Je telefoon opruimen: zo pak je dat aan in vijf snelle stappen

Je telefoon opruimen: zo pak je dat aan in vijf snelle stappen

Laura Jenny

door Laura Jenny

De een verhuist altijd alle data mee als hij of zij een nieuwe telefoon in gebruik neemt, terwijl een ander elke keer met een schone lei begint. Maar na een tijdje zal het er bij beide typen gebruikers insluipen: je telefoon begint toch wat vol te raken. Misschien merk je het omdat het even duurt voor alle foto’s geladen zijn als je naar je galerij gaat. Of omdat je batterij nog veel sneller leeg gaat omdat je een nogal grote collectie apps hebt verzameld. Het is altijd goed om je telefoon van een opruimsessie te voorzien.

1. Leeg de cache

Net als bij een computer hebben smartphones ook last van een cache die steeds voller en voller raakt. De cache is een plek waarin tijdelijk data kan worden opgeslagen. Dat blijft echter ook ‘plakken’, dus zeker als je veel hebt gedaan met je telefoon, dan is het handig om de cache te legen. Ga hiervoor naar ‘Opslag’ binnen het Instellingen-menu. Het kan hierna wel wat langer duren als je bijvoorbeeld iets wil openen, maar dat is slechts eenmalig.

2 Verwijder apps

Veel mensen realiseren zich niet dat apps op je telefoon geïnstalleerd hebben niet zo onschuldig is als het lijkt. We hebben het dan vooral over apps die je niet gebruikt, maar die in de achtergrond misschien wel aan staan. Die ene keer in het jaar dat je je HEMA klantenkaart nodig hebt, kun je de app ook wel downloaden en erop inloggen als je in de winkel staat. Of spellen die je toch nooit meer speelt: lekker wegdoen, het scheelt ruimte en waarschijnlijk ook batterij. Je vindt deze optie bij Instellingen en dan Apps. Je kunt op die manier app voor app bedenken of je het wil verwijderen.

3. Verwijder foto’s en video’s

Een andere ruimte- en energieslurper is de grote hoeveelheid filmpjes en foto’s die veel mensen op hun telefoon bewaren. Je kunt ze verwijderen om wat ruimte vrij te maken. Het is sowieso vaak helemaal niet nodig om al die foto’s te bewaren. Soms zijn ze alleen om iemand op social media iets te laten zien, of heb je vijf bijna dezelfde foto’s gemaakt waarvan je er eigenlijk maar één geslaagd vindt. Hup, weg met die andere vier. Je kunt in de galerij-app van je telefoon films en foto’s vinden om weg te doen. Vergeet ook het WhatsApp-mapje niet, want die staat ook vaak vol met rommel.

4. Schakel systeem-apps uit

Heeft jouw telefoon standaard een aantal apps voorgeïnstalleerd die je eigenlijk niet gebruikt? Waarschijnlijk kun je die niet helemaal verwijderen, maar je kunt ze wel uitschakelen. Ook dat doe je via Instellingen en dan Apps. Stopzetten alleen is niet genoeg, je moet ze echt uitschakelen wil je zorgen dat je ze ook niet meer hoeft te zien.

5. Ga terug naar fabrieksinstellingen

Het is een wat rigoureuze manier van opruimen: het is namelijk een reset. Je telefoon gooit bij het teruggaan naar fabrieksinstellingen alles weg en daarna start het apparaat op alsof hij nieuw uit de doos komt en moet je alles weer instellen. Zorg dat je voordat je dit doet een goede back-up maakt van alles wat je wil bewaren: bijvoorbeeld in de cloud. Misschien hoef je dat niet allemaal terug te zetten als je telefoon weer is ingesteld, maar is het wel fijn om het in ieder geval niet kwijt te zijn.

Tot slot kun je ook wat hulp inroepen van buitenaf, zoals een opruimapp van een derde partij. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld CCLeaner inzetten, of Clean Master. DU Speed Booster en SD Maid zijn ook opties om te overwegen wanneer je wel wat hulp kunt gebruiken bij het opruimen van je smartphone.

Ruim jij je telefoon regelmatig op? Laat het nu achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk