Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • Huawei Mate X

 • Xiaomi Mi 9

 • Samsung Galaxy S10 Plus

 • Google Pixel 3 XL

 • Nokia 9 PureView

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

Downloaden aan (meer dan) 400 Mbit/s

Getest: Telenet Speedboost 400

· 28 december 2017

Hoe snel is het snelste internet? Als we ons even beperken tot aansluitingen voor particulieren, dan biedt Telenet met Speedboost 400 sinds kort alvast de hoogste downloadsnelheid. Androidworld testte of de belofte van 400 Mbit/s ook in de praktijk wordt waargemaakt.

15 euro per maand

Speedboost 400 is een optie die enkel Telenet-klanten met Internet Fiber 200 (inclusief Whoppa of Wigo) sinds kort kunnen activeren. Met de optie wordt de surfsnelheid opgeschroefd van 200 Mbit/s naar 400 Mbit/s voor downloaden, en van 20 Mbit/s naar 40 Mbit/s voor uploaden. Er komt dan wel 15 euro bij bovenop je bestaande abonnement. Dat Telenet aan een dergelijke snelheidsoptie werkte, wisten we al sinds begin oktober. Maar pas vanaf december werd het ook effectief mogelijk om Speedboost 400 aan te vragen als Telenet-klant.

Het aanvragen en activeren van Speedboost 400 gebeurt online via de website van Telenet, of via Mijn Telenet, het klantenportaal. Naast dat je over het juiste abonnement moet beschikken, heb je ook nood aan de nieuwste CH7465LG-gateway. Dat is een kabelmodem met ingebouwde router en wifi, die werkt via de EuroDOCSIS 3.0-standaard. Deze gateway kan overweg met 24 kanalen voor download, en 8 voor upload. Bovendien is deze uitgerust met wifi volgens de 802.11ac-standaard. Heb je zo’n modem reeds in huis, dan wordt Speedboost 400 meteen voor je geactiveerd.

Gratis installatie

Omdat wij nog een CH6643E-gateway hadden staan met slechts 8/4-kanalen, moest deze eerst vervangen worden door een CH7465LG. Een afspraak daarvoor werd tijdens de online bestelprocedure netjes mee ingepland, en de bijhorende installatie bleek zelfs helemaal gratis. Normaal vraagt Telenet voor een dergelijke ‘comfortinstallatie’ 85 euro, aangezien er een technieker bij je thuis komt om de oude modem te vervangen door de nieuwe. Opvallend: omdat we moesten wachten op de installatie van de nieuwe kabelmodem, maakte de bestelbon melding van ‘1 maand korting voor uitgestelde ingebruikname’. We gaan er dus van uit dat de eerste maand Speedboost 400 gratis is, al wist de helpdesk ons na de effectieve installatie dan weer te melden dat ze geen weet hadden van een korting hiervoor. Dat vechten we later nog wel uit.

De afspraak vond in ons geval plaats een tiental dagen na de online bestelling. Overigens wist de vriendelijke installateur te melden dat er geen modem-only variant bestaat van de CH7465LG. Het instellen van de modem en wifi gebeurt dus volledig via het Mijn Telenet-portaal.

In de rest van het artikel gaan we verder in op de snelheidsverschillen tussen Internet Fiber 200 (met CH6643E-gateway) en Speedboost 400 (met CH7465LG-gateway). We doen snelheidsmetingen zowel bedraad als draadloos, en met verschillende apparaten. We wilden zo enerzijds nagaan of de beloofde snelheid van 400 Mbit/s effectief behaald kan worden, en anderzijds of het wifi-gedeelte van de nieuwe modem een verbetering is ten opzichte van de vorige modem. De testresultaten vind je in de tabel onderaan dit artikel.

Telenet Gateway Speedboost 400

Bekabeld

Wie betaalt voor extra snelheid, wil dat die snelheid geen utopie blijkt. Een netwerkverbinding is echter maar zo snel als de traagste link in de keten. En die keten kan behoorlijk lang uitvallen. Telenet zelf is daar ook duidelijk over wanneer je Speedboost 400 activeert. Het stelt dat het om ‘theoretische maximumsnelheden’ gaat. Keiharde garanties over de snelheid krijg je dus niet, en eigenlijk is dat ook maar logisch, vinden we. Er zijn immers te veel elementen waar Telenet geen controle over heeft en die toch een enorme invloed uitoefenen op de uiteindelijke snelheid, in het bijzonder bij draadloze verbindingen.

Wij wilden in eerste instantie te weten komen of de snelheid van 400 Mbit/s gehaald wordt aan de modem zelf. We wilden met andere woorden testen of het stukje tussen het netwerk van Telenet en onze modem, aan maximale snelheid opereert. Dat is trouwens ook het enige gedeelte waar Telenet min of meer garanties kan bieden dat de 400 Mbit/s werkelijk gehaald zal worden. Om dat te kunnen meten, koppelden we een snelle desktop-pc via een cat 5e-netwerkkabel rechtstreeks aan op de LAN-poort van de CH7465LG-gateway. Daarna maten we de verbindingssnelheid door te surfen naar de Telenet-speedtest. Dat is een pagina die Telenet zelf beheert en waarachter de bekende Speedtest-technologie van Ookla schuilgaat. Zo waren we echter zeker dat onze metingen zich binnen het Telenet-netwerk afspeelden, en dat de invloed van andere factoren minimaal was.

Verdubbeling

En inderdaad: waar we zonder Speedboost 400 bleven steken op maximum 192,6 Mbit/s, verdubbelde dat met de nieuwe modem en met Speedboost naar 404,4 Mbit/s. De snelheidsbelofte van Speedboost 400 wordt dus ruimschoots ingelost. Meer zelfs: we deden ook testen via http://beta.speedtest.net naar een server van EDPNet in Sint-Niklaas, en daar piekten we op een bepaald moment zelfs op 455 Mbit/s voor downloaden!

Naast een desktop-pc, gebruikten we ook een recente Acer-laptop die dezelfde testen doorliep. En dan zie je dat zelfs via een netwerkkabel er bottlenecks kunnen optreden: deze laptop ging niet hoger dan 350,4 Mbit/s, wat hoogstwaarschijnlijk te wijten viel aan de processor die tijdens de testen aan 100 procent belast werd.

Wat betreft uploaden is de uitdaging minder groot, simpelweg omdat de snelheden daar veel minder hoog liggen. Maar ook hier levert Telenet wat het belooft: we halen vlot 40,6 Mbit/s, opnieuw een verdubbeling van de oude snelheid. Nog niet zo lang geleden was 40 Mbit/s een heel normale downloadsnelheid voor breedband internet.

Trouwens, alle snelheidsmetingen werden vijf keer uitgevoerd, en enkel het beste resultaat werd meegenomen. Het zijn dus maxima die je in de tabel hieronder ziet.

Telenet Speedtest Speedboost 400

Draadloos

Onze eerste reeks van metingen werd uitgevoerd via bekabelde netwerkaansluitingen. Dat levert in principe de meest stabiele en ook de snelste internetverbinding op, maar anderzijds is het ook steeds meer een uitzondering. De meeste thuis-apparaten werken immers (ook) via wifi. En dus vonden we het maar logisch dat we Speedboost 400 eveneens aan de tand voelden via draadloze verbindingen. Ook dan is de CH7465LG-gateway een welkome upgrade. Net zoals de CH6643E beschikt hij over twee radio’s, voor 2,4 en 5 GHz, maar kan hij wel overweg met de snellere 802.11ac-standaard, wat de opvolger is van 802.11n. Volgens onze bron zou de CH7465LG-gateway bovendien beschikken over meer (interne) antennes, en uit de AC1600-klasse komen. Dat betekent maximaal 1.200 Mbit/s over 5 GHz, en 400 Mbit/s over 2,4 GHz.

Met dezelfde Acer-laptop, die beschikt over een 802.11ac wifi-chip van Atheros, komen we uit op 252,7 Mbit/s voor download, en 40,8 Mbit/s voor upload. Dit is gemeten op een afstand van 3 meter van de gateway zonder enige obstakels ertussen. Op zich is dat een mooie snelheid, al hadden we stiekem gehoopt om ook hier het maximum van 400 Mbit/s te kunnen halen. De afknapper komt pas als we met deze laptop verbonden via 2,4 GHz. Wat we ook probeerden, we kregen in Windows 10 geen hogere linksnelheid dan 72,2 Mbit/s, en dus zagen we maar af van verdere tests in deze modus. Op de oude gateway haalden we met deze laptop op 2,4 GHz nochtans bijna 90 Mbit/s.

Tot slot haalden we er ook nog een OnePlus 5T smartphone bij. Daar voerden we via de Ookla Speedtest-app dezelfde tests uit op 5 GHz. Deze keer waren we wél blij met de resultaten: 392,04 Mbit/s voor download en 41,23 Mbit/s voor upload. Het is dus wel degelijk mogelijk om deze supersnelle internetlijn via wifi te satureren! De LG G6 en de Huawei Mate 10 Pro wisten de snelheid van de OnePlus 5T echter niet te evenaren en moesten het zelfs doen met beduidend lagere snelheden. Om maar te zeggen dat in het geval van wifi niet op voorhand valt te voorspellen wat het resultaat gaat zijn. Dat hangt heel erg af van apparaat tot apparaat,  van omgeving tot omgeving, en van configuratie tot configuratie.

Internet Fiber 200 (200/20 Mbit/s)Internet Fiber 200 + Speedboost 400 (400/40 Mbit/s)
Client: Acer Aspire E5-575G laptop 
speedtest.telenet.be (Realtek Gbit NIC)
Download (Mbit/s), hoger is beter194,8350,4
Upload (Mbit/s), hoger is beter19,440,6
WLAN 5 GHz, 3 meter: speedtest.telenet.be  
Download (Mbit/s), hoger is beter103,4252,7
Upload (Mbit/s), hoger is beter19,440,8
WLAN 2,4 GHz, 3 meter: speedtest.telenet.be  
Download (Mbit/s), hoger is beter89,5ng
Upload (Mbit/s), hoger is beter19,5ng
Client: desktop-pc 
speedtest.telenet.be (Intel Gbit NIC)
Download (Mbit/s)192,6404,4
Upload (Mbit/s)19,440,6
beta.speedtest.net (Intel Gbit NIC)
Download (Mbit/s)192,73455,48
Upload (Mbit/s)19,3940,65

De moeite waard?

Met quasi een druk op de knop verdubbel je met Telenet Speedboost 400 je surfsnelheid. Of je al die snelheid ook effectief nodig hebt, en in de praktijk er iets van merkt, is moeilijker te voorspellen. Het is duidelijk dat dit een product is voor de zware surfers. Of voor gezinnen waar veel apparaten tegelijkertijd online zijn, want dan kan Speedboost 400 wellicht soelaas brengen op de allerdrukste momenten (streaming video!).

Aan de datalimieten verandert met Speedboost 400 echter niets en dat is toch wel een gemiste kans. Telenet zou bijvoorbeeld voor Speedboost de downloadlimiet van 750 GB gedurende de piekmomenten volledig kunnen afschaffen. Dat zou de 15 euro per maand net wat aanvaardbaarder maken.

De snelheid van je internetverbinding gaat er met Speedboost hoe dan ook ferm op vooruit. Downloaden gaat sneller dan ooit tevoren (al hangt veel af van de capaciteiten aan de andere kant), en ook wie veel in de cloud werkt en bijvoorbeeld online back-ups maakt zal de verhoogde uploadsnelheid weten te waarderen.

Of dat alles 15 euro per maand extra waard is, is een afweging die we niet voor je kunnen maken. Ben je een snelheidspurist dan is Speedboost 400 zonder twijfel het snelste internet wat je op dit moment thuis kunt krijgen. Zeker als je het vergelijkt met concurrent Proximus, dat tot 100 Mbit/s voor download en 15 Mbit/s voor upload kan bieden momenteel. Telenet behoudt dus een ruime voorsprong als het op pure snelheid aankomt, zelfs zonder Speedboost 400 ...

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (1)
Bezig met laden van reacties...