Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Digitale post-its

Google Assistent krijgt nieuwe functies, dit zijn ze allemaal

· 08-01-2020 12:00

Tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas heeft Google een aantal nieuwe functies voor de Google Assistent aangekondigd.

Google Assistent

De slimme assistent van Google helpt inmiddels in 90 landen zo'n 500 miljoen mensen om het leven makkelijker te maken op het gebied van smarthome-apparatuur, smart displays, telefoons, tv's en meer. In het kader hiervan kondigt Google op de CES een reeks nieuwe functies voor zijn slimme hulpje aan.

Google Assistent

1. Opdrachten voor slimme apparaten inplannen

De zogenaamde 'Scheduled Actions' maken het mogelijk om de spraakopdrachten voor slimme apparaten in te plannen. Nu kun je nog de Google Assistent vragen om het licht aan te doen en dat doet deze dan ook direct. De Scheduled Actions zorgen ervoor dat je de assistent taken kan laten inplannen. Een voorbeeld is: "Ok, Google, zet het koffieapparaat morgenochtend om 6 uur 's ochtends aan."

2. Digitale post-its

De Google Assistent op smart displays zoals de Google Nest Hub kan straks digitale post-its weergeven. Heb je bijvoorbeeld de hond al eten gegeven en moet je je klaarmaken voor een uurtje fitness in de sportschool? Dan laat je voor je partner een digitale notitie op de smart display achter om hem of haar te laten weten dat de hond geen voer meer hoeft te hebben: "Ok, Google, laat een notitie achter dat ik de hond al eten heb gegeven." Je partner ziet, als hij van het werk thuiskomt, op de smart display dat de hond een volle maag heeft. Deze digitale post-its komen later dit jaar naar de slimme schermen.

3. TL;DR - Google Assistent leest lange teksten voor (en vertaalt ze ook)

Lange lappen tekst op een website lezen, daar heb je misschien niet even altijd zin in. Gelukkig kan je daar straks de Google Assistent voor inzetten. De Google Assistent kan deze tekst voor je omzetten in een audioboek zodat je achterover geleund op de bank (of in de auto of trein) naar een artikel kunt luisteren. Desgewenst kan de assistent het artikel ook voor je vertalen. Verwacht geen robot-achtige stem, want Google heeft hierbij gefocust op de intonatie om de stem zo natuurlijk mogelijk te laten klinken. "Ok, Google, lees deze pagina voor!"

4. Ondersteuning voor meer slimme apparaten

Google brengt meer dan twintig nieuwe apparaten onder in zijn Google Home-app. Denk daarbij aan slimme airco's, slimme luchtbevochtigers, slimme badkuipen (?), slimme koffieapparaten, slimme stofzuigers en meer.

Daarnaast wordt het toevoegen van een nieuw apparaat via de app van de fabrikant vereenvoudigd. In deze app krijg je tijdens de set-up de mogelijkheid om deze te voltooien via de Google Home-app of de Google Assistent.

5. Sneltoetsen voor smart displays

Smart displays krijgen sneltoetsen voor de mensen die je vaak belt. Je kan zelf personen aan deze sneltoetsen koppelen en ze vervolgens via een spraakopdracht of een tik op het scherm bellen.

6. Nieuwe stemopdrachten voor meer privacy

Vorig jaar kwam Google in opspraak vanwege Google-medewerkers die luisteren naar opnames die met de slimme Google Home-luidsprekers en via de Google Assistent-app op smartphones gemaakt waren. Waarschijnlijk komt de zoekgigant in het kader hiervan met twee nieuwe stemopdrachten. 

Wil je niet dat Google met een bepaald gesprek meeluistert? Zeg dan Hey Google, dat was niet voor jou bedoeld." Geef je de opdracht "Hey Google, sla je mijn audiodata op?", dan zal de Google Assistent je informeren over wat ermee gebeurt.

7. Ondersteuning voor meer slimme apparaten

Google brengt meer dan twintig nieuwe apparaten onder in zijn Google Home-app. Denk daarbij aan slimme airco's, slimme luchtbevochtigers, slimme badkuipen (?), slimme koffieapparaten, slimme stofzuigers en meer.

Google levert zijn Assistent ook mee op Samsung smart tv's die vanaf dit jaar worden gelanceerd. Daarnaast krijgen Android TV-apparaten ondersteuning voor 'far-field microfoons' zodat je net als bij je smart speaker ook tegen je Android TV kunt praten via de Google Assistent.

Wanneer beschikbaar?

Al deze nieuwe mogelijkheden komen later dit jaar naar de Google Assistent. Of ze dan ook in het Nederlands te gebruiken zijn, is helaas niet bekend.

Welke functie(s) zie jij graag zo spoedig mogelijk onze kant op komen? Laat het weten in de reacties.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier. Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.nl.

Reacties (28)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.nl.

Bezig met laden van reacties...