6 nieuwe functies van de nieuwe Chromecast met Google TV (HD)

6 nieuwe functies van de nieuwe Chromecast met Google TV (HD)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft in september een lichtere variant van de Chromecast met Google TV voorgesteld. De nieuwe HD-versie kan streamen met een 1080p-resolutie en is goedkoper met zijn prijs van 39,99 euro. We bespreken 6 nieuwigheden van de nieuwe Chromecast (HD), maar er zijn ook nadelen.

1. Meer opslag

Een pijnpunt van de Chromecast met Google TV (4K) was altijd de beperkte opslag die je kan gebruiken om apps te installeren. Dat probleem is niet helemaal van de baan met de Chromecast (HD), hoewel je 300 MB extra krijgt om voor apps te gebruiken. De Chromecast met Google TV (HD) komt met 4,7 GB tegenover de 4,4 GB bij de 4K-versie.

300 GB maakt wel degelijk een verschil wanneer je apps installeert in de Play Store, want in de praktijk zal je drie tot vier extra apps kunnen gebruiken. Let ook op bij de instellen van de Chromecast (HD), want voor het eerst wil de streaming stick TikTok standaard installeren. Als je dat niet wil, kan je dat bij de installatie voorkomen en bespaar je extra ruimte.

2. Microfoonindicator

De Chromecast met Google TV (HD) werkt met Android TV 12, terwijl de 4K-variant met het oudere Android TV 10 is verschenen. Dat brengt een aantal voordelen die Google omschrijft. Je kan in Google TV bijvoorbeeld rechtsboven een indicator zien verschijnen wanneer een app gebruik maakt van de microfoon in de afstandsbediening. Wanneer dat op een ongewenst moment gebeurt, kan je de toestemming om van de microfoon te gebruiken intrekken. Deze privacyfunctie is ook bekend van de Android 12-update voor telefoons.

6 nieuwe functies van de nieuwe Chromecast met Google TV (HD)

3. Tekst schalen

Niet iedereen heeft even goed zicht, en het is dankzij Android TV 12 mogelijk om de grootte van letters aan te passen. Je kan letters schalen tot 130 procent van het origineel en er is ook de mogelijkheid om letters iets kleiner weer te geven dan standaard - 85 procent - zodat er meer informatie op het scherm past. Je hoeft dus geen bril te gaan zoeken als je de tekst in de interface van Google TV wil zien.

4. Framerate aanpassen aan de content

Met de nieuwere software van de Chromecast met Google TV (HD) is het in de instellingen mogelijk om de framerate waarin een app op je tv wordt weergegeven al dan niet te aan te passen aan de framerate die door de app wordt gevraagd. Je kan bijvoorbeeld kiezen om alleen de framerate van de app over te nemen als dat naadloos werkt, en deze optie is standaard actief in Google TV.

Een andere mogelijkheid is om de framerate van een app ook te gebruiken wanneer dat niet naadloos werkt - het in feite te forceren - wat problemen kan veroorzaken. Je krijgt dan kort een zwart scherm te zien telkens als je een video afspeelt. Met een laatste optie kies je ervoor om nooit de gevraagde framerate van een app over te nemen.

5. Verbindt de wifi met QR-code

Wanneer je je Chromecast (HD) met een wifi-netwerk verbindt, kan dat nu sneller gebeuren zonder dat je een wachtwoord hoeft in te typen. Dat werkt met 'Quick connect. Als je deze mogelijkheid kiest in het verbindingsmenu dan verschijnt een QR-code op het scherm van je televisie. Als je die vervolgens scant met je telefoon, dan maakt je Chromecast (HD) meteen verbinding met het netwerk waarmee je op je smartphone bent verbonden.

6 nieuwe functies van de nieuwe Chromecast met Google TV (HD)

6. Schakel surroundgeluid uit

De nieuwe Chromecast geeft gebruikers meer controle over het geluid van hun tv, de speakers of soundbar die ermee verbonden zijn. Je wil misschien niet altijd surround-geluidseffecten door je woon kamer knallen, bijvoorbeeld op momenten dat je partner of kinderen slapen.

Standaard gebruikt Google TV alle audioformaten die door de interne of externe geluidsbron van je tv worden ondersteund. Daarnaast heb je nu in de instellingen de optie om surroundgeluid altijd uit te schakelen, of handmatig de toegestane geluidstechnieken te kiezen.

Minder krachtige hardware

We hebben nu zes voordelen besproken bij de Chromecast met Google Tv (HD) ten opzichte van de 4K-variant, maar de stick komt ook met één nadeel. De HD-versie zal mogelijk trager presteren tijdens het bladeren in de interface en door apps. Hij heeft namelijk een minder snelle chipset aan boord, een quad-core 'Amlogic S805X2'-processor.Daarbij komt dat hij ook minder werkgeheugen kan gebruiken: 1,5 GB RAM in plaats van 2 GB.

We verwachten dat de voordelen van Android TV 12 later ook de Chromecast (4K) zullen bereiken via een update, maar wanneer die komt is niet bekend. Heb jij al een Chromecast met Google TV (HD) gekocht? Laat het ons weten in de reacties.

Chromecast met Google TV kopen

Je kan de Chromecast Met Google TV 2K HD kopen in een witte kleur. Hij kost 39,99 euro.

6 nieuwe functies van de nieuwe Chromecast met Google TV (HD)

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk