10 verborgen Android-functies die je nog niet kende

10 verborgen Android-functies die je nog niet kende

Heb je ooit het gevoel gehad dat je niet het maximale haalt uit je Android-telefoon? Misschien ben je niet op de hoogte van enkele verborgen functies die je apparaat biedt. Android is een veelzijdig besturingssysteem met talloze mogelijkheden, maar sommige van deze functies zijn minder bekend bij de meeste gebruikers. In dit artikel bespreken we 10 verborgen Android-functies verkennen die je waarschijnlijk nog niet kende, maar die ervoor zorgen dan je veel meer uit je Android-apparaat kunt halen.

1. Voor elke app een andere taal kiezen

Je kan op telefoons met Android 13 voor elke app een gewenste taal kiezen. Als je de instelling voor één taal wijzigt, blijven de andere apps de standaardtaal op je telefoon volgen. Handig voor tweetalige mensen of mensen die een nieuwe taal leren. Wil jij de taalinstellingen vcoor afzonderlijke app instellen? Dit is hoe je dat doet.

2. Veilige gastmodus

Wil je je telefoon aan iemand uitlenen, maar maak je je zorgen over je privacy? Android biedt een gastmodus waarmee je een beperkt profiel kunt maken voor andere gebruikers. Ga naar de instellingen en zoek naar 'Gebruikers' of 'Gebruikersaccounts' om de gastmodus in te schakelen. Daarna kan je via de 'Snelle instellingen' snel overschakelen naar het gastprofiel.

Gebruiker toevoegen

  1. Open de Instellingen
  2. Ga naar Systeem -> Meerdere gebruikers
  3. Activeer de optie door het schuifje naar rechts te vegen
  4. Tik vervolgens op Gast toevoegen

Deze stappen kunnen per merk telefoon verschillen. Gebruik de zoekfunctie in de instellingen om deze camerasnelkoppeling te vinden.

3. Automatische tekstcorrectie aanpassen

Als je niet tevreden bent met de automatische tekstcorrectie van je Android-toetsenbord, kun je deze aanpassen aan je eigen voorkeuren. Ga naar de toetsenbordinstellingen en zoek naar de optie 'Tekstcorrectie' om woorden toe te voegen of te verwijderen.

4. Snelle instellingen aanpassen

Wil je snel toegang hebben tot de instellingen die je het meest gebruikt? Veeg met twee vingers omlaag vanaf de bovenkant van het scherm om de snelle instellingen te openen en tik op het potloodpictogram om ze aan te passen aan je behoeften.

10 verborgen Android-functies die je nog niet kende

5. Slimme vergrendeling

Met 'Smart Lock' kun je je telefoon ontgrendelen wanneer deze verbonden is met een vertrouwd apparaat, zoals een Bluetooth-hoofdtelefoon of een smartwatch. Ga naar de beveiligingsinstellingen en zoek naar 'Smart Lock' om deze functie in te schakelen. Check ook deze 5 verschillende manieren om je telefoon te ontgrendelen.

6. Schermafdrukken bewerken

Wist je dat je screenshots direct na het maken ervan kunt bewerken? Wanneer je een schermafbeelding maakt, tik je op de melding om de bewerkingsfuncties te openen, zoals bijsnijden, tekenen en tekst toevoegen.

10 verborgen Android-functies die je nog niet kende

7. Notificatie per ongeluk weggeveegd? Check je meldingsgeschiedenis

Het gebeurt jou misschien wel eens dat je door nutteloze meldingen heen scrolt om dan per ongeluk een belangrijk bericht weg te vegen. Je kunt die melding dan terugvinden in de meldingsgeschiedenis op veel Android-telefoons. Heb je deze optie niet op jouw telefoon? Dan kan je er ook een app voor gebruiken.

Meldingsgeschiedenis aanzetten

Als je je melding wist of snoozet, kun je deze opnieuw bekijken in de meldingsgeschiedenis.

  1. O pen de Instellingen
  2. Tik op Meldingen -> Meldingsgeschiedenis
  3. Zet Meldingsgeschiedenis gebruiken aan 
10 verborgen Android-functies die je nog niet kende

8. Supersnel je camera-app starten 

Wil je snel een foto maken zonder je camera-app te openen? Android biedt handige snelkoppelingen om direct vanaf het vergrendelscherm of het startscherm toegang te krijgen tot de camera. Dubbelklik op de aan/uit-knop of veeg omhoog vanaf het camerapictogram op het vergrendelscherm (afhankelijk van je apparaat) om direct naar de camera te gaan.

Snelkoppeling instellen

  1. Open de Instellingen
  2. Ga naar Systeem -> Gebaren -> Camera snel openen
  3. Activeer de optie door het schuifje naar rechts te vegen

Deze stappen kunnen per merk telefoon verschillen. Gebruik de zoekfunctie in de instellingen om deze camerasnelkoppeling te vinden.

10 verborgen Android-functies die je nog niet kende

9.  Ingebouwde schermopname

Met Android kun je je scherm opnemen zonder dat je een externe app hoeft te installeren. Veeg omlaag om de snelle instellingen te openen en zoek naar de optie 'Schermopname' of 'Opname starten' om je schermactiviteiten vast te leggen. Wil je weten hoe je zo'n schermopname op een Samsung-, Xiaomi- of Poco-telefoon maakt? Daarvoor kun je in dit artikel terecht.

10. Tekst selecteren met precisie

Het selecteren van tekst op een touchscreen kan soms lastig zijn, maar Android biedt een handige functie om dit gemakkelijker te maken. Houd je vinger op een woord en sleep de gekleurde grepen om nauwkeurig tekst te selecteren. Dit is vooral handig bij het kopiëren en plakken van tekst.

Met deze 10 verborgen Android-functies heb je een breder scala aan mogelijkheden om meer uit je Android te halen. Of je nu snel je camera wilt starten, je screenshots wilt bewerken of de veilige gastmodus wilt gebruiken, deze functies helpen je om meer uit je Android-telefoon te halen.

Onthoud dat de beschikbaarheid van deze functies kan variëren afhankelijk van het merk en het model van je Android-telefoon, evenals de versie van het besturingssysteem. In dit artikel vind je de uitgebreide uitleg over waar je de Android-versie van je telefoon kan vinden. Heb je een Samsung? Dat kun je de stappen hier vinden.

Heb jij nog tips over Android-functies die bijna niemand kent? Laat ze achter in de reacties onder dit artikel, we zijn benieuwd!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk