Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

De telefoon die het 'net niet' is.

Sony Xperia 1 II review: ligt succes nu eindelijk binnen handbereik?

· 06-08-2020 09:30

Sony staat niet bekend om zijn wereldschokkende telefoons. Hoewel Sony in 2019 een nieuw design introduceerde, bleven het overduidelijk telefoons uit het ‘oude Sony-tijdperk’. Waar is de fabrikant ditmaal geëindigd? Is de Sony Xperia 1 II een stap in de juiste camera-richting?

Sony Xperia 1 II

Met de komst van de Sony Xperia 1 en Xperia 5, kwam er een nieuw ontwerp voor de telefoons van het Japanse bedrijf. Wat opvalt is dat het ontwerp van de Sony Xperia 1 haast één-op-één richting de Xperia 1 II is gekopieerd. Dat geldt ook voor het 6,5-inch OLED-paneel met een 4K-resolutie (21:9 beeldverhouding). Bij deze telefoons draait het echter niet om design, of zelfs het scherm: Sony wist zich met de Xperia 1 II op de kaart te zetten als de fabrikant van de camera-telefoon. Ten minste, dat is wat ze willen bereiken met de marketingactiviteiten rondom de Xperia 1 II-onthulling.

Sony Xperia 1 II

Dat zie je onder andere aan de Pro-apps voor de camera’s op de Sony Xperia 1 II. Waar je normaliter één camera-app op je telefoon terugvindt, zie je er drie op Sony’s telefoon. Later in deze review ga ik in op het nut van deze specifieke apps. Wat Sony in elk geval duidelijk maakt, is dat het zich richt op een niche. Met andere woorden: dit is niet de telefoon voor de alledaagse consument. Daar is de 1 II ook naar geprijsd, met een adviesprijs van 1.199 euro. In deze review probeer ik een antwoord op de vraag te formuleren of het toestel deze prijs waard is, loop jij mee in mijn zoektocht?

Specificaties

Afmetingen: 165,1 x 71,1 x 7,6 mm

Scherm: 6,5 inch AMOLED (3.840 x 1.644), 643 ppi

Processor: Qualcomm Snapdragon 865

RAM: 8 GB-werkgeheugen

Opslag: 256 GB-opslaggeheugen (UFS 3.0)

Selfiecamera: 8 MP met f/2.0

Hoofdcamera: 12 MP f/1.7, 12 MP telefotocamera met f/2.4, 12 MP groothoekcamera met f/2.2

Batterij: 4.000 mAh

Softwareversie: Android 10

Extra: snelladen (21 watt, 18 watt met meegeleverde lader), draadloos laden (11 watt), 3.5mm koptelefoonaansluiting, camera-knop, dual-sim, IP65/68-certificaat, 5G-ondersteuning

Behuizing en design

Het is niet de eerste keer dat ik schrijf over mijn ervaringen met de Sony Xperia 1 II, eerder nam ik ‘t toestel al eens onder de loep in mijn eerste indrukken. Sinds mijn eerste indrukken is er eigenlijk vrij weinig aan mijn mening over het toestel gewijzigd. Zo ben ik nog altijd geen fan van de achterkant – ik heb namelijk telkens het gevoel dat ik het toestel uit mijn handen ga laten vallen. Normaliter zal je op de achterzijde van een telefoon – met een glazen achterkant – een coating terugvinden die zorgt voor grip in je handen. Het is wel duidelijk dat Sony deze coating niet heeft aangebracht.

Een ander nadeel van het ontbreken van deze coating, is dat de telefoon na een paar minuten gevuld is met vieze vingerafdrukken. Soms zeggen mensen dat er vingerafdrukken op het toestel komen als je ernaar kijkt: dat lijkt bij de Xperia 1 II daadwerkelijk het geval te zijn. Wat daarnaast opvalt is dat alle aluminium zijkanten van de telefoon voorzien zijn van een coating. Die coating is, zo lijkt het, vrijwel net zo glad als de achterzijde van de telefoon. Ik zou het dan ook aanraden een hoesje te kopen voor de telefoon. Zelfs al past Sony het stevige Gorilla Glass 6 toe: ‘glas blijft glas, en glas kan breken’.

Sony Xperia 1 II

Is er dan niks positiefs te vermelden over de behuizing of het ontwerp van de Xperia 1 II? Zeker wel! Ik werd immers verrast door het gemak waarmee ik de telefoon – buiten dat hij zo glad is – vast kan houden. Sony paste een 21:9-scherm toe op de Xperia 1 II, waarover later meer, wat in de praktijk ‘n langere telefoon op levert – die net een stukje smaller is. Voordat ik aan mijn testperiode van Sony’s Xperia 1 II begon, gebruikte ik dagelijks de OnePlus 8 Pro. Dat is niet per se een brede telefoon, maar toch is het verschil duidelijk merkbaar. Zeker als je geen brede handen hebt, komt het van pas.

Over het design van de Sony Xperia 1 II heb ik ook maar weinig te klagen. Het is misschien eentonig – vooral omdat Sony al jaren dezelfde designtaal toepast – maar er is eigenlijk weinig mis mee. Ook op de achterzijde, met de vrij minimale cameramodule, scoort het Japanse bedrijf punten. Ze hebben er namelijk voor gekozen om de camerasensoren licht te verduisteren, zodat het niet zo opvalt dat je ‘n telefoon meedraagt met drie camerasensoren achterop. (Ja ik kijk naar jullie, Samsungs, Huawei’s en Apples met de enorme cameramodules achterop – het kan ook minimalistisch).

Tot slot heb ik nog één vergrijp van de Sony Xperia 1 II die ik jullie niet kan onthouden: de knoppen. Ik hecht misschien iets te veel waarde aan fijne knoppen, maar wat mij betreft doet Sony dat minder dan de concurrentie. Niet alleen zijn de knoppen vrij klein, ze zijn ook nog eens lastig te traceren. Ze hebben er namelijk voor gekozen om de knoppen niet te veel uit te laten steken. Soms is dat niet zo erg, maar in dit geval levert het - samen met knoppen die weinig feedback geven - toch een mindere ervaring. Vind ik jammer. Met een hoesje kan je een aantal van de ‘problemen’ direct oplossen – toch blijven het, zo vanuit de doos, wel minpunten.

Sony Xperia 1 II

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Een 4K-scherm: misschien heb je ‘n 4K-televisie in je woonkamer staan? Of een 4K-monitor op jouw bureau? Sony bracht jaren geleden voor het eerst een 4K-scherm naar telefoons met de XZ Premium, en heeft deze trend tevens doorgevoerd op de Xperia 1 II. Eigenlijk heb ik mij de gehele testperiode afgevraagd of zo’n hoge resolutie nodig was, en telkens kwam ik uit bij hetzelfde antwoord: nee. Het is op een 6,5-inch scherm al lastig om pixels te onderscheiden op een Full HD-resolutie. 4K is dan nog eens vier keer zoveel pixels. Dat is niet alleen onnodig, dat kan ook daadwerkelijk nadelig zijn voor je batterijduur of prestaties van de telefoon.

Bekijk je de 4K-resolutie van de zonnige kant, dan is het in elk geval duidelijk dat plaatjes haarscherp zijn – dat geldt ook voor tekst en video’s. Indien je de volledige resolutie gebruikt via YouTube, let er dan wel op dat het dataverbruik flink kan oplopen. Via een wifi-netwerk is dat het probleem niet, dat is echter net iets anders voor mobiele netwerken – tenzij je écht ongelimiteerde data hebt. Naast de haarscherpe plaatjes, levert het paneel in principe ook prima kleuren af voor het alledaagse publiek. Ik noemde in mijn eerste indrukken een blauwe waas, en dat neem ik ook mee in mijn eindoordeel.

Sony Xperia 1 II

Via het instellingen zijn de kleuren weliswaar iets aan te passen, maar ervaring leert dat men daar in de praktijk vanaf blijft. Knutsel je zelf graag aan de kleuren van een scherm, dan zou je dit ‘euvel’ van de lijst met minpunten af kunnen halen. Wat er dan bij kan komen te staan als pluspunt, is hoe Sony mij wist te verrassen met een 60 Hz-scherm. In plaats van 90 Hz en 120 Hz-schermen, heeft Sony het wat rustiger aangepakt. Niet zo gek ook, met een 4K-resolutie. Toen ik in het verleden wisselde van 90 Hz-schermen naar standaard 60 Hz-schermen, was dat voor mij een merkbaar verschil. Sony wist de 60 Hz-technologie echter zo toe te passen, dat alles net zo vloeiend aanvoelt.

Van het wisselen tussen schermen, tot het openen van apps en scrollen op webpagina’s, ik heb nooit last gehad van de lagere verversingsfrequentie. Sony heeft echter nog ‘n andere medaille in handen met de 21:9-schermverhouding. In het beginsel klinkt en voelt het onlogisch, maar ik kan er eigenlijk wel aan wennen. Vooral omdat we met z’n allen steeds meer op social media zitten (lees: Instagram, Facebook, TikTok, et cetera) dat meer verticale ruimte zo gek niet eens is. Het bezoek van websites wordt met het 21:9-scherm ook nog iets fijner – er past simpelweg meer tekst in beeld. Is er dan niks wat ik negatief c.q. minder positief heb ervaren? Dat ligt eigenlijk alleen bij de zwarte randen voor video’s die niet met 21:9 werken.

Helaas moet ik het onderdeel van de weergave wel afsluiten met een punt van kritiek die ik niet over kan slaan bij een telefoon van 1.199 euro: de helderheid van het scherm. Bij normaal gebruik, dus op het moment van schrijven vooral binnenshuis, is het scherm voldoende helder om af te lezen. Pas bij de eerste stappen naar buiten wordt het scherm lastig om af te lezen. Recent was het erg zonnig en dat resulteerde in meerdere dagen in de achtertuin, zonder succes. Het scherm is soms immers niet, of zeer slecht, af te lezen. Ook met automatische helderheid aan is het niet voldoende om tegen een andere high-end telefoon op te boksen.

Afbeelding van de Sony Xperia 1 II

Prestaties

Tijdens de testperiode met de telefoon, heb ik mij nooit zorgen gemaakt over de prestaties van Sony zijn aanwinst in het high-end segment. Bij alledaagse taken, zoals het browsen, kijken van video’s en het spelen van casual games, heb ik geen vertragingen opgemerkt. Wat daarbij helpt is dat de 1 II de Snapdragon 865-chipset van Qualcomm gebruikt, tezamen met 8 GB-werkgeheugen. Uiteraard is de Xperia 1 II voorzien van 5G-ondersteuning, met de X55-modem. Op het moment van schrijven kan je de modem, zonder actieve 5G-netwerken, nog nauwelijks gebruiken in de Benelux.

Prestaties van de Xperia 1 II worden geholpen door Sony’s keuze van om extra toevoegingen aan de software te mijden. In vergelijking met andere telefoons, zoals in het overzicht hieronder te zien, kan de high-end telefoon van Sony aardig zijn mannetje staan. Wel merkte ik meermaals op dat tijdens de benchmarks het toestel ontzettend warm werd. Nu is dat an sich niet vreemd, het toestel zal tot het uiterste gedreven worden, maar het laat wel zien dat Sony alle prestaties uit de chipsets haalt. Ik merkte tijdens het spelen van zwaardere games ook dat het toestel wat warmer werd.

Sony Xperia 1 II benchmarks

In uiterste gevallen werd het toestel iets te warm om vast te houden, en besloot ik de gamesessie op dat moment af te breken. Bij de casual games, dat geldt ook voor games als Fortnite, heb ik er geen last van gehad – mijn ervaringen zijn afkomstig van gamesessies met onder andere PUBG Mobile. De warmteproductie hangt af van de prestaties die de chipset levert. Sony zou dat op kunnen lossen via een software-update. Onder de streep heb ik overigens niks anders dan bewondering voor de goede prestaties van het toestel, mede vanwege het 4K-scherm van de telefoon.

Batterijduur

Sony heeft een relatief conservatieve keuze gemaakt als het aankomt op de batterij van de Xperia 1 II, met een 4.000 mAh-capaciteit. Steeds meer vlaggenschepen gaan daar toch overheen en dat had ik ook gehoopt voor Sony’s vlaggenschip in 2020. Gelukkig is het wel een flinke upgrade in vergelijking met de Xperia 1 uit 2019, die nog 3.330 mAh-batterij ontving. Zoals andere jaren al het geval was, is de telefoon bedraad en draadloos op te laden. Indien je de meegeleverde oplader gebruikt, laadt de Xperia 1 II op met 18 watt. Een flinke teruggang ten opzichte van andere vlaggenschepen die 65 watt aantikken, zoals het geval was met de OPPO Find X2.

Indien je het toestel altijd ‘s nachts op wil laden, dan levert dit eigenlijk geen problemen op. Dan zou je nog kunnen stellen dat 18 watt ‘overdag voldoende is’, maar dat is niet zo als je de Xperia 1 II met zijn directe concurrenten vergelijkt. Wil je het toestel draadloos laden, dan is dat tevens mogelijk. Je kan daarvoor alle Qi draadloze opladers gebruiken, met een maximale laadcapaciteit van 11 watt. In de praktijk is dat, net zoals zijn maximale bedrade oplaadsnelheid, niet razendsnel. Toch is het soms, als je eenmaal een draadloze oplader hebt, fijn om het toestel gewoon neer te leggen om het laden te starten. Of snel opladen een vereiste is, hangt natuurlijk net af van je eigen vereisten.

Sony Xperia 1 II

Toen ik het toestel voor het eerst in handen kreeg, had ik niet verwacht dat ik zo’n goede ervaring op zou doen met de batterijduur van het toestel. Een 4K-resolutie, krachtige Snapdragon 865-chipset – het zijn niet bepaald de specificaties waarvan je verwacht ‘met gemak de dag door te komen’. Toch is dat mijn ervaring met het toestel. In de ochtend haal ik mijn telefoon vaak om 7 uur van de lader, pas tegen 0:00 uur gaat de telefoon weer aan de lader.

Wat mij wel, zonder enige moeite meestal, lukte waren dagen tussen 7:00 en 23:00 uur. Hoewel dat niet zo lang lijkt, is dat met mijn gebruik een flinke prestatie. Overdag zit ik vaak op mobiele data en zelfs op dagen dat ik enkel op mobiele data zit, hoef ik niet voor 18:00 uur aan de lader. Dat moet ik wel even in context plaatsen: op dat moment heb ik de telefoon immers al voor zo’n zes uur gebruikt (dus zes uur met het scherm aan). Op dagen met minder/geen mobiele data, ga ik daar nog aan voorbij. Mijn dagelijks gebruik bestaat voornamelijk uit sociale netwerken, het maken van foto’s en het kijken van films en series. Gamen doe ik nauwelijks, te weinig om daar nuttige uitspraken over te kunnen doen.

Schermontgrendeling

Soms stel ik mijzelf nog de vraag: hoe test een fabrikant of zijn ontgrendelingsmogelijkheden ook fijn werken. Sony heeft daar, wat mij betreft in ieder geval, te weinig tijd in gestoken met de Xperia 1 II. In plaats van een vingerafdrukscanner in het scherm, werkt Sony met een scanner op de zijkant. Niet alleen is de scanner lastig te vinden, hij is ook nog eens traag en werkt in veel gevallen niet. Meestal is het eens in de tien keer raak: dan lukt het mij om de telefoon te ontgrendelen. Andere keren stuit ik op waarschuwingen dat de scanner mogelijk vies is (klopt niet).

Sony Xperia 1 II

Uiteraard kan het liggen aan mijn eerste poging om een vingerafdruk in te stellen, dus besloot ik het proces nogmaals door te lopen met verschillende vingers. Toen het ook de tweede en derde keer de verwachtingen niet wist te behalen, heb ik de vingerafdrukscanner uitgeschakeld. Desondanks kan ‘t aan mij liggen: misschien heb ik te vette vingers, of ben ik gewoon niet zo handig. Navraag bij andere Xperia 1 II-testers, leerde mij dat de ervaring bij hen niet veel beter gesteld was. Ik kon, ondanks dat het erg jammer was, met gerust hart overschakelen naar een patroon – een pincode is ook mogelijk. Gezichtsherkenning is een opvallende afwezige, hoewel deze techniek meestal onveilig is.

Geluid

Herinneren we met z’n allen nog de HTC One M7: een telefoons met speakers op de voorzijde. Het is werkelijk een verademing om ook op de Xperia 1 II weer zulke speakers op de voorzijde te vinden. Ik had het in deze review nog niet eerder gehad over de randen rond het scherm van de telefoon. Wil je een telefoon met hele dunne randen rond het scherm, dan is de Xperia 1 II eigen niet de telefoon voor jou. Tegelijkertijd is het de perfecte telefoon voor mensen die ‘best goed’ (erg subjectief) geluid willen krijgen uit de speakers van hun telefoon.

Twee speakers is sowieso altijd beter dan één en in dit geval past Sony naar eigen zeggen het Atmos-protocol van Dolby toe om ‘ruimtelijker geluid’ mogelijk te maken. In mijn beleving klinkt het geluid erg goed, maar staar je niet blind op het Dolby Atmos-logo: het blijft immers stereo-geluid, terwijl de Atmos-certificering suggereert dat het geluid ruimtelijker overkomt. Van bass hoef je maar weinig te verwachten op de telefoon, desondanks klinkt het geluid gebalanceerd. Over het volume hoef ik ook niet te klagen met Sony’s vlaggenschip: het bovenste geluidsniveau is wat mij betreft echt te luid.

Sony Xperia 1 II

Oh, Sony heeft overigens nog wel wat technologie toegepast om het erop te laten lijken dat er meer bass aanwezig is bij de speakers. Als je een video afspeelt zal je naast de volumeslider, een extra balk terugvinden met een viertal niveaus. De niveaus staan voor Dynamic Vibration: een technologie die op de Xperia 1 II wordt ingezet om de trilmotoren mee te laten trillen met het geluid die afkomstig is van je speakers. Het resultaat: een trillende achterkant van je telefoon en geluid dat – zo bleek uit de testen die ik heb uitgevoerd – niet veel beter werd als je deze modus inschakelde. Niet zo nuttig, dus.

Camera

Foto’s

Waar de Sony Xperia 1 II voornamelijk in uit zou blinken, zijn de drie camera’s achterop de telefoon. Niet zo gek ook: Sony maakt verreweg de meeste camerasensoren voor telefoons, waardoor direct de verwachting wordt geschept dat Sony-telefoons garant staan voor goede foto’s. In de praktijk is ligt dat toch genuanceerder. Hoewel de foto’s van eerdere Sony-toestellen niet teleurstellen, is het niet wat je mogelijk zou verwachten. Sebastien kwam in 2019 nog tot deze conclusie in zijn testen van de Xperia 1 en Xperia 5.

> Bekijk hier alle full-res camerasamples van de Sony Xperia 1 II

Voor de Sony Xperia 1 II, zou het Japanse bedrijf het echter over een geheel andere boeg gooien – de mobiele en cameradivisies van Sony zouden ditmaal nauw hebben samengewerkt. Later kom ik nog terug op de waarde van de samenwerking, eerst een blik op de uitwerking van de camera’s op de telefoon. In tegenstelling tot andere fabrikanten, houdt Sony het assortiment lekker simpel met drie cameramodules, elk met een 12 MP-resolutie. Wel heeft elke camerasensor in de telefoon een andere functie.

Camera's Sony Xperia 1 II

Schematische weergave van de camera's op de Xperia 1 II

Het begint met de 12 MP-hoofdcamera met een f/1.7-diafragma, die je voor vrijwel alle foto’s gaat gebruiken. Als tweede staat een 12 MP-telefotocamera, met een 70 mm-brandspuntafstand, op de specificatielijst vermeldt. Met deze sensor zal je maximaal drie keer optisch in kunnen zoomen, dat valt wat tegen ten opzichte van de vijf of zelfs tien keer optische zoom die op andere telefoons te vinden is. Tot slot bevat de telefoon een 12 MP-groothoekcamera, met een groothoeklens van zo’n 124-graden. In tegenstelling tot andere telefoons, vinden we geen macro- of portretsensors terug.

Sony Xperia 1 II foto's

Foto overdag met de Xperia 1 II (hoofdcamera, 12 MP)

Voordat ik terugkom op de samenwerking met de camera-afdeling van Sony, neem ik eerst een kijkje naar alle resultaten van de camera’s op de high-end telefoon. Laat ik beginnen met de ervaring bij het maken van foto’s op de telefoon met de standaard camera-app: in de preview lijken de beelden erg donker. Meermaals had ik de neiging om de slider voor de helderheid te gebruiken. Achteraf bleek echter dat het meestal niet nodig was, de foto’s vanuit de preview waren meestal (meer dan) prima belicht.

Sony Xperia 1 II foto's

Avondfoto met de Xperia 1 II (hoofdcamera, 12 MP)

Wat tevens prima is, is de kwaliteit van de foto’s die de camera-app overdag weet te produceren. Er zijn soms wel wat op- en aanmerkingen voor het contrast – zo zijn bepaalde delen van het beeld in sommige gevallen overbelicht, en vallen andere delen van het beeld weg in duisternis. In de andere gevallen biedt de camerasensor juist weer het verwachte contrast. Een minpunt voor de Xperia 1 II, ligt bij de resolutie van de camerasensor. Met 12 MP kan de sensor soms niet opboksen tegen de 48 MP-sensoren in andere telefoons, die meer details in de foto (scherper) weergeven.

Sony Xperia 1 II foto's

Foto overdag met de Xperia 1 II (hoofdcamera, 12 MP)

Voor een camerasensor kan minder megapixels echter resulteren in een beter beeld: per pixel valt er meer licht - en dus meer details - op de camerasensor. Toch ben ik niet zo te spreken over prestaties in de late avonduurtjes. Er is weinig detail aanwezig in de foto’s, zeker als je de foto’s zou vergelijken met telefoons zoals de Google Pixel 4 XL. Een nachtmodus ontbreekt op de Xperia 1 II en dat is een verrassing gezien vrijwel elke high-end telefoon zo’n modus bevat. Het is niet de eerste keer dat de modus ontbreekt, dat bleek eerder ook het geval bij (onder andere) de Sony Xperia 1 en 5.

Sony Xperia 1 II foto's

Foto overdag met de Xperia 1 II (hoofdcamera, 12 MP)

Genoeg over de hoofdcamera, tijd voor de twee extra sensors: de 12 MP-telefotosensor, evenals de 12 MP-groothoeksensor. Wat mij bij de telefotosensor is opgevallen is dat het contrast van deze 12 MP-sensor een écht minpunt is. Foto’s van de lantaarnpaal laten zien dat er weinig overblijft van een rode paal. In situaties met tegenlicht kiest de Sony voor het onderbelichten van het object, wat er op zijn beurt voor zorgt dat details uit de foto wegvloeien. Hetzelfde geldt voor de achtergrond, waarop je slechts een minimale hoeveelheid aan details tegenkomt. Hetzelfde gebeurt bij de watertoren.

Foto's Sony Xperia 1 II

Foto overdag met de Sony Xperia 1 II (groothoekcamera, 12 MP)

Voor de groothoeklens heb ik eigenlijk weinig toevoegingen. Foto’s zijn scherp, bieden contrast – er zijn echter ook op- en aanmerkingen over het contrast, net zoals bij de andere sensoren. Tot slot wil ik nog vermelden dat de foto’s die Sony schiet soms iets kleurrijker mogen. Het ziet er, zelfs op een zonnige dag, soms nogal grauw uit. Dat geldt overigens voor alle kleuren in beeld, Sony heeft hierbij geen specifieke kleuren die dit sterker weergeven dan andere kleuren. Sommige fabrikanten weten de kleurcorrectie niet onder controle te houden, dat is gelukkig in orde voor de Sony Xperia 1 II.

Foto's Sony Xperia 1 II

Foto overdag met de Sony Xperia 1 II (telefotocamera, 12 MP)

Samenwerking Alpha

In het eerste gedeelte van mijn ervaringen, heb ik mij gericht op de ‘standaard’ camera-app die je op de Xperia 1 II terugvindt: dat is echter niet waar Sony zich op focust met de telefoon. Sony geeft aan dat je de Photo Pro-app moet gebruiken voor de beste resultaten. Dat stamt ook af van de keuzes die Sony heeft gemaakt bij de ontwikkeling van de telefoon. Het moest een telefoon worden die de professionele videomakers en fotografen moet aanspreken. Daar komt de ToF-module ook vandaan, die is in samenwerking met het Alpha-team van Sony ontwikkeld en geoptimaliseerd voor de Xperia 1 II.

Sony Xperia 1 II

Het uiterlijk van Sony's Photo Pro-app op de Xperia 1 II

In de Pro-app vind je de nodige instellingen terug voor het maken van een foto. Met alle instellingen op de Xperia 1 II, moet het doen denken aan een professionele DSLR. Zo is het mogelijk om de ISO in te stellen, of de autofocus (AF-ON) in te schakelen. Wat mij betreft is het een applicatie die leuk kan zijn om eens te bekijken, maar het is niet de perfecte applicatie om even een foto te maken. Zie het als een hobby-applicatie voor de fans van fotografie, hoewel zelfs die doelgroep er niet aan ontkomt om soms een foto te maken zonder alles handmatig in te stellen.

Het klinkt immers wel leuk dat je veel instellingen krijgt, het kost ook een hoop tijd om alles goed in te stellen voor een foto. In specifieke situaties kan het een waardevolle verbetering opleveren, maar dat is in mijn optiek niet een geldige reden om het toestel aan te moeten schaffen. Daarbij valt ook nog eens op dat je geen RAW-foto's kan exporteren, waardoor je details kan missen indien je van plan bent om de foto’s te bewerken. Voor het grote publiek waarschijnlijk geen dealbreaker, maar ik had zo’n ‘basale functie’ wel verwacht op een toestel van bijna 1.200 euro.

Sony Xperia 1 II

Beeld van de Cinema Pro-app voor video's op de Xperia 1 II

Ook zijn de voordelen van de Pro Photo-app ten opzichte van de standaard app relatief klein, bleek op basis van de testen die ik heb uitgevoerd. Foto’s zien er nog altijd prima uit, maar zoals ik eerder al opperde, zijn het geen wereldschokkende resultaten. Andere toestellen leveren simpelweg betere resultaten en dat reken ik Sony wel aan, zeker omdat ze zoveel camera-expertise kunnen gebruiken - ervaring waar fabrikanten zoals Google geen directe toegang tot hebben.

Video’s

Video’s van de Sony Xperia 1 II zien er prima uit, maar overstijgen wederom niet de ervaringen die ik met andere high-end toestellen heb gehad. Kleuren zien er prima uit en ook het contrast van video’s is acceptabel – de beeldstabilisatie is echter een ander verhaal. Hoewel er OIS aanwezig is op de 12 MP-hoofdcamera, schokt het beeld in mijn optiek te veel. Andere toestellen, zoals de Google Pixel 4-reeks, weten een vloeiende ervaring neer te zetten.

> Bekijk hier een video van de Sony Xperia 1 II

In de Cinema Pro-app lijkt Sony het idee achter OIS volledig te zijn vergeten. Het lijkt wel aanwezig, maar een stuk minder effectief dan in de ‘standaard’ camera-app. Jammer, wat daarmee begin ik mij af te vragen waarom er nog Pro-versies aanwezig zijn. Net zoals de Photo Pro-app, biedt de Cinema Pro-app veel instelmogelijkheden en kost het nog best veel tijd alvorens je kan beginnen met video’s te schieten. Alleen al omdat het zo onoverzichtelijk is en de OIS afwezig lijkt te zijn raad ik het echter af om deze app te gebruiken. Ook met de standaard camera-app kan je een prima video schieten.

Camera-app

Het gebruik van de camera-app is erg gemakkelijk, met onderaan een drietal knoppen om te wisselen tussen de camerasensoren. Nog onder deze knoppen vinden we de mogelijkheid om te schakelen tussen foto- en videomodus. Onderaan vind je tot slot ook de ‘Mode’-knop om tussen de modi van de camera-app te wisselen (onder andere slow-motion, panorama, en ‘portrait selfie’). Een echte nachtmodus, zoals we tegenwoordig op vrijwel alle telefoons tegenkomen, is niet aanwezig in de applicatie.

In principe voldoet de app voor dagelijks gebruik: hij is immers lekker makkelijk te bedienen. Wat mij wel tegenstaat, en dat geldt ook voor de andere camera-apps, is het ouderwetse design van de app. Het oogt alsof Sony is teruggekeerd naar het Holo-tijdperk en dat is simpelweg jammer. Ik zou dat in een volgende Camera-app van Sony graag opgelost zien. Of, misschien een ander idee, maak gebruik van de Google Camera-app: een stabiele basis om eigen functies in te verwerken. Ergens ben ik wel tevreden, maar de concurrentie is tegenwoordig ook ijzersterk.

Software

Wat software betreft, word je bij Sony prima bediend met een schone versie van Android 10. Er zijn geen overbodige snufjes aan de telefoon toegevoegd en dat is ook terug te zien in het uiterlijk van de softwareschil. In dat opzicht lijkt de telefoon veel op de Google Pixel-lineup. Wat ik wel jammer vind, is dat Sony ervoor kiest om ouderwetse icoontjes te gebruiken in de statusbalk. In 2015, toen we net begonnen met het uitrollen van Material Design, was dat nog prima. Inmiddels zijn we zo’n vijf jaar verder en zijn de icoontjes nog altijd niet gewijzigd.

Wat ook al even niet is gewijzigd, zijn de icoontjes van de verschillende Sony-apps die meegeleverd worden op het toestel. Het gaat onder andere om het icoontje van het instellingen-menu, evenals de icoontjes voor de Cinema Pro en Photo Pro-apps. Over het instellingen-menu van de Xperia 1 II gesproken: daar is eigenlijk maar weinig in te stellen voor het toestel, buiten wat we kennen van de Pixel-toestellen. Geen specifieke Sony-instellingen die net iets extra’s bieden voor het toestel. Wat mij betreft een gemiste kans voor Sony, om zich ook op software te onderscheiden.

Sony Xperia 1 II

Waar ze zich alvast wel mee onderscheiden is de hoeveelheid meegeleverde bloatware, dat is op de telefoon beperkt tot drie applicaties: Call of Duty, Facebook en Tidal (de muziekdienst). Sony biedt voor deze apps de mogelijkheid om ze uit te schakelen, helemaal verwijderen is niet mogelijk. Als je de hoeveelheid meegeleverde apps bij Sony vergelijkt andere fabrikanten, zoals Samsung, dan valt ‘t gelukkig erg mee. Daarnaast maakt Sony gebruik van Google-apps voor alle apps die vanuit de doos meegeleverd worden, behalve de camera-apps. Gebruik je graag Google Berichten of vind je Googles eigen Foto’s-app erg handig, dan zit je alvast goed bij de Xperia 1 II.

Updatebeleid

Ondanks de inzet van Google om Android-updates te versnellen voor fabrikanten, is het soms nog de vraag of een telefoon de nieuwste versie van Android zal ontvangen. Het Japanse bedrijf heeft ons in een eerdere reactie laten weten high-end telefoons voor ten minste twee jaar van updates te blijven voorzien. Vermoedelijk krijgt de telefoon een upgrade naar Android 11 en 12, respectievelijk in 2021 en 2022. Over de beveiligingspatches zijn geen exacte specificaties bekend, momenteel draait de 1 II op de beveiligingspatch van juni, die vlak na de lancering van het toestel is uitgekomen.

Sony heeft de afgelopen jaren een positieve indruk achtergelaten wat betreft de updates van Xperia-toestellen. Uiteraard kan dat anders liggen met de Xperia 1 II, maar dat zou mij verbazen. Zeker met de adviesprijs van 1.199 euro, is het te hopen dat de telefoon ten minste tot aan 2022 voorzien mag worden van updates.

Conclusie

Tijd om alle resultaten met elkaar te vermenigvuldigen en het eindoordeel vast te stellen. Aan mij de vraag of Sony op het punt terecht is gekomen dat het de concurrentie kan verslaan. Indien ik het korte antwoord moet geven, dan is het: nee. Uitgebreider is het een flinke lap tekst. Eerst zal ik het scherm meenemen, waar ik in eerste instantie van onder de indruk was door de verhouding van 21:9. Fijn voor het lezen van webpagina’s, maar niet alle apps werken met de beeldverhouding. Met de zomerzon kwam ook naar voren dat de helderheid van het scherm niet overhoudt.

Het design van de Xperia 1 II lijkt verder met weinig inspiratie te zijn opgezet, en is afkomstig van de Xperia 1 en Xperia 5 uit 2019. Het toestel ziet er beeldschoon uit, maar de glazen achterzijde blijft – zelfs na een lange reviewperiode – erg verraderlijk. Als je niet oplet valt het toestel uit je handen, omdat het glas zo glad is. Over vloeiend gesproken, dat kan je ook zeggen over de prestaties van de Xperia 1 II. Hoewel het toestel in benchmarks niet altijd als winnaar uit de bus komt, voelt hij toch erg snel aan. Zelfs met een 60 Hz-scherm, terwijl veel fabrikanten schakelen naar 90 of 120 Hz.

Afbeelding van de Sony Xperia 1 II

Ook de batterijduur van het toestel valt positief op en de speakers van de telefoon zijn buitengewoon goed te noemen. Even een video of muziekstuk beluisteren, zal niet leiden tot zere oren met Sony’s Xperia 1 II. Wat wel tot zere ogen leidt is de hoge prijs van het toestel en z’n minder-dan-verwachte camera’s. Foto’s zijn zeker niet slecht en de aanwezige ToF-autofocus is een welkome toevoeging, maar Sony is nog altijd niet op het niveau van Samsung en Google (of Apple). Ook de video’s van de Sony Xperia 1 II vallen tegen voor een telefoon die 1.199 euro mag kosten. Nogmaals: slecht zijn ze niet, maar ik kan ze ook niet goedkeuren op dit prijspunt.

Sony focust zich met deze telefoon volledig op de camera’s en dat blijft een zeer punt voor telefoons uit de fabrieken van Sony. Dan kan je een hele goede telefoon bouwen, maar dat helpt in dit geval niet om de hoge prijs weg te werken. Zeker met het lage marktaandeel van Sony is het mij de vraag of Sony voor zich kan halen wie er precies een Xperia 1 II moet kopen. Voor de betere foto’s op een Android-telefoon zou ik de Sony Xperia 1 II links laten liggen en voor de Google Pixel 4 (XL) gaan. Ook de Pro-apps voor de camera’s halen mij niet over. Het is aan jou om te kiezen of dat voldoende is om voor deze telefoon te gaan.

Op het moment van schrijven kost de telefoon iets minder dan 1.199 euro, daar kan men onder andere de OnePlus 8 Pro (999 euro), OPPO Find X2 Pro (1.199 euro) of de Samsung Galaxy S20 Plus (999 euro) mee kopen. Wil je de beste camera-concurrent, dan kan je de Google Pixel 4 (550 euro) of de Pixel 4 XL (670 euro) aanschaffen.

Sony Xperia 1 II

Positieve punten

+ 21:9-scherm is fijn voor lange webpagina’s

+ Speakers zijn ‘subliem’ voor een telefoon

+ Batterijduur hoef je je geen zorgen over te maken

+ Prestaties zijn bovengemiddeld goed te noemen

Negatieve punten

- Lage helderheid van het scherm

- Trage (18 watt) meegeleverde oplader

- Camera’s blijven tegenvallen

Sony Xperia 1 II kopen

De Sony Xperia 1 II is beschikbaar in Nederland en België. Het toestel is beschikbaar in de kleuren zwart en paars voor een adviesprijs van 1.199 euro. Zoals gewoonlijk is het toestel te koop bij Coolblue, Bol.com, Belsimpel, Fnac, Vanden Borre en de MediaMarkt.

Review Sony Xperia 1 II
Score: 3,50 / 5
De nieuwste artikelen over Sony Xperia 1 II

'Sony verbetert updatebeleid: drie jaar updates voor vlaggenschepen'

Sony Xperia 1 II: eerste indrukken na 24 uur met dé camera-telefoon

Sony Xperia 1 II is vanaf volgende week in België verkrijgbaar

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier. Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.nl.

Reacties (11)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.nl.

Bezig met laden van reacties...