Beste compacte smartphones (2022)

Beste compacte smartphones (2022)

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Wat zijn de beste compacte smartphones die je op dit moment kunt kopen? Wat is dan eigenlijk compact? En wat zijn de mogelijke nadelen van een compacte telefoon? Je leest het in dit artikel.

Petitie voor compacte smartphones

Deze week schreven we over het nieuws dat Eric Migicovsky, de oprichter van Pebble Technology, een petitie voor compactere Android-smartphones is gestart. Hij wil met deze petitie laten zien dat er genoeg animo is voor deze compactere smartphones. Ook wil hij fans van compacte smartphones bij elkaar brengen en druk uitoefenen op de smartphonefabrikanten en hen overtuigen om de droomsmartphone voor 'compacte smartphone-liefhebbers' te bouwen. Meer over de petitie lees je in dit artikel. De petitie zelf vind je hier.

Wat is 'compact'?

De opvatting en onze mening over wat wij een grote smartphone vinden, is in de loop der jaren sterk veranderd. Vroeger was alles dan ook anders, en ja ook smartphones. Zo sprak men vroeger bijvoorbeeld al over een grote smartphone als deze een 4 inch beeldscherm had. Ook lachte men om het 5.3'' beeldscherm van de eerste Galaxy Note van Samsung uit 2011. Mensen zeiden onder andere: ''Veel te groot!'', ''Je kunt je hierachter verstoppen''. Maar ja, kijk waar we nu staan. We kijken nu naar 6.7 inch beeldschermen, zonder hierover te klagen of hierover grappen te maken.

Dit komt enerzijds door het veranderende tijdsbeeld, alsmede door nieuwe technieken. Door deze nieuwe technieken kunnen smartphonefabrikanten namelijk grotere beeldschermen in smartphones plaatsen, zonder dat de smartphone zelf groter wordt. De bezels bijvoorbeeld, de randen rondom een scherm, worden alsmaar kleiner en ook de beeldverhouding van onze smartphones zijn veranderd. Waar smartphones eerst vaak een beeldverhouding hadden van bijvoorbeeld 16:9, daar worden deze de laatste tijd alsmaar langgerekter. Meestal kijken we nu naar een beeldscherm met een 18, 19, 20 of zelfs 21:9 beeldverhouding. Hierdoor zijn smartphones, ondanks dat ze groter worden, nog wel altijd goed te hanteren. De breedte neemt namelijk relatief weinig toe en hierdoor kun je met je duim nog de andere kant van het scherm bereiken. Tegenwoordig spreken we over een compacte smartphone bij schermen van 5,4 inch tot en met 6,2 inch.

Beste compacte smartphones (2022)

Over compactheid gesproken. Hoe schattig was deze Sony Ericsson Xperia X10 Mini met zijn 2,6 inch beeldscherm?!

Wat zijn de beste compacte smartphones op dit moment?

Tot zover een korte achtergrond over de compactheid in smartphones. We gaan nu door naar de drie beste compacte smartphones die er volgens ons nu te krijgen zijn. We kijken hierbij naar het daadwerkelijke gebruik van de smartphone. Vandaar dat de Z Flip 3 niet genoemd wordt in dit lijstje. Tijdens het gebruik is deze smartphone namelijk niet veel kleiner, wel smaller, dan andere smartphones. Uiteraard wel als je hem dubbelvouwt. Dit is onze top 3:

1. Xiaomi 12X (6,28 inch)

De Xiaomi 12X is het voordeligste toestel uit de nieuwe 12-serie van Xiaomi. Het toestel komt met een adviesprijs van 699 euro en is net als de gewone Xiaomi 12 relatief compact met zijn 6,28 inch scherm met fijne en dunne schermranden. We hebben de Xiaomi 12X uitgebreid gereviewd en we waren erg enthousiast over het toestel. De conclusie van onze review? De Xiaomi 12X brengt een luxe high-end ervaring voor 'slechts' 699 euro. Wel doet het toestel qua specificaties net iets onder voor zijn duurdere broer, de 'gewone' Xiaomi 12. Zo heeft de 12X iets minder sterke prestaties, kun je hem niet draadloos opladen en is het toestel officieel niet waterdicht. Maar je krijgt wel een erg luxe én betaalbare smartphone met een prachtig beeldscherm, erg goede accuduur, mooi design en prima camera's. Sebastien zei er in zijn review onder ander het volgende over:

De Xiaomi 12X is een hele goede telefoon. Ik heb een zwak voor kleinere high-end smartphones en de Xiaomi 12X is een van de beste die je kan kopen. Hij ziet er ook ontzettend fraai uit met zijn fijne schermranden en afwerking die vingerafdrukken verbergt. Verder is het mooie scherm een erg sterk aspect van dit toestel, de prestaties zijn ook erg goed, ook al beschikt hij niet over de laatste high-end Snapdragon. Maar wat ik nog het meeste waardeer is de goede accuduur. Het is heerlijk om met marge de dag af te sluiten en zelfs als je toch in de problemen komt, staat een goede snellader voor je klaar. Daarnaast is de camera van de 12X erg veelzijdig. 

Sebastien in de review over de Xiaomi 12X

2. Samsung Galaxy S22 (6,1 inch)

De Samsung Galaxy S22 is het kleinste en goedkoopste toestel uit de Galaxy S22-serie van Samsung. En waar we in onze review van de Samsung Galaxy S22+ al onze liefde uitspraken voor het toestel en zijn compactheid, daar is de 'gewone' Galaxy S22 nog compacter en eigenlijk de nog iets betere deal. Het toestel doet namelijk in bijna niets onder voor zijn grotere broer, maar is wel ruim 150 euro goedkoper.

Leon Speek, een AW Bèta-tester, zei er in zijn review over de Galaxy S22 het volgende over het toestel:

Als je kijkt naar de specificaties met de krachtige prestaties en de verbeterde camera, dan weet je dat je echt een compact flagship in huis haalt.

Leon over de Galaxy S22

3. Google Pixel 6a (6,1 inch)

Oké we moeten eerlijk zijn, de Google Pixel 6a hebben we nog niet getest. We kunnen dus nog niet een echt oordeel geven, maar de specificaties in combinatie met de prijs zien er wel erg goed uit. Daarbij komt dat het toestel een scherm meekrijgt met een grootte van 6,1 inch. Hiermee heeft de Google Pixel 6a één van de kleinste beeldschermen die je in een Android-smartphone op dit moment kunt tegenkomen.

De Pixel 6a die onlangs werd aangekondigd krijgt dezelfde snelle Tensor-processor mee als degene die je kunt vinden in de Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Een processor die ervoor zorgt dat er slimme toepassingen mogelijk zijn. Toepassingen als Magic Eraser, waarover je hier meer kunt zien. Daarnaast krijgt het toestel een Full HD+ AMOLED-paneel, Stock Android 12 én twee 12 MP camera's. Een 12,2 MP hoofdcamera en een 12 MP groothoeklens. Deze hoofdcamera is dezelfde sensor als degene die we al vanaf de Pixel 2 tegenkomen, maar ook in de Pixel 3, 4 én 5 voor goede plaatjes zorgde. Zodra we het toestel binnen hebben, verschijnt de review natuurlijk snel op onze website.

Conclusie en mogelijke problemen

De meningen over compacte smartphones zijn erg verdeeld. Enerzijds lezen en horen we dat veel mensen opzoek zijn naar een compacte smartphone. Anderzijds zijn er indicaties die erop wijzen dat de vraag naar compacte smartphones laag is. Apple stopt bijvoorbeeld met zijn Mini-serie omdat deze verreweg het minst verkocht wordt. Daarnaast zitten er vaak nadelen aan compacte smartphones. Zo zijn de accu's in deze toestellen, door de geringe grootte van het toestel, bijna altijd kleiner dan in andere smartphones. En dit terwijl moderne processoren in smartphones niet veel zuiniger zijn geworden.

Het is natuurlijk wel zo dat smartphones met een kleiner scherm, minder pixels hoeven aan te sturen. Toch is het stroomverbruik de laatste jaren niet omlaag gegaan. Hierdoor moeten smartphones gewoon een accu hebben die voldoende is om een moderne smartphone én processor een aantal uur van stroom te voorzien. Daarnaast hebben compacte smartphones vaak een minder goede prijs-kwaliteitverhouding, zijn ze vaak iets minder goed dan de grotere broertjes én vinden mensen ze soms alsnog te klein voor het bekijken van content. Hiermee zijn de compacte smartphones gewoon een lastige categorie en zitten er de nodige hobbels in de weg.

Toch weten veel toestellen in dit lijstje deze minpunten te omzeilen. Zo heeft de Xiaomi 12X een goede accuduur, doet de S22 in bijna niets onder voor zijn grotere broer en is de Pixel 6a erg voordelig geprijsd. Daarom zijn deze toestellen volgens ons de beste compacte smartphones die je op dit moment kopen.

Ben je het met ons eens? Of juist niet? Laat het weten in de comments onder dit artikel.

Beste compacte smartphones (2022)

De Galaxy Z Flip 3 doe je erg gemakkelijk in je broekzak

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk