WiZ slimme verlichting: dit zijn de plus- en minpunten

WiZ slimme verlichting: dit zijn de plus- en minpunten

Sven Brys

door Sven Brys

Laatst geüpdatet

Signify, ook wel gekend van Philips Hue, nam vorig jaar het assortiment slimme verlichting van WiZ over. WiZ staat gekend als een voordelige oplossing voor slimme verlichting. Door slimme verlichting goedkoper aan te bieden aan de consument, hoopt WiZ zijn Smart lampen toegankelijker te maken. Ik heb gedurende enkele weken de slimme verlichting en bijhorende accessoires van WiZ kunnen uittesten. Graag vertel ik jou wat de positieve en negatieve punten zijn van deze 'goedkopere' smart verlichting.

WiZ slimme verlichting: de pluspunten

1. Uitgebreid aanbod

In het pakket dat mij werd toegestuurd, zat een lijst met alle slimme verlichting die WiZ verkoopt. Je hebt een heel uitgebreide keuze uit verschillende vormen en groottes. Je kan kiezen uit standaard lampen, filament lampen, light strips, spots en armaturen, met gekleurd of wit licht. Daarnaast verkopen ze accessoires zoals bewegingssensoren, slimme stekkers en een afstandsbediening om je slimme lampen aan te sturen. Volgens mij voldoende keuze voor als je start met het 'verslimmen' van je je huis.

WiZ slimme verlichting: dit zijn de plus- en minpunten

2. Prima kwaliteit

Ik testte de gewone gekleurde lampen A60 (806 Lumen), de iets grotere A67-lamp (1521 Lumen) en de filament ST64 amber-lamp (640 Lumen). De gekleurde lampen kunnen 16 miljoen kleuren tonen. De filament lampen heeft een instelbare kleurtemperatuur tussen 2000 en 5000 Kelvin, dus van koel wit licht tot gezellig (warm) kaarslicht. Dankzij de amber-kleur van het glas, past deze lamp ook prima zonder armatuur in je interieur.

WiZ slimme verlichting: dit zijn de plus- en minpunten

Het lichtopbrengst van deze lampen is prima, en de kleuren zijn erg aangenaam om naar te kijken

3. Eenvoudige installatie

Het fijne aan de slimme verlichting van WiZ is dat je enkel de lamp en de WiZ-app nodig hebt. De verbinding verloopt via de ingebouwde Wifi-verbinding van de lamp. Je hebt dus geen bridge nodig, wat wel het geval is bij slimme verlichting van Ikea en Philips Hue. WiZ is zeker niet de enige fabrikant van slimme verlichting die geen vereist bij gebruik. Deze manier van werken zagen we ook al bij slimme verlichting van LIFX. Het nadeel van deze technologie is dat je een account moet maken bij de fabrikant van de verlichting. Dit betekent dan ook dat deze fabrikant kan volgen wat je zoals doet met je slimme verlichting; je geeft dus weer een deel van je privacy af. Bij de slimme verlichting van WiZ is dat niet het geval. Je hebt zelf de keuze of je een account aanmaakt of de slimme lampen gebruikt zonder account. Je kan dus 'anoniem' blijven.

De installatie gaat heel eenvoudig. Je drukt in de app op lamp toevoegen en kiest het wifi-netwerk waarmee de lamp moet verbinden. Je schakelt de lamp uit en schakelt de lamp 3 keer snel in.

WiZ slimme verlichting: dit zijn de plus- en minpunten

De lamp begint in een blauwe kleur te pulseren, waarna je in de app verder gaat met de installatie. De app zal je stap voor stap begeleiden in het installatieproces om de lamp verder in te stellen. Van zodra dat de wifi-verbinding met de lamp is volbracht, moet je in de app enkel nog aangeven in welke ruimte de lamp zich bevindt.

4. WiZclick

Een fijne functie aan de slimme verlichting van WiZ is WiZclick. Via deze functie kan je jouw 'normale' stroomschakelaar iets slimmer maken. In de app kan je per kamer vier favoriete lichtscènes instellen. Klik je met de schakelaar de slimme lamp eenmaal aan, zal de lamp de eerste favoriete lichtscène instellen. Klik je meteen de lamp een twee keer aan, zal de lamp de tweede favoriete lichtscène aannemen. Zo kan je bijvoorbeeld via jouw schakelaar een warme lichtkleur instellen voor tijdens de maaltijd en een andere witte kleur voor als de kinderen hun huiswerk moeten maken.

Gebruik je deze functie niet, zal de lamp bij het inschakelen de laatst gebruikte lichtscène aannemen.

WiZ slimme verlichting: dit zijn de plus- en minpunten

5. Spraakbediening via Google Assistent

De slimme verlichting van WiZ is te koppelen aan de Google Assistent en toe te voegen aan de Google Home-app. Hierdoor kan je de lampen niet alleen aansturen via WiZ-app, maar ook door spraakcommando's. Verder kan je de lampen toevoegen aan Google Home en de lampen zo betrekken in routines. Zo kan je bijvoorbeeld alle lampen automatisch laten uitschakelen als je de woning verlaat.

WiZ slimme verlichting: dit zijn de plus- en minpunten

6. Herstel na stroomonderbreking

Als je de slimme verlichting enkel wenst te bedienen via de WiZ-app of via spraakbediening, dan moet de schakelaar van de lamp wel ingeschakeld blijven. Bij een eventuele stroomonderbreking betekent dit dat de lampen inschakelen. Dit is niet zo erg als je thuis bent, maar stel je voor dat je op vakantie bent en de lampen een hele week blijven branden? Daar zal jouw energieleverancier erg tevreden mee zijn.

Daarom ben ik blij dat er in de WiZ-app een functie is waarmee je 'herstel bij stroomonderbreking' activeert. Met deze functie zullen lampen automatisch zich automatisch uitschakelen als de stroom is teruggekeerd.

7. Slimme functies

Hoewel de slimme WiZ-verlichting budgetvriendelijker is dan het aanbod van Philips Hue, krijg je toch een mooi aanbod van slimme functies in de WiZ-app. Je kan elke lamp toewijzen aan een kamer en op die manier lampen samenvoegen. Elke lamp in een kamer kan je via de app afzonderlijk bedienen en zo de lichtintensiteit of kleur en warmte aanpassen. Voor de kleur en warmte kan je kiezen uit voorgeprogrammeerde instellingen, of je kan het handmatig instellen.

WiZ slimme verlichting: dit zijn de plus- en minpunten

Naast deze instellingen kan je ook schema's, scènes en ritmes aanmaken. Zo bepaal je bijvoorbeeld zelf wanneer lampen in- en uitschakelen. Via de 'ritmes' kan je de lampen automatiseren met scène-overgangen gedurende de dag. Zo is er het 'Circadiaan Ritme', dat de belichting van de lampen aanpast aan het ritme van de dag. Zo zal je lamp je 's morgens wekken en zal deze lamp overdag een productieve kleur aannemen, om 's avonds te veranderen naar een gezellige warme kleur. Dit is volgens mij een ideale functie voor op kantoor, maar bij mij thuis heb ik liever dat de lampen overdag zijn uitgeschakeld.

WiZ slimme verlichting: dit zijn de plus- en minpunten

WiZ slimme verlichting: de nadelen

1. Kamergebonden bediening

De meeste slimme functies die in de WiZ-app beschikbaar zijn, worden per ruimte ingesteld. Hierdoor kan je bijvoorbeeld geen lichtscènes of schema's per lamp instellen. Dit heeft toch wel gevolgen voor de flexibiliteit. Je kan er bijvoorbeeld niet voor zorgen dat enkel de sfeerverlichting aangaat bij zonsondergang, als je ook nog andere lampen gebruikt in dezelfde ruimte.

2. Accessoires met één groot nadeel

Naast de slimme WiZ-verlichting heb ik ook de afstandsbediening en de bewegingssensor getest. De afstandsbediening heeft een knop om de verlichting in en uit te schakelen, een nachtlamp-knop, vier scène-knoppen en een helderheid-knop. Een handige accessoire zodat iedereen in huis je lampen kan bedienen zonder gebruik te moeten maken van een smartphone.

WiZ slimme verlichting: dit zijn de plus- en minpunten

De slimme verlichting kan je ook automatisch laten inschakelen door de WiZ-bewegingssensor. Deze kan je ergens plaatsen of omhoog hangen. Handig om bijvoorbeeld in een donkere ruimte het licht automatisch in te schakelen als je binnenstapt. Je kan via de app instellen welke actie er moet worden uitgevoerd zodra de sensor beweging opmerkt. Daarnaast stel je hoe lang het duurt voordat de lampen uitschakelen als er geen beweging is. Zo vermijd je dat het licht uitgaat als je te lang stil zit op toilet.

Persoonlijk vind ik de bewegingssensor minder gebruiksvriendelijk omdat deze geen rekening houdt met de hoeveelheid licht die al aanwezig is in de ruimte, of het tijdstip van de dag. Ik had deze sensor geïnstalleerd bij de entree, waardoor de verlichting inschakelde van zodra ik de hal binnenstapte. Jammer genoeg schakelde de lamp niet alleen 's avonds aan, maar ook overdag, wat niet de bedoeling is.

WiZ slimme verlichting: dit zijn de plus- en minpunten WiZ slimme verlichting: dit zijn de plus- en minpunten

Conclusie

WiZ heeft een heel uitgebreid en budgetvriendelijk aanbod van slimme verlichting. De lichtkwaliteit van de lampen is prima en je kan de lampen via de uitgebreide kleurkeuzes aanpassen om verschillende sferen te creëren. De lampen zijn te bedienen via de WiZ-app, de Google Home-app of via spraakcommando's.

De lampen hebben ook een intern geheugen waarbij je twee scènes kunt opslaan. De lamp onthoudt eveneens de laatst gebruikte scène en zal deze opnieuw activeren bij het opnieuw inschakelen van de lampen. Hierdoor kan je jouw 'gewone schakelaar' gebruiken om deze slimme verlichting te bedienen.

Via de WiZ-app kun je scènes en ritmes aanmaken, zodat de lampen op bepaalde tijdstippen automatisch in- en uitschakelen. Het grootste nadeel aan de WiZ-app is dat lampen moeten worden onderverdeeld in ruimtes. Alle instellingen, zoals de scenes, ritmes maar ook het gebruik van accessoires, worden aan deze ruimte gekoppeld. Deze beperking zorgt ervoor dat scènes niet per lamp geactiveerd kunnen worden. Ook voor de accessoires is het een probleem: die schakelen ook direct alle aanwezige lampen in die ruimte in.

Ik zou deze slimme verlichting willen aanraden aan personen die net starten met het gebruiken van slimme verlichting, hun oude schakelaars willen gebruiken en minder bezig zijn met de aanwezige slimme functies.

Wil je meer flexibiliteit om je slimme verlichting in te stellen, kan je ook kijken naar verlichting van fabrikanten als LIFX en Philips Hue.

WiZ slimme verlichting kopen

Deze slimme verlichting van WiZ koop je onder ander bij Vanden Borre en Bol.com.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Review

Dit vind je misschien ook leuk