Sonos Beam (Gen 2) review: veelzijdige soundbar

Sonos Beam (Gen 2) review: veelzijdige soundbar

Bart Abels

door Bart Abels

Laatst geüpdatet

De Sonos Beam (Gen 2)is een soundbar die werkt met de Google Assistent en de ruimtelijke geluidseffecten van Dolby Atmos. Het is de tweede generatie die met een vernieuwd design komt en een verbeterde speakeropstelling. Dit is de review.

Sonos Beam (Gen 2)

Sonos heeft een nieuwe soundbar aangekondigd: de vernieuwde versie van de Beam. De tweede generatie komt met een vernieuwd design, een verbeterde speakeropstelling en ondersteuning voor 3D-geluid van Dolby Atmos. Dat zijn de geluidseffecten die van alle richtingen moeten komen. De nieuwe Beam is eerder geprijsd in het middensegment.

Ik kreeg als tevreden bezitter van de eerste generatie Sonos Beam de afgelopen weken de mogelijkheid met het AW Beta Team de vernieuwde soundbar te testen. Is de Sonos Beam (Gen 2) een goede keuze als je nog geen soundbar bezit? En als je al wel een Sonos Beam bezit, is deze Gen 2 een goede reden om je huidige soundbar te vervangen?

Herkenbaar design

Zoals bij alle Sonos-producten is de verpakking alleen al een lust voor het oog. Sonos gebruikt verpakkingsmateriaal dat goed te recycleren is. Zodra ik de Beam eruit haalde, leek op het eerste gezicht niets veranderd. De afmetingen en ronde vormen zijn identiek aan het de Gen 1 en de soundbar ziet er strak en basic uit. Hij past in principe in elk interieur. De knoppen op de bovenzijde zijn hetzelfde gebleven, we zien: touchknoppen voor volume lager, een play- en pauzeknop en eentje om de microfoon te bedienen.

Sonos Beam (Gen 2) review: veelzijdige soundbar

Als je de behuizing echter beter bekijkt, merk je dat de speakergril is afgewerkt met harde plastic en de stoffen bekleding is verdwenen. Dit moet volgens Sonos de klank van de Beam (Gen 2) verbeteren. Aan de achterzijde vind je een ingang voor het stroomsnoer, een UTP-ingang en een HDMI-poort. Verder zit aan de achterzijde nog een knop om te gebruiken bij het koppelen van je speaker aan je Sonos-app.

Eenvoudige installatie

De Sonos Beam Gen (2) aansluiten is gelukkig een fluitje van een cent. De eARC HDMI-poort van je tv gaat simpelweg in de HDMI-poort van je soundbar. Daarna zet je de installatie verder in de Sonos-app, die jet nieuwste speeltje in je woonkamer meteen herkent. De makkelijkste installatiemanier is via NFC, want als je op je soundbar tikt dan kan hij verbinden met je lokale wifi-netwerk en je Sonos-account. Als je meerdere Sonos-speakers hebt of een subwoofer, kan je deze met de Beam koppelen om het geluid rond je tv uit te breiden met surround.

Vervolgens kan de soundbar al het geluid van je tv afspelen, inclusief de apparaten die met je tv zijn verbonden. Hij gaat ook automatisch aan en uit samen met je tv. Je kan ook de afstandsbediening van je televisie nemen om het geluid op de Beam (Gen 2) aan te passen.

Sonos Beam (Gen 2) review: veelzijdige soundbar

De verschillende afwerking van de grill bij de Gen 2 (boven) en Gen 1 (onder) 

Sonos-app

Via je wifi-netwerk kun je ook meteen muziek direct van je smartphone naar de Beam (Gen 2) streamen. Dat kan via AirPlay, Chromecast, muurschakelaars, de afstandsbediening van je tv, SonosNet, de Sonos-app of apps van derden. Denk daarbij aan onder meer: Spotify Connect, Audible, Pandora en Tidal.

Met de Sonos app kan je een aantal instellingen aanpassen - zoals de equalizer - en je systeem bedienen. Persoonlijk vind ik de app niet uitblinken in gebruiksvriendelijkheid, want soms is het echt zoeken naar de juiste instellingen en menu's.

Mocht je een iPhone of iPad bezitten dan kan je middels TruePlay in de app het geluid van je Beam (Gen 2) finetunen. TruePlay is een functie waarbij de soundbar rekening houdt met de meubelstukken in je huis en de akoestiek van de ruimte. Waarom de Beam (Gen 2) dit enkel op iOS kan, is een raadsel. In principe gebruikt het apparaat zijn eigen microfoons om het geluid af te stemmen op de omgeving. Het werkt overigens wel met de draagbare Sonos Move en TruePlay is echt een meerwaarde zoals je kan lezen in onze review van die speaker.

Sonos Beam (Gen 2) review: veelzijdige soundbar

Slimme soundbar

Vanuit de Sonos app kan je je soundbar aan Googles spraakassistent koppelen. Met de touchknop aan de bovenzijde van de Beam (Gen 2) kan je het luisterend oor van de assistent ook aan- of uitzetten. Het is wel verder ook mogelijk om muziek te casten naar het apparaat, maar je kan hem niet toevoegen aan speakergroepen. Het is geen geheim dat Sonos en Google geen te beste vrienden zijn. Ben je een Alexa-gebruiker? Ook die assistent kan je met de Beam (Gen 2) aanspreken.

Goed geluid, maar blijf realistisch

Als je gewend bent om TV te kijken met alleen de speakers van je televisie, is de Sonos Beam (Gen 2) veel meer dan een simpele upgrade. Het geluid is zoveel krachtiger: zowel in de hoge, als in de midden en lage tonen. Of je nu van een film geniet of de speaker gebruikt om muziek af te spelen. Zeker is dat je een veel voller geluid krijgt vergeleken met de interne televisiespeakers.

De Beam (Gen 2) ondersteunt in tegenstelling tot de vorige generatie Dolby Atmos. Kijk je via Netflix of een andere streamingservice naar een serie of film die het Dolby Atmos-signaal meestuurt, dan ervaar je een vol en ruimtelijk geluid in de kamer zonder dat je hierbij gebruik hoeft te maken van een surroundsetting.

Sonos Beam (Gen 2) review: veelzijdige soundbar

Ik heb diverse filmscènes met veel actie afgespeeld en het geluid knalt echt de woonkamer in. Het viel me wel degelijk op dat deze soundbar wat meer punch heeft vergeleken met de voorgaande generatie. Toch was ik persoonlijk een beetje teleurgesteld, want door de marketing van Sonos waren mijn verwachtingen rond het Dolby Atmos-geluid te hoog gespannen. Daar waar ik stiekem hoopte op een ervaring die dichter bij bioscoopsurround aanleunt, was dat niet echt het geval. De klank is voornamelijk naar voren gericht en in minder mate naar boven. Zoals gezegd vult het stevige geluid makkelijk de kamer, maar verwacht zeker niet hetzelfde als surround.

Muziek spelen op de Beam (Gen 2) is me in principe goed bevallen, want de Beam (Gen 2) klinkt goed bij de verschillende muziekgenres die ik heb getest. Je kan het klankgeluid ook aanpassen met de equalizer in de Sonos-app. Alleen zijn de verschillen tussen de eerste generatie en deze opvolger eigenlijk niet te horen, dus in dat opzicht is het wel teleurstellend.

Sonos Beam (Gen 2) review: veelzijdige soundbar

Conclusie

De Sonos Beam (Gen 2) was voor mij de afgelopen jaren al een heerlijke soundbar, maar met behulp van Dolby Atmos doet de tweede generatie daar nog een klein schepje bovenop. De geluidservaring is nog beter in films die ervoor zijn geoptimaliseerd. Zolang je de term '3D-geluid' dus niet te lekker neemt, zit je goed.

Mag het wat meer zijn dan een stevige speaker die volle klanken in de woonkamer knalt? Wie echte surround wil, zal voor een aangepast setje moeten kiezen. Al biedt Sonos ook de mogelijkheid om van je soundbar het centrumpunt te maken in je surroundopstelling. Ik heb zelf bijvoorbeeld gekozen voor twee extra Symfonisk-boekenplankspeakers die werken als surroundspeakers links en rechts achter de bank. Maar als je iets meer wilt uitgeven zijn twee Sonos One speakers hier natuurlijk erg geschikt voor.

Met de Sonos-app heb ik tot nu toe altijd een beetje een haat-liefdeverhouding gehad. Het werkt allemaal prima en ziet er ook goed uit, maar de gebruiksvriendelijkheid had wat mij betreft wel wat beter gekund.

Kortom: zou ik de Beam (Gen 2) aanbevelen als je opzoek bent naar een soundbar? Een volmondige 'ja'! Ook al is het wel jammer dat de adviesprijs voor deze opvolger licht de hoogte is ingegaan, het blijft een erg sterk product in ruil voor je geld. Moet je als je een Beam (Gen 1) hebt direct naar de winkel rennen voor een nieuwe soundbar? Nee, want de verschillen met de eerste generatie blijven beperkt.

Sonos Beam (Gen) 2 kopen

De Sonos Beam (Gen 2) is nu te koop voor 499 euro in een witte en zwarte kleur.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Review

Dit vind je misschien ook leuk