Instagram laat je voortaan likes uitschakelen, zo werkt het

Instagram laat je voortaan likes uitschakelen, zo werkt het

Facebook, Instagram en Twitter hebben alvast één ding gemeen: het zijn allemaal bedrijven die hun platformen hebben gestoeld op het concept achter ‘likes’. Oftewel, het leuk vinden van berichten die iemand plaatst. Om de focus terug te brengen naar het sociale aspect achter sociale media, laat Instagram je voortaan likes uitzetten. Dit is hoe het werkt.

Vind-ik-leuks op Instagram

Instagram begon in 2019 met het testen van de functionaliteit om likes uit te zetten voor zowel je eigen berichten, als voor de berichten die anderen plaatsen. Volgens Instagram is het verdwijnen van likes van de tijdlijn een belangrijke stap in het toegankelijker maken van het sociale medium; creators zouden zich daardoor minder bezwaard voelen om content te plaatsen die minder goed scoort. Anderen krijgen namelijk niet direct inzicht in het aantal likes dat de post kreeg, enkel de creator zelf kan dit nog gemakkelijk inzien.

Instagram laat je voortaan likes uitschakelen, zo werkt het

Sommige creators voelden angst en verlegenheid bij het plaatsen van berichten, vooral als deze minder populair was dan verwacht. In sommige gevallen leidt dit er zelfs toe dat een bericht dat minder likes krijgt, van het platform wordt verwijderd. Een verontrustende gewaarwording voor Instagram, een platform dat juist wil dat zijn gebruikers zich focussen op de foto's en video's die geplaatst worden – niet op het aantal vind-ik-leuks dat anderen toekennen aan het bericht.

Uiteindelijk leidde de vind-ik-leuks de afgelopen jaren tot verdeelde kampen. Enerzijds is er een groep die de likes ontzettend belangrijk vindt, waaronder een deel van de influencers die ‘likes’ gebruiken als valuta om samenwerkingen aan te gaan met bedrijven. In het midden heb je een groep gebruikers die het fijn vinden om te zien of een bericht ‘aanslaat bij anderen’ en de likes daarvoor als indicator gebruiken, en aan de andere kant is er een groep met gebruikers die zich liever niet bezighoudt met likes, zich erdoor onzeker voelt of zich er zelfs tegen afkeren.

Instagram likes uitschakelen

Instagram heeft aan de hand van de testen ervoor gekozen om de vind-ik-leuks niet voor iedereen uit te schakelen. Tenminste: niet zonder actie van de gebruiker. Een Instagram-update die op 26 mei 2021 begon uit te rollen, brengt Instagram-gebruikers de instelling om likes direct uit te schakelen op de tijdlijn en voor eigen berichten. Voor degenen die nog graag inzicht houden in likes van anderen, is het dus mogelijk om de likes ingeschakeld te houden. Je eigen likes controleren is altijd mogelijk, zelfs als je bepaalt dat anderen niet kunnen zien hoeveel vind-ik-leuks je bericht heeft.

Instagram heeft de functie op twee afzonderlijke plekken verwerkt. Enerzijds vind je de instelling bij de berichten-instellingen, en anderzijds kun je dit aanpassen bij het plaatsen van een bericht. Bij de laatstgenoemde optie sluit je voor anderen de mogelijkheid uit om te zien ‘hoeveel likes’ je bericht kreeg. De eerstgenoemde optie is enkel voor jezelf – je verwijdert daarmee het aantal likes van de berichten die anderen hebben geplaatst. Hieronder geven wij voor beide opties de stappen die je moet doorlopen.

Berichten-instellingen

 1. Open de Instagram-app op Android
 2. Navigeer naar je Instagram-profiel
 3. Klik rechtsboven op het hamburger-menu
 4. Klik vervolgens onderaan op Instellingen
 5. Kies in de eerstvolgende sectie het tabblad Privacy
 6. Binnen Privacy klik je op Berichten
 7. Zet de schakelaar naast Aantal vind-ik-leuks en weergaven verbergen aan
Instagram laat je voortaan likes uitschakelen, zo werkt het

Hierna zullen het aantal likes van berichten die anderen hebben geplaatst verdwijnen. Je kan nog wel alle vind-ik-leuks bij elkaar optellen, maar krijgt niet direct inzicht in hoe populair een bericht is.

Te plaatsen berichten

 1. Open de Instagram-app op Android
 2. Klik in de bovenste balk op het +-icoontje
 3. Selecteer de foto of video die je gaat plaatsen en kies een (of geen) filter
 4. Klik onderaan het tabblad Nieuw bericht op Geavanceerde instellingen
 5. Zet de schakelaar naast Aantal vind-ik-leuks en weergaven verbergen voor dit bericht aan
Instagram laat je voortaan likes uitschakelen, zo werkt het

Voor deze instelling geldt dat je het bij elk bericht herhaaldelijk in moet stellen. Instagram slaat de instelling dus niet op voor alle berichten die je in de toekomst gaat plaatsen.

Heb jij wel eens nagedacht over een toekomst zonder vind-ik-leuks? Laat het ons gerust weten in de reacties onderaan het artikel. Wij zijn dan ook alvast benieuwd of jullie al eens likes op Instagram verborgen hebben, of dat jullie nog van plan zijn dit te gaan doen.

Lees meer over:
Instagram

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Duitsland onderzoekt of Apple macht misbruik met App Store

De Duitse kartelwaakhond gaat onderzoeken, of Apple een te grote machtspositie heeft in de markten waarin het actief is. Het...

Samsung kondigt virtueel evenement aan op Mobile World Congress

Samsung organiseert op 28 juni tijdens het Mobile World Congress (MWC) van dit jaar een virtuele Samsung Galaxy-sessie. Tijde...

Google Chat heeft nu een verbeterde zoekfunctie, zo werkt het

Google heeft zijn chat-app weer een stukje verbeterd en dit keer is de zoekfunctie aan de beurt. Google meldt dat het zoeken...

Carl Pei: "OnePlus One heeft nog steeds meer dan 300 actieve gebruikers"

In april van 2014 lanceerde het nieuwe OnePlus zijn eerste smartphone, de OnePlus One. Nu zeven jaar later, wordt deze telefo...

Google laat je nu berichten naar bedrijven sturen in plaats van te bellen

Geen zin om te bellen met een bedrijf en dan minutenlang te luisteren naar vervelende wachtmuziek? Google komt met een altern...

Lees meer