Sony Xperia 10 V review: dit zijn de plus- en minpunten

Sony Xperia 10 V review: dit zijn de plus- en minpunten

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Sony kondigde ze half mei aan: de gloednieuwe Sony Xperia 1 V (je spreekt uit: one mark five) en Sony Xperia 10 V. Een high end toestel voor fotografiefanaten en zijn midrange broertje. Met dat midrange broertje zijn we op pad gegaan: zo bevalt Sony Xperia 10 V.

Dit is de Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V is een echte midrangetelefoon. Sony heeft heel duidelijk bepaalde keuzes gemaakt en dat betekent voor de prijs iets positiefs, maar voor de processor niet. Het maakte een handzame telefoon, maar ook eentje die misschien wel iets te compact is. Dit zijn de minpunten van Sony Xperia 10 V, maar eerst natuurlijk de pluspunten, want die zijn er ook volop.

Sony Xperia 10 V review: dit zijn de plus- en minpunten

Specificaties

Sony Xperia 10 V
Afmetingen 155 x 68 x 8.3 mm
Gewicht 159 gram
Behuizing Corning Gorilla Glass Victus
Scherm 6,1 inch AMOLED, 1080 x 2520 pixels
Processor Qualcomm Snapdragon 695 5G
Werkgeheugen 8 GB
Opslaggeheugen 6 GB / 128 GB
Camera's achter
Ultragroothoekcamera 48 MP
Groothoekcamera  8 MP
Dieptecamera 8 MP
Macrocamera
Camera's voor
8  MP
Accu 5.000 mAh, 21W opladen
Software Android 12
Updatebeleid 3 jaar beveiligingsupdates, 2 besturingssysteemupdates (tot en met Android 15) 
Kleuren Wit, zwart, lavendel en groen
Extra's IP65, 5G, Bluetooth 5.1,  stereo speakers
Sony Xperia 10 V review: dit zijn de plus- en minpunten

Sony Xperia 10 V: de pluspunten

1. Heerlijk handzaam

Sony de lichtste telefoon die nu verkrijgbaar is en dat merk je: hij weegt maar 159 gram. Ook is hij erg smal: de afmetingen zijn 155 x 68 x 83 millimeter en wat mij betreft valt hij dan in de categorie compacte smartphone. Hij ligt lekker in de hand en zijn slanke uiterlijk staat hem goed. Het is hierdoor echt een telefoon die er anders uitziet dan de rest. De achterzijde van plastic is mat afgewerkt en er komen niet snel vingerafdrukken op, wat perfect is, al ziet het er wel een tikkeltje goedkoop uit.

2. Rustig scherm

Het 6,1 inch OLED-scherm is niet alleen een bijzonder formaat, hij is ook goed. De resolutie is 1080 x 2520 pixels en het fijne is dat het scherm niet extreem kleurrijk is: hij lijkt zelfs een kleine voorkeur te hebben voor blauw, wit en zwart, waardoor het een vrij stijlvol en rustig geheel blijft, in plaats van dat er allemaal knalkleuren op je afkomen. Het is ook wel even wennen, want we zijn gewend dat toestellen juist bijna meer kleur geven dan realistisch is. Dat vrij ingedimde scherm (ook als de helderheid helemaal hoog staat) is even wennen, maar het geeft ook daadwerkelijk wat rust. Wel een klein minpuntje erbij: de verversingssnelheid is slechts 60 Hz, wat ongetwijfeld bijdraagt aan het rustgevende gevoel.

3. Goede batterijduur

De batterij is 5.000 mAh, maar het toestel vraagt daar eigenlijk niet zo heel veel van, waardoor de batterijduur erg lang is. Het scherm vraagt niet te veel en de processor ook niet, waardoor de batterijduur wat langer is. Je kunt er soms wel twee dagen mee doen, wat geweldig is.

4. Zeer betaalbaar

Het toestel komt in zwart en wit, wat niet zo spannend is, wel zijn we te spreken over de prijs: 499 euro is netjes. Je zal onder de minpunten nog wel een paar items zien waardoor je zou kunnen zeggen dat het wel een toestel is dat aan de hoge kant van midrange zit qua prijs (en vooral: qua specificaties), maar zeker als je een compact toestel zoekt en wat realistischere beelden wil schieten, dan is dit wel een acceptabele midrange om op uit te komen.

5. Betere camera

Het toestel bevat aan de achterzijde een zeer subtiele opstelling aan camera’s, maar qua specificaties zijn ze beter dan de vorige. Er is een 48 megapixel hoofdcamera aanwezig (f1,8), een 8 megapixel telephotolens (f2,2) plus een ultragroothoeklens van 8 MP (f2,2). De hoofdcamera is voorzien van optische beeldstabilisatie en dat werkt goed.

Sony Xperia 10 V review: dit zijn de plus- en minpunten

Sony Xperia 10 V: de minpunten

1. Fletse foto’s

Waar het bij het scherm wel rustig is dat de kleuren niet keihard op je af komen knallen, is dat bij de fotografie toch net even minder. Het hangt erg van je voorkeuren af, maar naar mijn mening zijn de foto’s die het toestel maakt aanzienlijk minder kleurrijk dan de realiteit. Natuurlijk zien we de trend dat het allemaal veel te kleurrijk is: nog kleurrijker dan de realiteit, maar zo ingedimd als Sony het ermee doet, is wat mij betreft teveel van het goede. Elke keer dat je op je scherm kijkt na het maken van een foto, word je toch overvallen door een gevoel van teleurstelling en de behoefte om een andere telefoon te gebruiken voor de kiekjes.

Sony Xperia 10 V review: dit zijn de plus- en minpunten

2. De processor valt tegen

Een Snapdragon 695 5G: zegt het je nog iets? De chipset is inmiddels anderhalf jaar oud en dat is echt veel te oud voor een smartphone. Het mag dan geen al te duur toestel zijn: dat wil niet zeggen dat er geen fatsoenlijke chipset in hoeft te zitten die zo lang mogelijk meegaat. Het maakt dat deze telefoon niet per se de snelste is, wat ook wel weer past bij die verversingssnelheid van 60 Hz: Xperia 10 V voelt wat dat betreft meer als een telefoon die het wat rustiger aandoet. En dat betekent ook op het gebied van 4K-filmen: dat kan met deze processor niet.

3. Typen gaat vaak verkeerd

Hoe mooi en stijlvol zo’n slank toestel ook is, het komt ook met nadelen. Het toestel is zo smal, dat het toetsenbord heel klein is. Heb je kleine, slanke vingers, dan gaat het wel, maar als je lange nagels hebt of wat normalere vingers, dan zit je al gauw verkeerd. En 9 keer je wifi-wachtwoord intypen is al vervelend, laat staan als je er hele WhatsApp-berichten of zelfs artikelen mee wil schrijven. Dat zou ik op deze telefoon nooit volhouden, en écht flink zijn mijn kolenschoppen (of nagels) nou ook alweer niet).

4. Slide Sense blijft een beetje vreemd

Sony laat ook de Slide Sense-balk weer zien: dit is een soort scrollbalk aan de rechterkant van het scherm waarmee je door twee keer erop te tikken snel een applade opent. Dat is echter wat overdreven: je kunt ook gewoon van beneden naar boven swipen voor de apps. Heb je heel veel apps, dan zou je er een selectie in kunnen zetten misschien, maar je kunt je meestgebruikte apps ook op het homescherm zetten. Slide Sense laat je daarnaast snel naar de 21:9 splitscreenmodus gaan, maar ik heb er vaker ruzie mee dan dat ik er echt voordeel uithaal. Het gaat vaak net mis en dat maakt het eerder een struikelblok dan een prettige toevoeging.

Sony Xperia 10 V review: dit zijn de plus- en minpunten

5. Slecht updatebeleid

Sony zet qua batterij in op een batterij die lang mee moet gaan, maar dat doet het niet als het om de telefoon in het algemeen gaat. Het updatebeleid kan beter, veel beter. Met Xperia 10 V kun je drie jaar vooruit qua beveiligingsupdates, maar qua besturingssysteemupdates kom je niet verder dan Android 15. Ja: dit toestel krijgt twee besturingssysteemupdates en dat is erg weinig en in de huidige maatschappij bovendien bijna niet meer te rechtvaardigen.

Conclusie

Sony Xperia 10 V is geen heel spannend toestel, maar het heeft wel een paar goede pluspunten waar we blij van worden. Het grootste pluspunt is waarschijnlijk zijn mooie, slanke uiterlijk. Het is een lang, dun toestel, al heeft die ranke look wel als nadeel dat je er wat moeilijker op kunt tikken. Het scherm ziet er goed uit, maar daarentegen is het allemaal wel wat ingedimd. In een wereld waarin we gewend zijn aan enorm overgesatureerde foto's en schermen met heel veel kleur, is dit een heel rustig toestel. In het geval van fotografie is het te rustig, maar kijkend naar het scherm biedt het eigenlijk wel een fijn zen-gevoel. Dit toestel is geweldig voor mensen die een midrange-toestel zoeken zonder te veel poespas en met vooral een compact uiterlijk.

Je kunt echter ook gaan voor een alternatief: Samsung Galaxy A54 5G is met zijn wat grotere uiterlijk en betere specificaties op het gebied van de processor een goede keuze, of Google Pixel 7a, die komt met het mooie standaard Android en een camera-opstelling om u tegen te zeggen.

Gerelateerde artikelen

Sony Xperia 10 V kopen

De Sony Xperia 10 V is er in de kleuren groen, lavendel, wit en zwart (zoals de Sony WF-C700N-oordopjes). De adviesprijs van het toestel is 449 euro en hij is nu verkrijgbaar. Goed om te weten: er zit geen oplader bij dit toestel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Review

Dit vind je misschien ook leuk