
128 GB / 256 GB
Camera's achter:
12 MP met f/1.8 MP, 64 MP telecamera met f/2.0 en 12 MP groothoekcamera met f/2.2
Camera's voor:
10 MP met f/2.2
Accu:
4.800 mAh, 25 watt snelladen, 15 watt draadloos opladen, USB PD 3.0 (PPS)
Androidversie:
Android 11, One UI 3.1
Extra'sVingerafdrukscanner onder het scherm, dual-sim, IP 68-waterbestendig; stereo-speakers, Wifi 6E, Wireless PowerShare, 5G
Adviesprijs:
1.049 euro (128 GB) / 1.099 euro (256 GB)

Beide toestellen bevatten zoveel verschillen, dat wij het aanraden om eerst de review van de Galaxy S21 te lezen en daarna hier terug te keren voor de verschillen met de Galaxy S21+. In deze review zijn dan ook niet alle details te vinden die je in onze ‘reguliere reviews’ tegen zou komen – zie het als een second opinion, voor een (zeer) vergelijkbaar toestel. Hieronder zal ik, na twee weken gebruik te hebben gemaakt van de telefoon de verschillen delen met de S21. Zo weet je direct hoe de Samsung Galaxy S21+ vergeleken kan worden met de Samsung Galaxy S21.

Samsung Galaxy S21+ vs. Galaxy S21 – de verschillen

1. Achterkant gemaakt van glas

Samsung maakt op de reguliere Galaxy S21 gebruik van Gorilla Glass Victus op de voorzijde, met aan de achterzijde Frosted Plastic. In tegenstelling tot de glimmende plastics die we vaak tegenkomen op telefoons, wist Samsung met zijn matte afwerking van de plastics op de S21 een positieve ervaring te bewerkstelligen bij Sebastien. Plastic heeft zelfs meerdere voordelen, zoals een lager gewicht en een kleinere kans op schade mocht het toestel onverwachts op de grond vallen.

Met de duurdere Galaxy S21+ heeft Samsung ervoor gekozen af te zien van een plastic achterkant en dit te vervangen met Gorilla Glass Victus. Dit levert een achterzijde op die solide aanvoelt en, net als de Frosted Plastic op de achterzijde van de S21, nauwelijks vingerafdrukken meeneemt en makkelijk schoon te maken is als er wel wat viezigheid achterblijft. Wat mij betreft had Samsung dit toestel in dezelfde behuizing mogen steken als de reguliere Samsung Galaxy S21, zodat de achterzijde bij een val niet kapot kan gaan.

Samsung Galaxy S21+ review: simpelweg een opgeblazen Galaxy S21?

Wat het design betreft ben ik verder erg te spreken over de Samsung Galaxy S21+. Phantom Violet is een kleur waar je in eerste instantie misschien niet voor zou kiezen, maar die als je het eenmaal ziet op een positieve wijze afsteekt van andere kleuren op hedendaagse smartphones. Het frame van de S21+ heeft een rósegoude tint die goed samengaat met de violet-achterzijde. Wat daarbij positief is opgevallen, maar niet zo zeer een verschil is met de Galaxy S21 die Sebastien heeft getest, is dat de cameramodule aansluit op het frame van de Galaxy S21+.

Dat zorgt ervoor dat het toestel ook fijn vast te houden is zonder hoesje, zeker als je grotere handen hebt en anders vaak tegen de module aanstoot. Over grote handen gesproken – de Samsung Galaxy S21+ is niet het toestel voor mensen met kleine(re) handen, het toestel bevat namelijk een 6,7-inch scherm. Mijn grote handen bieden voldoende ruimte voor een groot scherm, maar mijn moeder die veel kleinere handen heeft, kon niet overweg met het formaat van de Galaxy S21+.

2. Groter 6,7-inch AMOLED-scherm

Samsung kan inmiddels worden aangeschreven als heer en meester op het gebied van schermen die gebruikmaken van de OLED-technologie. Op de Galaxy S21+ vinden we een Super AMOLED-scherm, die volgens Samsung een piekhelderheid van 1.300 nits kan behalen. Verder heeft het paneel op de Samsung Galaxy S21+ een Full HD+-resolutie, een 6,7-inch diagonaal en kan het scherm met ‘LTPO’-technologie traploos schakelen tussen de maximale verversingsfrequentie (120 Hz) en 48 Hz.

Dit zal ervoor zorgen dat het paneel enkel zijn maximale verversingsbereik gebruikt als dit nodig is. Bij het lezen van een artikel zal het scherm terugschakelen naar een lagere modus, terwijl je in het geval van een game of het (snel) scrollen door documenten wordt opgeschakeld naar 120 Hz. Met deze variabele schermverversing – dus hoe vaak een beeld wordt geladen – zijn gebruikers niet de dupe van het hogere batterijverbruik van de technologie, het wordt immers enkel gebruikt als het écht nodig is.

Naast een batterijbesparing middels de LTPO-technologie, voorziet Samsung het paneel ook van een lagere Full HD+-resolutie, wat voor mij enigszins een teleurstelling is. Waar dat op het scherm van de Galaxy S21 (6,2-inch) nog geen probleem vormde, was een hogere resolutie op het grote scherm van de Samsung Galaxy S21+ geen overbodige luxe geweest. Zeker gezien je telefoons toch vaak dicht op je gebruikt, is het makkelijker om te zien dat tekst net iets minder scherp is. Daarbij komt nog dat de vorige generatie, de Galaxy S20+, wel voorzien was van een QHD-scherm.

Samsung Galaxy S21+ review: simpelweg een opgeblazen Galaxy S21?

Kijken we puur sec naar de gehele schermprestaties van de Galaxy S21+, dan wordt het duidelijk dat Samsung wederom een plaatje heeft afgeleverd. Kleuren zien er simpelweg ontzettend sprankelend uit, kijkhoeken zijn ontzettend goed en met de maximale helderheid van het scherm is het eigenlijk onmogelijk om – zelfs in zeer zonnige omstandigheden – het scherm niet af te kunnen lezen. OLED heeft het kwaliteitsgat met LCD de afgelopen jaren ingelopen, en dat is duidelijk te zien op de S21+. Had het paneel een hogere resolutie gehad, dan was het pakket al helemaal compleet geweest.

3. (Extreem) lange batterijduur

Sebastien klaagde in de review van de Samsung Galaxy S21 over problemen met de batterijduur van het toestel – hij zou met moeite door de dag komen. Op de Galaxy S21+ was de ervaring juist geheel anders, het was namelijk extreem lastig om het toestel voor het einde van de dag ‘leeg te maken’. Ik kon vaak zelfs nog de volgende dag gebruikmaken van de telefoon, terwijl ik bij normaal gebruik met een OnePlus 8 Pro vlak voor 20:00 het toestel aan de lader moet hangen.

Wellicht dat de betere batterijduur van de Samsung Galaxy S21+ te maken heeft met de capaciteit in de Plus-variant. In de S21 vinden we namelijk een 4.000 mAh-batterij, terwijl de batterij in de S21+ is opgelopen naar een capaciteit van 4.800 mAh. Het scherm is tegelijkertijd maar 0,5-inch groter, wat het verschil in batterijduur enigszins verklaart. Tegelijkertijd is het lastig om de gebruikscijfers uit de testen die wij bij Androidworld uitvoeren – die meer zijn gericht op de praktijk – erg lastig om direct met elkaar te vergelijken.

Samsung Galaxy S21+ review: simpelweg een opgeblazen Galaxy S21?

Zoals eerder aangegeven heeft de Galaxy S21+ in ieder geval een beter uithoudingsvermogen dan de OnePlus 8 Pro. Gedurende de testdagen, dus de dagen die ik meeweeg in de uitslag voor dit artikel, haalde ik het toestel tussen 07:00-07:15 van de lader, om deze vervolgens tot 0:00 te gebruiken. Op dat moment had ik meestal nog tussen de 25 en 35 procent van de capaciteit over, wat de volgende dag nog een paar uur gebruik opleverde. Meestal moest het toestel vlak voor 11:30 aan de lader. Er waren soms wel afwijkende dagen, maar dit had vermoedelijk van doen met een app die later in de testen is verwijderd, waarna de resultaten naar stabiel niveau terugkeerde.

Het testgebruik van de telefoon is met de variabele verversingsfrequentie ingeschakeld. Mocht je de verversingsfrequentie nog iets verder omlaag schroeven (naar 60 Hz), dan is het wellicht mogelijk de batterijduur op de tweede dag iets te verlengen. Let er wel op dat de resultaten niet één-op-één het plaatje voor jouw praktijksituatie zal schetsen. Dagen met veel gaming of fotografie zien immers wel een kortere batterijduur, maar gemiddeld gezien kom je met gemak door de dag heen en kan je zelfs nog iets overhouden.

Conclusie

Normaliter is de review met bovenstaande elementen nog geen volledige review, maar gezien wij na de lancering de reguliere Samsung Galaxy S21 hebben getest – die ontzettend veel lijkt op de S21+ – is het overbodig om de resultaten fijntjes te herhalen. Testresultaten van de camera's, speaker(s) en de software zijn namelijk precies gelijk aan elkaar. Voordat ik van start ging met het schrijven van de review van de Samsung Galaxy S21+ heb ik de review van Sebastien doorgelezen. In deze conclusie vind je een combinatie van kenmerken die voor zowel de S21 als de S21+ gelden te vinden, die zijn aangevuld met de differentiaties van het Plus-model.

Laten we beginnen bij het design, met daarbij de kenmerkende cameraheuvel op de achterzijde. Wel moet ik Samsung complimenteren voor de manier waarop ze daarmee om zijn gegaan. Vaak zie je de neiging van fabrikanten om de heuvel er gewoon te plaatsen – wat we hebben gezien op de Note 20 van Samsung – terwijl dat niet de meest modieuze oplossing is. Ditmaal is de heuvel juist meer in het design opgenomen door de verbinding met het metalen frame van de telefoon.

Daarbij werd ons testexemplaar ook in de extravagante Phantom Violet-kleuruitvoering geleverd. In eerste instantie was het misschien niet de kleur die mijn aandacht trok, maar de combinatie met de roségouden metalen behuizing straalt veel klasse uit en is een stap van de eerdere designtrekjes op de Galaxy S20-serie – die, naar mijn mening, wat aan de saaie kant waren.

Verder is het 6,7-inch scherm aan de voorzijde een genot om naar te kijken, met rijke kleuren en een hoge maximumhelderheid, zodat het scherm overal goed af te lezen is. Het scherm is daarnaast ook nog eens enorm vlot met zijn 120 Hz-verversingsfrequentie, maar dit zonder energie te verspillen – deze hogere verversingsfrequentie draagt bij aan de zeer vloeiende ervaring die je zal hebben met het toestel. Dat komt natuurlijk niet alleen door het snelle scherm, maar met name door Samsungs eigen Exynos 2100-chipset die razendsnel zijn taken uit kan voeren, zowel tijdens het gamen als bij normaal gebruik.

Gelukkig heeft Samsung met de Galaxy S21+ naast de vlotte ervaring ook zijn zaakjes op orde als het aankomt op het energieverbruik. Met gemak haalde ik met de S21+ het einde van de dag, vrijwel op alle testdagen kon ik zelfs de volgende ochtend nog gebruikmaken van het toestel. Normaliter zie ik dat enkel op budgettelefoons, dus dat Samsung dit weet te halen met zijn S-reeks zie ik graag. Wil je het toestel opladen, dan zal je daar wel je oude oplader voor moeten gebruiken. Die zit helaas niet meer bij het toestel. Hoe snel het toestel op zal laden met de meegeleverde lader, is voor ons dus nog onbekend.

Samsung Galaxy S21+ review: simpelweg een opgeblazen Galaxy S21?

Qua camera's heeft Samsung het licht iets minder gezien – de S21+ maakt namelijk nog gebruik van de camera's die vorig jaar werden ingezet op de Galaxy S20. Hoewel dat het nog zeker geen slechte camera's maakt, ze leveren immers nog altijd zeer kwalitatieve foto's en bieden veel variatie in het soort foto dat je kan maken, mag je van een fabrikant als Samsung meer innovatie verwachten. Bij OPPO en OnePlus lijkt de knop dit jaar te zijn omgegaan en ligt de focus volledig op camera's. Als je de beste cameratelefoon wilt aanschaffen, dan is het misschien een idee om naar die telefoons om te kijken.

Wat kan ik na twee weken met deze telefoon te hebben rondgelopen dan nog zeggen als slotwoord? Eigenlijk is er maar één ding, en dat is dat ik enorm heb genoten van de kwaliteiten van de telefoon. Het prijskaartje is wellicht aan de hoge kant, maar daarvoor krijg je wel een telefoon die eigenlijk op alle punten een ruime voldoende of zelfs een goed scoort. Zelfs inclusief de software, een punt waar ik mij in het verleden nog eens aan stoorde bij Samsung. Het kan altijd beter, maar de Galaxy S21+ is het voorbeeld van een telefoon die ik iedereen aan kan raden. Ook als je de software van OnePlus of Google gewend bent, ja.

Positieve punten

+ Design straat klasse uit

+ AMOLED-scherm biedt weer het beste van het beste

+ Exynos-chipset is razendsnel, zoals je mag verwachten

+ One UI-software straalt volwassenheid uit

+ Batterijduur is zeer goed op de Galaxy S21+

+ Vingerafdrukscanner werkt altijd en is razendsnel

Negatieve punten

- Weinig innovatie voor de camera's

- Oplader wordt niet meegeleverd in de doos

- Hogere schermresolutie was wel fijn geweest

Samsung Galaxy S21+ kopen

De Samsung Galaxy S21 is verkrijgbaar in de kleuren Phantom Grey, Phantom White, Phantom Violet en Phantom Pink.

Samsung Galaxy S21
Samsung Galaxy S21+
Samsung Galaxy S21 Ultra
Accessoires

Samsung-accessoires

Samsung Galaxy S21 Plus
4000
6,7 - 2400 x 1080
128/256
Exynos 2100

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Nieuw in Android Auto: Waze verbeterd, games en werkprofielen

Android Auto kan je nu met games entertainen terwijl je langs de kant van de weg wacht. Waze heeft een hele facelift gekregen...

AW Weggeefweek 2021, win een OnePlus 8 Pro!

In de AW Weggeefweek 2021 geven we elke dag een tof product weg, niet omdat het moet maar omdat het kan. Vandaag maak je kans...

Officiële Pixel 6-achtergronden nu al te downloaden (Update: meer achtergronden)

Nadat Google eerder nog maar weinig aan de verbeelding overliet met zijn Pixel 6-reeks, zijn nu ook de Pixel 6-achtergronden...

Google Foto's heeft nu een Vergrendelde map met foto's, zo werkt het

Google Foto's rolt de Vergrendelde map uit voor alle gebruikers. Het was een exclusieve functie voor Pixel-telefoons waarmee...

Let op-functie voor telefoons in het verkeer nu breed uitgerold

Google gaat zijn Let op-functie die je veilig in het verkeer laat begeven met je telefoon nu breed uitrollen. Let op herinner...

Android TV bedien je straks met je telefoons als afstandsbediening

Google maakt het voor Android TV-gebruikers binnenkort mogelijk om hun televisie te bedienen zonder afstandsbediening. Je sma...

Netflix en Amazon Prime Video: dit zijn de nieuwe films en series (week 38)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

WhatsApp krijgt editor voor emoji-icoontjes van groep chats

In WhatsApp zal je straks de icoontjes van groepsgesprekken kunnen bewerken. Je kan daarvoor een emoji naar keuze nemen, en v...

Lees meer

Net binnen

Netflix en Amazon Prime Video: dit zijn de nieuwe films en series (week 38)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

AW Weggeefweek 2021, win een OnePlus 8 Pro!

In de AW Weggeefweek 2021 geven we elke dag een tof product weg, niet omdat het moet maar omdat het kan. Vandaag maak je kans...

WhatsApp krijgt editor voor emoji-icoontjes van groep chats

In WhatsApp zal je straks de icoontjes van groepsgesprekken kunnen bewerken. Je kan daarvoor een emoji naar keuze nemen, en v...

Officiële Pixel 6-achtergronden nu al te downloaden (Update: meer achtergronden)

Nadat Google eerder nog maar weinig aan de verbeelding overliet met zijn Pixel 6-reeks, zijn nu ook de Pixel 6-achtergronden...

Android TV bedien je straks met je telefoons als afstandsbediening

Google maakt het voor Android TV-gebruikers binnenkort mogelijk om hun televisie te bedienen zonder afstandsbediening. Je sma...

Lees meer