Android 13: zo installeer je de developer preview op je Pixel

Android 13: zo installeer je de developer preview op je Pixel

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft onverwacht de eerste developer preview van Android 13 voorgesteld. Als je over een Pixel 4 of een recentere Google-telefoon beschikt dan kan je de nieuwe software nu al testen door de developer preview op je telefoon te flashen met je pc. Hoe je dat doet, leggen we stap voor stap uit.

Android 13 developer preview installeren

Google sleutelt nog achter de schermen aan Android 12L, dat is een update met verbeteringen voor vouwbare telefoons en tablets. Gisteren verscheen nog de derde bètaversie, maar tocht houdt het de ontwikkelaars van Android niet tegen om alvast vrijdag met Android 13 aan de slag te gaan.

De eerste developer preview is een feit, dat is een eerste build van de software die op ontwikkelaars is gericht. Mijn collega Claudia besprak alvast de vijf belangrijkste functies in Android 13. Wij gaan in dit artikel voor de praktische aanpak, want ik leg uit hoe je Android 13 nu alvast op je telefoon kan flashen met je pc. Zo kan je meteen als eerste de nieuwste functies van Android testen.

Is de Android 13 developer preview voor mij?

Houd er wel rekening mee dat developer preview - zoals de naam het zegt - niet voor consumenten is bedoeld, maar wel voor softwaremakers en telefoonfabrikanten. Toch is de wereld van Android gelukkig een vrije wereld. Wie avontuurlijk is kan de eerste developer preview op zijn telefoon flashen, maar dan moet je wel rekening houden met ernstige softwarefouten.

Het is vooral aan te raden als je een Pixel-toestel hebt liggen die je niet meer als je dagelijkse telefoon gebruikt. Later brengt Google een bètaversie uit voor consumenten die minder fouten bevat en makkelijker te installeren is. Daarnaast moet je weten dat zowel de toekomstige bèta's als deze developer preview van Android 13 enkel te installeren is op de volgende Pixel-telefoons:

 • Pixel 4/XL
 • Pixel 4a
 • Pixel 4a 5G
 • Pixel 5
 • Pixel 5a
 • Pixel 6
 • Pixel 6 Pro

De voorbereiding

Heb jij een recente Pixel-telefoon en heb je besloten dat je niet terugdeinst voor wat softwarefouten en het terugzetten van de fabrieksinstellingen? Laat ons dan beginnen we met de voorbereiding op zowel je Pixeltelefoon als je pc, dat is bijna letterlijk het halve werk.

We gaan bij de installatie gebruikmaken van de Android Flash Tool, dat is de veiligste methode die Google ook zelf ook aanraadt voor de installatie. We beginnen met de voorbereidingen op je pc. Als je Windows gebruik is het belangrijk dat je de juiste usb-drivers van Google installeert zodat je pc Android 13 kan flashen. Heb je een Mac, dan mag je deze stappen overslaan en meteen verdergaan met de voorbereidende stappen op je telefoon. Dit zijn de voorbereidingen voor Windows:

 1. Sluit je telefoon aan meteen usb-kabel op je pc
 2. Ga naar deze pagina op de Android Developer-website op je pc en klik op Click here to download the Google USB Driver ZIP file (ZIP)
 3. Download het zipbestand en pak het uit in een map naar keuze op je pc
 4. Open Apparaatbeheer in Windows en zoek tussen de apparaten de naam van je Android-telefoon
 5. Klik met de rechermuisknop op de naam en kies Stuurprogramma bewerken
 6. Klik op Op mijn computer naar een stuurprogramma zoeken
 7. klik op bladeren en kies de map usb_driver die je net hebt uitgepakt uit het zip-bestand
 8. Druk Volgende en werk het stuurprogramma bij
Android 13: zo installeer je de developer preview op je Pixel

Bevestig telkens in de dialoogvensters

Dat was alvast het eerste werk op je pc. voor we de nodige instellingen op je telefoon aanpassen: zorg dat al je bestanden op je telefoon zijn veiliggesteld in een back-up, bijvoorbeeld Google Cloud. En nu duiken we in de instellingen van je telefoon. Volg de volgende stappen:

 1. Ga met je telefoon naar de Instellingen 
 2. Kies Over telefoon
 3. Druk zeven maal op Build-nummer
 4. Vier je pincode in om te bevestigen
 5. Ga in de Instellingen naar Systeem en dan Ontwikkelaarsopties
 6.  Zet USB-foutopsporing aan en druk daarna OK
 7. Zet OEM-ontgrendeling aan en bevestig met je pincode
 8. Kies Inschakelen
Android 13: zo installeer je de developer preview op je Pixel

'usb_driver' is de map die je uitpakt

Android 13 flashen met de Android Flash Tool

Vervolgens is het tijd voor de magie, want we gaan Android 13 flashen op je Pixel-telefoon. Zorg dat je eerst alle voorbereidingen hebt gedaan, want anders ga je onvermijdbaar op problemen botsen. Als je klaar bent om van start te gaan, volg je de volgende stappen:

 1. Verbindt je Pixel-telefoon met je pc
 2. Ga op je pc via een Chromium-browser zoals Google Chrome of Microsoft Edge naar de Android Flash Tool
 3. De Android Flash-tool verzoekt je om pop-up en omleidingen toe te staan voor de goede werking. Druk in de adresbalk van je browser op het icoontje van het slotje en kies Site-instellingen
 4. Kies naast Pop-ups en omleidingen voor Toestaan
 5. Ga terug naar de Android Flash Tool en kies Show dialog again
 6. Klik op Allow ADB Access
 7. Kies Add new device, tik op de naam van je telefoon en dan Verbinding maken
 8. Ga naar je telefoon en druk Toestaan in het dialoogvenster
 9. Kijk terug op je pc en kies bij Selected device opnieuw de naam van je telefoon
 10. Kies Install build
 11. Druk onder de licentie op I Accept
 12. Vanaf nu gebruik je enkel je telefoon in de volgende stappen
 13. In de Android Flash Tool kies je onder Unlock device voor Start
 14. Druk op je telefoon op de volumetoetsen tot Unlock Bootloader op het scherm verschijnt en bevestig door eenmaal kort op de powerknop te drukken
 15. Onder Lock device druk je op Start
 16. Druk op je telefoon op de volumetoetsen tot Lock Bootloader op het scherm verschijnt en bevestig door eenmaal kort op de powerknop te drukken
 17. Kies Done op je pc in de Android Flash Tool
 18. Je Pixel-telefoon herstart met Android 13 geïnstalleerd

Android 13-tijdlijn

Na de eerste developer preview die in februari is verschenen volgt er nog een tweede preview in maart. Daarna staan de bètaversies op het pogramma die toegankelijker zijn voor geïnteresseerde testers. In de zomer verwachten we de stabiele Android 13-update te mogen verwelkomen.

Android 13: zo installeer je de developer preview op je Pixel

De tijdlijn die de Android-ontwikkelaars volgen

Heb jij Android 13 op je telefoon geïnstalleerd of twijfel je nog op je met de developer preview aan de slag wil gaan? Mogelijk wacht je liever op één van de volgende bèta-updates die vanaf april verschijnen? Wat zijn je eerste indrukken van de nieuwe Android-versie? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste artikelen over Android 13

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk