Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Smappee review: meet je elektriciteitsverbruik vanaf je Android

· 27-12-2013 00:43

Het is nog altijd crisis. En dus zoekt een mens graag naar mogelijkheden om te besparen. De Smappee is een slimme energiemeter die belooft je energieconsumptie haarfijn in kaart te brengen. Het enige dat jij moet doen, is op je Android-toestel de boel in de gaten houden, en vervolgens gepast reageren. Maar levert het ook echt wat op?

Dit is Belgisch

Er zijn zo van die gadgets waar ik meteen op spring. De Fitbit One bijvoorbeeld, een stappenteller die bijhoudt hoe het conditioneel met mij gesteld is. Ik kocht zelfs de bijhorende Wi-Fi weegschaal die elke dag mijn gewicht doorstuurt naar de cloudapplicatie van Fitbit. Meten is weten, weet je wel.

In dezelfde categorie zit de Smappee. Een energiemeter van Belgische makelij die sinds november te koop is via www.smappee.com. Slimme energiemeters bestaan natuurlijk al veel langer, maar deze nieuweling werkt wel onafhankelijk van je energieleverancier. Bovendien valt er geen maandelijks abonnementsgeld te betalen. De aankoop van de Smappee-meter zelf is dus je enige kost.

En die kost is even slikken, want de Smappee moet in zijn eenvoudigste uitvoering een stevige 169 euro opbrengen. Verzending naar België of Nederland kost 9,74 euro. Wie 3 fasen in zijn huis heeft, zonnepanelen heeft liggen of de installatie niet zelf wenst uit te voeren, moet bij dat bedrag nog enkele tientallen euro’s optellen. Gelukkig heiligt het doel de middelen: met de Smappee kun je het energieverbruik van je gezin minutieus in kaart brengen om zo hopelijk onverwachte grootverbruikers op te sporen en vervolgens actie te ondernemen.

Aan de slag

De installatie van de Smappee was toch even bibberen voor mij. Want het kastje moet natuurlijk ergens op aangesloten worden om zijn metingen te kunnen doen. En dat ‘ergens’ is in de zekeringkast van je huis. Aan de juiste kabel dan nog. Op de site en in de handleiding leggen die van Smappee het ganse proces alvast prima uit, inclusief blitse filmpjes.

Maar zoals zo vaak, verloopt een en ander in de praktijk net wat minder evident, en zeker als je weinig kaas gegeten hebt van elektriciteit. Ik koppelde de Smappee dan ook eerst aan de verkeerde kabel, begon toen te twijfelen of ik wel 1 of 3 fasen had, en ontdekte na wat trial-and-error uiteindelijk toch de juiste kabel waarrond de meetklem geplaatst moest worden. Voor eigenaars van zonnepanelen biedt de Smappee nog de mogelijkheid om ook daarvan de opbrengst te meten, maar dat heb ik dus niet kunnen testen.

Chirpen

De volgende uitdaging bestond erin de Smappee aan het Wi-Fi-netwerk te hangen. Dat gebeurt op een niet zo alledaagse manier. Vanaf de gratis Smappee-app maak je eerst een interne account aan, daarna volgt de eigenlijke installatie waarbij je het wachtwoord van je draadloze netwerk ingeeft, waarna al deze gegevens via zogenaamde ‘chirps’ overgedragen worden naar de Smappee. Deze hoogfrequente geluidjes komen uit de luidspreker van je Android-apparaat en worden vervolgens opgenomen (en hopelijk ook correct herkend) door de Smappee.

Maar ook dat proces liep bij mij niet echt van een leien dakje: het is immers goed zoeken naar de juiste combinatie van afstand en geluidsvolume (tip: zet het volume zeker niet te hoog), en bovendien is de omgeving best zo stil mogelijk. Met mijn LG G2 smartphone lukte het ‘chirpen’ zelfs op geen enkele manier, terwijl met mijn iPad de overdracht van de eerste keer correct verliep. Extra tip: de Smappee ondersteunt geen Wi-Fi over de 5 GHz frequentieband, iets wat jammer genoeg (nog) niet expliciet wordt vermeld in de handleiding.

De Smappee beschikt niet over een display en heeft zelfs geen netwerk- of USB-poorten aan boord. Tijdens het installatieproces, en ook daarna, communiceert de Smappee uitsluitend door een ingebouwd lampje dat van kleur verandert al naargelang de status van het apparaat. In mijn geval kreeg ik op een bepaald moment een pulserend paars licht te zien waarvan de betekenis niet stond uitgelegd in de handleiding. Maar na een harde reset, en na nog wat meer geëxperimenteer, aanvaardde mijn Smappee uiteindelijk toch de internetconnectie en toonde hij een verlossend groen pulserend lampje. Eindelijk, showtime!

Smappee klemmen

Onstabiele Android-app

De allereerste metingen van de Smappee toonden bij mij waarden tussen 500 en 1500 watt voor het ganse huis. Even de verlichting in mijn keuken aanknippen, en jawel, op de app zie ik vrijwel onmiddellijk het verbruik toenemen met 100 watt. Idem voor mijn keukenoven. De metingen blijken tot op enkele watts na nauwkeurig. Dat is behoorlijk accuraat. En zo zijn er bijna constant fluctuaties in het totale energieverbruik, welke via de app quasi real-time in een grafiekje worden gegooid. Daarnaast geeft de app je ook een indicatie van de gemaakte energiekosten, en dit zowel per dag, per maand als per jaar. Enkel sneu dat de energieprijs door de makers werd vastgezet op 22 cent per kWh. Deze waarde kun je (nog) niet zelf aanpassen in de app.

Overigens is de gratis app verkrijgbaar voor zowel Android als iOS. Beide apps zijn zo goed als identiek, zowel qua uiterlijk als qua functionaliteit. Maar op mijn LG G2 bleek de Smappee-app wel heel erg onstabiel, al bracht een update rond kerstmis wel een lichte verbetering. En een slimmerik heeft al een (betalende) app gemaakt die een handige widget op je Android startscherm plaatst.

   

 

Herkenning

Je totale energieverbruik weten is nog maar het begin. Uiteraard is het de bedoeling om ook individuele apparaten te gaan onderscheiden binnen de globale metingen die Smappee aflevert. Daar gaat wel wat tijd over, heel bewust aldus de makers, want de Smappee geeft slechts mondjesmaat gedetecteerde apparaten vrij aan de gebruiker.

Na ongeveer een dag meten kwam mijn Smappee met een tweetal apparaten op de proppen die het had geplaatst in de chronologische ‘gebeurtenissen’-lijst. De makers beloven daarbij een geavanceerde apparaatherkenning op basis van “hun energiehandtekening of de elektrische sporen die ze nalaten”.

Klinkt cool, maar eigenlijk laat de Smappee-software het echte werk nog altijd aan de gebruiker over: op basis van de tijdstippen dat een apparaat werd aan- of uitgezet in combinatie met het opgenomen vermogen, zul je als gebruiker nog altijd zelf het juiste label moeten plakken op die ‘gebeurtenissen’ om zo de gevonden apparaten definitief te benoemen. Hierbij kun je voor ieder apparaat een categorie toekennen, bijvoorbeeld ‘verlichting’, en vervolgens een eigen beschrijving ingeven, zoals ‘keuken’.

Het wordt allemaal wat verwarrender zodra je merkt dat sommige apparaten een variabel vermogen opnemen (denk aan een de verschillende vuren van een kookfornuis), of wanneer er twee apparaten zijn die quasi hetzelfde vermogen opnemen. In het eerste scenario kun je deze verschillende detecties samenvoegen, maar in het tweede scenario heb je gewoon pech en is er geen manier voor de Smappee om onderscheid te maken tussen twee apparaten.

Sluimerverbruik

Na een tijdje - bij mij duurde dat twee dagen - toont de app  ook een waarde voor het sluimerverbruik. Dat getal omvat simpel gezegd alle toestellen die je nooit uitschakelt, en die dus ook door de Smappee niet individueel gedetecteerd kunnen worden. Sowieso is het sluimerverbruik een heel interessante waarde, want als je die waarde naar beneden kunt halen, bespaar je continu geld. Maar de Smappee kan je dus niet vertellen welke apparaten voor dat sluimerverbruik verantwoordelijk zijn. Dat zul je zelf op basis van ‘trial-and-error’ moeten ontdekken.

 

    

 

Data

Belangrijk om weten is hoe de Smappee alle geregistreerde data verwerkt en opslaat. Het is immers mogelijk om ook buitenshuis, dus als je niet verbonden bent met je thuisnetwerk, de Smappee-app te raadplegen en in real-time je verbruik te tonen. Dat is niet alleen leuk als demo voor de vrienden, het is ook essentieel om te weten wat er energiegewijs allemaal verandert als je bijvoorbeeld op je werk bent.

Eigenlijk stuurt de Smappee al zijn metingen door naar de beveiligde webapplicatie van Smappee, waarvan de servers en opslag staan in Ierland. De app communiceert dus niet rechtstreeks met het Smappee-apparaat, maar wel met de achterliggende webapplicatie die draait in de cloud van Amazon. Wie zelf inzicht wil krijgen in zijn data, is er dus aan voor de moeite want er is geen voor de hand liggende manier om zelf je data te exporteren. Bovendien moet je je ook de vraag stellen of je dergelijke gevoelige en persoonlijke informatie bij derden wilt stockeren. Navraag bij de fabrikant leert ons dat de bewaarde data niet uniek geïdentificeerd kan worden, en dat alle data geëncrypteerd worden opgeslagen.

Nog een heikel punt: wat als de Smappee-dienst over enkele jaren niet meer bestaat om wat voor reden dan ook? Zit je dan plots met een onbruikbaar apparaat? We zouden dus graag een mogelijkheid zien om alle metingen die de Smappee doet, op z’n minst te kunnen exporteren en zo toch nog enige controle te houden over onze data.

 

Plus- en minpunten

+ potentieel om energieverbruik te verminderen
+ eenvoudig te gebruiken app
+ Smappe zelf verbruikt amper 2 watt
+ nauwkeurige metingen

- hoge aankoopprijs
- onstabiele Android-app (op LG G2)
- geen controle over eigen data
- rudimentaire apparaatdetectie vraagt veel interactie van gebruiker
- geen webinterface

Conclusie

Of al het bovenstaande ook wat opbrengt, hangt minder af van de Smappee maar meer van jezelf en vooral dan van het feit dat je de gegeven informatie weet om te zetten naar energiebesparende daden. Op zijn minst maakt de Smappee je bewuster van je energieverbruik, en maakt hij het opsporen van onverwachte grootverbruikers veel gemakkelijker. Ik ben overigens benieuwd hoe de Smappee gaat reageren als ik in mijn huis de spaarlampen binnenkort vervang door nog zuiniger LED-verlichting.

In zijn huidige vorm biedt de Smappee echter net te weinig meerwaarde, vind ik, zeker voor dat geld. De makers moeten zelf ook toegeven dat de Smappee-software nog lang niet alle functionaliteit in zich heeft die ze zouden wensen. Zo is het wachten op een API zodat software van derden kan inpluggen op de clouddienst van Smappee en met de data aan de slag kan gaan. Zelf zie ik heel wat nut in het koppelen van de bekende webdienst IFTTT aan Smappee. Stel je voor: als het licht in de gang aan gaat na middernacht, stuur me dan een melding op mijn smartphone. Yep, de Smappee kan een bijzonder mooie eerste stap worden naar een ‘slim’ huis.

Review
Score: 3,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier.

Reacties (1)
Bezig met laden van reacties...